Kuntopyörät

Kuntopyörät
Kuntopyörät

Kuntopyörä on erinomainen kuntolaite tehokkaaseen kotitreeniin. Kuntopyörät ovat parhaimmillaan erittäin kestäviä ja antavat mahdollisuuden kuntoilla helposti kotona säällä kuin säällä. Kuntopyöräily sopii kaikenikäisille ja -kokoisille, eikä se rasita niveliä, joten se sopii erityisen hyvin nivelvaivoista kärsiville ja kuntoutuskäyttöön. Haluamme Kuntokaupassa tarjota Sinulle markkinoiden parhaat kuntopyörät, jotka ovat laadultaan kestäviä ja miellyttäviä käyttää. Kuntokaupan laajasta valikoimasta löydät myös spinningpyörät kovaan treeniin ja intervalliharjoitteluun sekä rekumbentit, jotka on suunniteltu erityisesti ikäihmisille ja kuntoutuskäyttöön.

Kuntopyörien ominaisuudet vaihtelevat hintaluokan mukaan: edullisimmissa malleissa on usein manuaalisäätöinen vastus, vähemmän vastustasoja ja harjoittelun seurantamahdollisuuksia. Kalliimmissa malleissa taas on jouhevampi vastustyyppi, enemmän vastustasoja ja ohjelmia. Valitse kuntopyörä omien tarpeidesi mukaan laajasta valikoimastamme. Merkkeinä mm. Tunturi, FitNord ja Gymstick.

Järjestys:


   Kuntopyörän valintaopas

   Ennen kuntopyörämallien vertailua kannattaa miettiä, onko tavallinen kuntopyörä paras vaihtoehto vai onko syytä harkita spinningpyörää, joka on tutustumisen arvoinen laite kovaa treenaavalle aktiiviliikkujalle. Ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille suosittelemme tutustumista tavallisten pystypyörien sijasta nojapyöriin eli rekumbentteihin.  
   Sopivan kuntopyörän valintaan vaikuttavat useat eri tekijät. Monilla huomio kiinnittyy ensimmäisenä hintaluokkaan, mutta järkevämpää olisi miettiä ensin, millaisia ominaisuuksia tarvitsee ja kuinka aktiivisesti aikoo harjoitella. Myös käyttäjän koko vaikuttaa kuntopyörän valintaan. On selvää, että jämäkkää runkoa, monipuolisia ohjelmistoja ja sulavaa vastuksensäätöä toivova ei voi hankkia edullisinta halpamallia, mutta toisaalta myöskään omaan käyttötarpeeseen nähden turhista ominaisuuksista ei kannata maksaa.  Seuraavaksi käydään läpi muutamia oleellisia kuntopyörän valintaan vaikuttavia tekijöitä:

   Runko ja säätömahdollisuudet

   Rungon paino ja rakenne vaikuttavat siihen, kuinka jämäkkä ja tukeva kuntopyörä on käytössä. Myös käyttäjän oma paino kannattaa huomioida kuntopyörää hankkiessa.  Tavoitteena tietenkin olisi, että kuntopyörää polkiessa vain poljin liikkuisi ja muuten laite pysyisi tukevasti paikallaan. Halvimmissa kuntopyörissä runko on usein tehty heppoisemmista materiaaleista, kun taas kalliimmissa malleissa runko on tukevampi ja tällöin myös itse laite painaa usein enemmän.
   Myös sekä satulan että käsikahvojen säätömahdollisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin pienikokoisen käyttäjän kannattaa varmistaa, että satulan saa säädettyä korkeussuunnassa tarpeeksi alas ja etäisyys tankoon nähden on myös säädettävissä.

   Poljintuntuma ja vauhtipyörän massa

   Vauhtipyörän massa vaikuttaa liikkeen jatkuvuuteen ja tasaisuuteen: mitä painavampi vauhtipyörä, sitä tasaisempi poljintuntuma pyörässä on. Vauhtipyörän massaa ei kuitenkaan kannata tuijottaa liikaa; kevyemmälläkin vauhtipyörällä voi saada tasaisen poljintuntuman, jos pyörä on suunniteltu hyvin.
    

