SÄHKÖPYÖRÄN VALINTAOPAS

SÄHKÖPYÖRÄN VALINTAOPAS
SÄHKÖPYÖRÄN VALINTAOPAS

Täältä löydät:

 

Kenelle sähköpyörä sopii?

Sähköpyörä sopii kaikenikäisille- ja kokoisille käyttäjille kuntotasosta riippumatta, oli ajomatka sitten pari kilometriä tai 100 kilometriä.  Sähköpyörän akku kestää noin 50 - 150 km mallista riippuen. Sähköpyörät luokitellaan liikenteessä tavallisiksi polkupyöriksi, joten sähköpyörää voivat ajaa myös alle 18-vuotiaat.
 
Kaikki sähköpyörämallit sopivat hyötyliikuntaan ja työmatkakäyttöön. Järeät sähkömaastopyörät ja fatbiket sopivat hiekkateillä ja vaihtelevissa maastoissa liikkumiseen.   Taitettava ja pienikokoinen sähköpyörämalli on erinomainen kaupungissa liikkumiseen ja helppo säilyttää kerrostaloasunnossa tai häkkivarastossa. Kantokahvan ansiosta taitettavaa sähköpyörää on helppo kantaa mukana myös junassa tai bussissa.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Käyttötarkoitus

Käyttötarkoitus ratkaisee paljolti sen, millainen sähköpyörä kannattaa valita. Tavalliseen työmatkapyöräilyyn ja hyötyliikuntaan sopivat useimmat sähköpyörät, kuten perinteiset citypyörät. Pidempiä matkoja ajava ja epätasaisessa maastossa retkeilevä sähköpyöräilijä kaipaa usein tukevarakenteista maastopyörää.  Keskustassa asuva, lyhyempiä matkoja liikkuva kaupunkilainen haluaa yleensä näppärän kokoisen ja mahdollisesti jopa kokoontaittuvan sähköpyörän.

Moottori

Sähkömoottori sijaitsee joko pyörän takavanteessa, etuvanteessa tai keskellä. Moottorin sijainti vaikuttaa pyörän painopisteeseen ja ajotuntumaan: esim. työmatkapyöräilyssä takamoottori antaa miellyttävän "työnnön" verrattuna etumoottorin "nykäisevään" tuntumaan. Takamoottori on myös helpoimmin huollettavissa. Suurin merkitys moottorin sijainnilla on maastopyöräilyssä, jossa keskellä sijaitseva moottori takaa vakaamman ja nopeammin ajajan rytmiin reagoivan ajettavuuden epätasaisessa maastossa.   Sähköpyörissä käytetään erikokoisia ja -tehoisia moottoreita. Moottorin teho ilmoitetaan aina watteina. Suomessa sähköpyörien enimmäisteho on 250W ja sähköpyörä saa moottoriavusteisesti kulkea enintään 25km/h.
Pelkät watit eivät kuitenkaan yksin kerro, kuinka hyvin moottori jaksaa vetää esimerkiksi ylämäissä. Tästä syystä moottoreista ilmoitetaan yleensä myös vääntö newtonmetreinä (Nm). Sähköpyörien vääntö vaihtelee 30-90 Nm välillä.

Akku

Sähköpyörän akku ladataan aina tarpeen mukaan, kuten esim. kännykän akku. Akun lataus on erittäin yksinkertaista: akku ladataan sähköpyörän mukana toimitettavalla laturilla, jonka toinen pistoke kiinnitetään akkuun ja toinen pistorasiaan. Akun lataus kestää akun koosta ja laturin tehosta riippuen 3-6 tuntia.

Akun kapasiteetti ilmoitetaan wattitunteina (Wh). Varsinkin pidempiin ajomatkoihin hankittavissa pyörissä on syytä kiinnittää huomiota myös akun kapasiteettiin.

Ajomatka

Sähköpyörän akun lataus kestää yleensä n. 50 - 150 km. Kyseessä on laskennallinen arvo keskivertokäyttäjällä optimiolosuhteissa. Pidemmillä matkoilla akun kesto nousee suurempaan rooliin, jotta akku ei lopu kesken matkan.

Näyttö

Sähköpyörän näytöltä näet tärkeimmät tiedot, kuten akun latausasteen, käytössä olevan avustustason, nopeuden ja matkan. Tämän lisäksi eri merkkien ja mallien näytöiltä näkyy myös muita lisätietoja.

Helppokäyttöisyys

Sähköpyörää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota pyörän sähköavustuksen  helppokäyttöisyyteen. Sähköavustuksen voimakkuutta säädetään sähköpyörän näytöltä. Joillain merkeillä avusteisuutta säädetään selkeällä 0-5 tai 0-6 asteikolla, mikä tekee avustusasteen säätämisestä erittäin yksinkertaista. Toisilla merkeillä taas tehokkuus ilmoitetaan erilaisina nimettyinä "tasoina", jotka saattavat aiheuttaa käyttäjälle hämmennystä. Haastavassa maastoajossa "moodit" kuitenkin tekevät pyörästä paremmin ajotilanteeseen mukautuvan, jolloin jyrkät nyppylät ja tiukat kurvit taipuvat paremmin.

Toiminnoiltaan selkeää ja helppokäyttöistä sähköpyörää oppii käyttämään alle 5 minuutissa. Kannattaa suosia erityisesti laitteita, joista on saatavilla kattava käyttöopastus videon muodossa. Tällöin verkkokaupastakin tilattu sähköpyörä on helppo ottaa käyttöön ja opastusvideon voi tarvittaessa katsoa uudestaan.

Käyttäjän koko

Kuntokaupan sähköpyörien tuotekuvauksessa on merkitty, minkä kokoiselle ja pituiselle käyttäjälle pyörä soveltuu. Tarkistathan suositellun käyttäjäkoon sähköpyörän tuotesivulta tai alla olevasta taulukosta.

Näin valitset oikean kokoisen sähköpyörän

Kaupunkipyörät

Järjestys: