Kuntopyörän valintaopas

Kuntopyörän valintaopas
Kuntopyörän valintaopas

Näin valitset sopivan kuntopyörän

1. Kenelle kuntopyörä sopii?

2. Millainen kuntopyörä kannattaa valita?

3. Kuntopyörän ominaisuudet

Runko ja säätömahdollisuudet
Polkutuntuma ja vauhtipyörän massa
Vastustyypit Ohjelmistot
Ergometri
Visuaalisuus ja sijoittelu
Takuu ja huolto

4. Kuntopyörät käyttötarkoituksen mukaan

Kuntopyörät lämmittelyyn ja satunnaiseen kuntoiluun
Kuntopyörät säännölliseen kotikuntoiluun
Kuntopyörät vaativalle aktiiviliikkujalle

5. Kuntopyörät hintaluokan mukaan

Alle 300 euron kuntopyörät
300-500 euron kuntopyörät
500-800 euron kuntopyörät
800-1200 euron kuntopyörät
Yli 1200 euron kuntopyörät
 

1. Kenelle kuntopyörä sopii?

Kuntopyöräharjoittelu sopii lähes kaikille: satunnaisesti kuntoileville, lämmittelyyn, aktiiviliikkujille, painonpudotukseen, yhteisösaleille jne. Kuntopyörä on loistava kuntolaite kaikentasoisille -kokoisille ja -ikäisille kuntoilijoille.

2. Millainen kuntopyörä kannattaa valita?

Kuntopyörät voidaan jakaa kolmeen ryhmään: tavalliset kuntopyörät / pystypyörät, rekumbentit / nojapyörät ja spinningpyörät. Näiden lisäksi on olemassa myös polkulaitteita, eli restoraattoreita, jotka sopivat lähinnä kuntoutuskäyttöön.
Ennen kuntopyörämallien vertailua kannattaa miettiä, onko tavallinen kuntopyörä paras vaihtoehto vai onko syytä harkita spinningpyörää, joka on tutustumisen arvoinen laite kovaa treenaavalle aktiiviliikkujalle. Ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille suosittelemme tutustumista nojapyöriin eli rekumbentteihin
Sopivan kuntopyörän valintaan vaikuttavat useat eri tekijät: Oleellisinta on miettiä, millaisia ominaisuuksia tarvitsee ja kuinka aktiivisesti aikoo harjoitella. Myös käyttäjän koko vaikuttaa kuntopyörän valintaan. On selvää, että jämäkkää runkoa, monipuolisia ohjelmistoja ja sulavaa vastuksensäätöä toivova ei voi hankkia edullisinta halpamallia, mutta toisaalta myöskään omaan käyttötarpeeseen nähden turhista ominaisuuksista ei kannata maksaa.

3. Kuntopyörän ominaisuudet

Runko ja säätömahdollisuudet

Rungon paino ja rakenne vaikuttavat siihen, kuinka jämäkkä ja tukeva kuntopyörä on käytössä. Myös käyttäjän oma paino kannattaa huomioida kuntopyörää hankkiessa.  Tavoitteena tietenkin olisi, että kuntopyörää polkiessa vain poljin liikkuisi ja muuten laite pysyisi tukevasti paikallaan. Halvimmissa kuntopyörissä runko on usein tehty heppoisemmista materiaaleista, kun taas kalliimmissa malleissa runko on tukevampi ja tällöin myös itse laite painaa usein enemmän.
Myös sekä satulan että käsikahvojen säätömahdollisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. Varsinkin pienikokoisen käyttäjän kannattaa varmistaa, että satulan saa säädettyä korkeussuunnassa tarpeeksi alas ja etäisyys tankoon nähden on myös säädettävissä.

Poljintuntuma ja vauhtipyörän massa

Vauhtipyörän massa vaikuttaa liikkeen jatkuvuuteen ja tasaisuuteen: mitä painavampi vauhtipyörä, sitä tasaisempi poljintuntuma pyörässä on. Vauhtipyörän massaa ei kuitenkaan kannata tuijottaa liikaa; kevyemmälläkin vauhtipyörällä voi saada tasaisen poljintuntuman, jos pyörä on suunniteltu hyvin.