   Vastustyypit

   1. Kestomagneettivastus

   Kestomagneettivastus toimii siten, että magneettikaari liikkuu vastusta säädettäessä kauemmaksi tai lähemmäksi vauhtipyörää. Magneettikaaren etäisyys vauhtipyörästä vaikuttaa siis siihen, kuinka paljon magneetti vastustaa vauhtipyörän liikettä, eli kuinka raskas vastus on.
    
   Manuaalinen/käsisäätöinen kestomagneettivastus
   Edullisimmista kuntopyöristä löytyy usein manuaalisäätöinen vastus, jossa säätönupista säädetään esim. 8-portaista kestomagneettivastusta. Tällainen vastuksensäätö sopii aloittelijoille ja hyvin yksinkertaista ja pelkistettyä kuntopyörää arvostaville kuntoilijoille.  
    
   Servosäätöinen kestomagneettivastus
   Monissa kuntopyörissä vastuksensäätö tapahtuu magneettikaarta liikuttavan servomoottorin avulla. Tällöin vastusta säädetään näyttöpaneelista, mikä on monille miellyttävämpi ja sujuvampi tapa vastuksensäätöön kuin manuaalinen säätönuppi. Servomoottori mahdollistaa myös erilaiset vastustasoa automaattisesti säätävät harjoitusohjelmat.

   2. Sähkömagneettivastus

   Sähkömagneetilla toteutettu vastus on kaikista edistynein vastustyyppi. Näyttöpaneelista säädettävä sähkömagneettivastus mahdollistaa enemmän vastustasoja ja erittäin sulavan vastuksensäädön. Sähkömagneettivastuksella varustetulla kuntopyörällä pystyy mittaamaan suoritusta watteina hyvin tarkasti, jolloin myös luotettavammat kuntotestit ovat mahdollisia.

   Ohjelmistot

   Kuntopyöriin on saatavilla monenlaisia ohjelmia, ja usein ohjelmien määrä kasvaa hintaluokan mukana. Osa kokee motivoivaksi ohjelmoida omia treeniohjelmia tai käyttää valmiita ohjelmia, toiset taas eivät laske niille painoarvoa. Ohjelmat tuovat kuitenkin usein vaihtelua harjoitteluun ja myös helpottavat kehityksen seurantaa. Monipuolisten ohjelmistojen kanssa on tosin se vaara, että ne tekevät käyttöliittymästä monimutkaisen ja vaikeaselkoisen. Suosittelemmekin kuntopyörän valinnassa kiinnittämään huomiota pyörän helppokäyttöisyyteen ja selkeään näyttöpaneelin.
   Joihinkin uusimpiin kuntopyörämalleihin on lisäksi tullut erilaisia karttaohjelmia, jotka toimiessaan tuovat vaihtelua ja mielekkyyttä kotioloissa harjoitteluun. Karttaohjelmien kohdalla on kuitenkin syytä varmistaa, näyttääkö ohjelma vain kivaa maisemareittiä vai onko se oikeasti yhteensopiva kuntopyörän käyttöliittymän kanssa, eli vaihtuuko esim. vastustaso maaston mukaan.

   Visuaalisuus ja sijoittelu

   Kuntopyörän ulkonäkö ja muotoilu ovat joillekin kuntoilijoille tärkeitä seikkoja. Toki kannattaa hankkia omaa silmää miellyttävä laite, jota haluaa pitää esillä vaikkapa olohuoneessa. Tällöin laitetta ei tarvitse piilottaa varaston perimmäiseen nurkkaan, jonne se todennäköisimmin unohtuisi.
   Laitteen sijoitteluun vaikuttaa myös se, kaipaako laite verkkovirtaa vai onko kyseessä manuaalisesti säädettävä malli, jossa näyttöpaneeli toimii pelkillä paristoilla. Servosäätöinen kestomagneettivastus ja sähkömagneettivastus tarvitsevat verkkovirtaa, jolloin laite on sijoitettava pistorasian läheisyyteen.