Vastustyypit

Manuaalinen kestomagneettivastus
Kestomagneettivastus toimii siten, että magneettikaari liikkuu vastusta säädettäessä kauemmaksi tai lähemmäksi vauhtipyörää. Magneettikaaren etäisyys vauhtipyörästä vaikuttaa siis siihen, kuinka paljon magneetti vastustaa vauhtipyörän liikettä, eli kuinka raskas vastus on.
Edullisimmista kuntopyöristä löytyy usein manuaalisäätöinen vastus, jossa säätönupista säädetään esim. 8-portaista kestomagneettivastusta. Tällainen vastuksensäätö sopii aloittelijoille ja hyvin yksinkertaista ja pelkistettyä kuntopyörää arvostaville kuntoilijoille. 
Servosäätöinen kestomagneettivastus
Monissa kuntopyörissä vastuksensäätö tapahtuu magneettikaarta liikuttavan servomoottorin avulla. Tällöin vastusta säädetään näyttöpaneelista, mikä on monille miellyttävämpi ja sujuvampi tapa vastuksensäätöön kuin manuaalinen säätönuppi. Servomoottori mahdollistaa myös erilaiset vastustasoa automaattisesti säätävät harjoitusohjelmat.
Sähkömagneettivastus
Sähkömagneetilla toteutettu vastus on kaikista edistynein vastustyyppi. Näyttöpaneelista säädettävä sähkömagneettivastus mahdollistaa enemmän vastustasoja ja erittäin sulavan vastuksensäädön. Sähkömagneettivastuksella varustetulla kuntopyörällä pystyy mittaamaan suoritusta watteina hyvin tarkasti, jolloin myös luotettavammat kuntotestit ovat mahdollisia.

Ohjelmistot

Kuntopyöriin on saatavilla monenlaisia ohjelmia, ja usein ohjelmien määrä kasvaa hintaluokan mukana. Osa kokee motivoivaksi ohjelmoida omia treeniohjelmia tai käyttää valmiita ohjelmia, toiset taas eivät laske niille painoarvoa. Ohjelmat tuovat kuitenkin usein vaihtelua harjoitteluun ja myös helpottavat kehityksen seurantaa. Monipuolisten ohjelmistojen kanssa on tosin se vaara, että ne tekevät käyttöliittymästä monimutkaisen ja vaikeaselkoisen. Suosittelemmekin kuntopyörän valinnassa kiinnittämään huomiota pyörän helppokäyttöisyyteen ja selkeään näyttöpaneelin.
Joihinkin uusimpiin kuntopyörämalleihin on lisäksi tullut erilaisia karttaohjelmia, jotka toimiessaan tuovat vaihtelua ja mielekkyyttä kotioloissa harjoitteluun. Karttaohjelmien kohdalla on kuitenkin syytä varmistaa, näyttääkö ohjelma vain kivaa maisemareittiä vai onko se oikeasti yhteensopiva kuntopyörän käyttöliittymän kanssa, eli vaihtuuko esim. vastustaso maaston mukaan.

Ergometri

Tasokkaammista kuntopyöristä löytyy usein ergometri, joka mittaa tehoa watteina. Tällöin kuntopyörällä on mahdollista tehdä esim. tarkkoja kuntotestejä. Ergometri toimii yleensä parhaiten sähkömagneettivastuksella varustetuissa kuntopyörissä.

Visuaalisuus ja sijoittelu

Kuntopyörän ulkonäkö ja muotoilu ovat joillekin kuntoilijoille tärkeitä seikkoja. Toki kannattaa hankkia omaa silmää miellyttävä laite, jota haluaa pitää esillä vaikkapa olohuoneessa. Tällöin laitetta ei tarvitse piilottaa varaston perimmäiseen nurkkaan, jonne se todennäköisimmin unohtuisi.
Laitteen sijoitteluun vaikuttaa myös se, kaipaako laite verkkovirtaa vai onko kyseessä manuaalisesti säädettävä malli, jossa näyttöpaneeli toimii pelkillä paristoilla. Servosäätöinen kestomagneettivastus ja sähkömagneettivastus tarvitsevat verkkovirtaa, jolloin laite on sijoitettava pistorasian läheisyyteen.

Takuu ja huolto

Tarpeeksi pitkä takuuaika antaa turvaa kuntopyörähankinnalle. Valmistajan takuu kattaa useimmiten valmistusvirheet, muttei koske käytössä normaalisti kuluvia osia. Useimmat merkit lupaavat kuntopyörille kotikäytössä 2 vuoden takuun. On myös joitakin poikkeuksia, kuten FitNord Cyclo 300, jossa on 3 vuoden takuu.

4. Kuntopyörät käyttötarkoituksen mukaan

Kuntopyörät lämmittelyyn ja satunnaiseen kuntoiluun

Lämmittelyyn ja satunnaiseen kuntoiluun sopivat edullisemmatkin perusmallit, kuten Tunturi Competence F20 tai hintaluokkansa ykkönen FitNord Cyclo 200. Edullisen hintaluokan mallit sopivat myös säännöllisempään kotikuntoiluun, jos halutaan hyvin simppeli kuntopyörä, joka ei kaipaa verkkovirtaa.

Kuntopyörät säännölliseen kotikuntoiluun

Säännölliseen ja vaihtelevaan kotikuntoiluun suosittelemme keskihintaisia servomoottorilla varustettuja kuntopyörämalleja, kuten FitNord Cyclo 300 ja Tunturi Performance E50. Näillä kuntopyörillä vastuksensäätö sujuu jouhevasti näyttöpaneelista ja harjoitusohjelmilla saa vaihtelua harjoitteluun.

Kuntopyörät vaativalle aktiiviliikkujalle

Vaativalle aktiiviliikkujalle suosittelemme korkeatasoista, sähkömagneettivastuksella varustettua kuntopyörää, kuten FitNord Cyclo 500E tai Tunturi Endurance E80. Tämän tason kuntopyörissä on useimmiten myös ergometri, jonka avulla pääsee tekemään tarkkoja kuntotestejä ja seuraamaan kehitystään.

5. Kuntopyörät hintaluokan mukaan

Seuraavaksi käydään läpi eri hintaluokkien kuntopyörien ominaisuuksia. Hintaluokat ovat suuntaa-antavia, eivät tarkkoja rajauksia.  

Alle 300 euron kuntopyörät

  • Kevytrakenteiselle käyttäjälle
  • Kevyeen kuntoiluun ja lämmittelyyn

Kaikista edullisimmat kuntopyörät, kuten Tunturi Cardio Fit -sarjan pyörät, ovat usein marketeista tuttuja, hyvin pienikokoisia ja kevytrakenteisia malleja. Parin satasen kuntopyörät sopivat usein vain pienikokoisille käyttäjille kevyeen harjoitteluun tai lämmittelyyn ennen lihaskuntotreeniä. Aktiiviseen treeniin ja isommalle käyttäjälle nämä laitteet eivät sovi, sillä jo pelkkä runko ei useinkaan kestä painavaa käyttäjää ja poljintuntuma on usein hyvin ”tökkivä”, jolloin näillä laitteilla tuskin haluaakaan tehdä pitkäkestoista ja säännöllistä treeniä. Tämän hintaluokan kuntopyörät ovat usein erittäin pelkistettyjä ja vastusta säädetään manuaalisesta säätönupista.

Katso videolta, millainen ero on halvimman "markettikuntopyörän" ja edullisen mutta kunnollisen kuntopyörän välillä!

300-500 euron kuntopyörät

  • Kaikenkokoisille käyttäjille
  • Helppokäyttöistä peruspyörää etsivälle

Noin 300-500 eurolla saa usein jo hyvän perustason kuntopyörän.Tämän hintaluokan kuntopyörät, kuten Tunturi Competence F20 ja FitNord Cyclo 200 ovat usein erittäin helppokäyttöisiä manuaalisäätöisen vastuksen ansiosta. Tällainen vastustyyppi mahdollistaa myös sen, että laite ei tarvitse lainkaan verkkovirtaa.

Toisaalta taas harjoitusohjelmia tämän hintaluokan kuntopyöristä ei useinkaan löydy, joten jos haluaa treeniinsä vaihtelua, sujuvampaa vastuksensäätöä ja enemmän vastustasoja, kannattaa tutustua seuraavan hintaluokan kuntopyöriin.

500-800 euron kuntopyörät

  • Kaikenkokoisille käyttäjille
  • Säännölliseen ja vaihtelevaan treeniin

Noin 500-800 euron kuntopyörät, kuten FitNord Cyclo 300 ovat suosituimpia kuntopyöriä kotikuntoilijoiden keskuudessa. Näillä pyörillä pääsee jo tekemään kunnon treeniä!

Tämän hintaluokan kuntopyörien vastuksensäätö toimii useimmiten servomoottorilla, jolloin vastusta säädetään näyttöpaneelista. Servomoottorilla toimivista kuntopyöristä löytyy usein enemmän vastustasoja kuin edullisimmista malleista ja myös valmiita harjoitusohjelmia.

800-1200 euron kuntopyörät

  • Aktiiviseen käyttöön
  • Tarkkoihin kuntotesteihin
Noin 1000:lla eurolla saa useimmiten jo sähkömagneettivastuksella varustetun pyörän. Sähkömagneettivastus mahdollistaa enemmän vastustasoja ja erittäin jouhevan vastuksensäädön. Tämän hintaluokan pyörissä on useimmiten ergometri, joka mittaa suoritusta watteina ja mahdollistaa mm. tarkat kuntotestit. Myös laitteen runko on tämän hintaluokan pyörissä erittäin tukeva ja enimmäiskäyttäjäpaino saattaa olla jopa 150 kg, kuten FitNord Cyclo 500E -kuntopyörässä.

Yli 1200 euron kuntopyörät

  • Erittäin vaativaan kotikäyttöön
  • Yhteisökäyttöön
Järeät 1200-2000 euron kuntopyörät on useimmiten tarkoitettu yhteisö- tai ammattikäyttöön. On kuitenkin huomioitava, ettei pelkkä hintaluokka tee pyörästä yhteisökäytön kuntopyörää, vaan jokaisen laitteen kohdalla on varmistettava, lupaako valmistaja laitteelle yhteisökäytön takuun.
Järjestys: