Sähköpyörän valintaopas - Valitse käyttöösi paras sähköpyörä

Sähköpyörän valintaopas - Valitse käyttöösi paras sähköpyörä
Sähköpyörän valintaopas - Valitse käyttöösi paras sähköpyörä

Täältä löydät:

 

Kenelle sähköpyörä sopii?

Sähköpyörä sopii kaikenikäisille- ja kokoisille käyttäjille kuntotasosta riippumatta, oli ajomatka sitten pari kilometriä tai 100 kilometriä.  Sähköpyörän akku kestää noin 50 - 180 km mallista riippuen. Kuntokaupan myymät sähköpyörät luokitellaan liikenteessä tavallisiksi polkupyöriksi, joten sähköpyörää voivat ajaa myös alle 18-vuotiaat.

Kaikki sähköpyörämallit sopivat hyötyliikuntaan ja työmatkakäyttöön. Järeät sähkömaastopyörät ja fatbiket sopivat vaihtelevassa ja haastavassa maastossa liikkumiseen. Kevyet ja yksinkertaiset singespeed-sähköpyörät tai perinteiset sähkökaupunkipyörät ovat kaupunkiliikkujan valinta. Hyvin varustetulla sähköretkipyörällä taas on miellyttävä ajaa pitkiäkin matkoja.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Käyttötarkoitus

Käyttötarkoitus ratkaisee paljolti sen, millainen sähköpyörä kannattaa valita. Tavalliseen työmatkapyöräilyyn ja hyötyliikuntaan sopivat lähes kaikki sähköpyörämallit, kuten sähkökaupunkipyörät, singlespeed-sähköpyörät, hyvin varustellut sähköretkipyörät sekä sähkömaastopyörät. Mitä vaativampaan käyttöön sähköpyörä tulee, sitä enemmän ominaisuuksilta vaaditaan. Ensimmäisenä kannattaakin miettiä, minkälaiseen ajoon ja maastoon sähköpyörää ollaan hankkimassa.

Sähkökaupunkipyörät

Sähkökaupunkipyörä on kätevä kulkuväline lyhyille ja keskipitkille matkoille; kaupunkiajoon, työmatkapyöräilyyn, kauppareissuille sekä hyötyliikuntaan. Näiden sähköpyörien ajoasento on yleensä rennon ryhdikäs, mikä helpottaa liikenteen seuraamista kaupungissa. Sähkökaupunkipyörissä on panostettu mukavuuteen ja käytännöllisyyteen.

Kuntokaupan suosituimmat sähkökaupunkipyörät:

Kaikki sähkökaupunkipyörät löydät täältä-->

Vaihteettomat singlespeed-sähköpyörät

Kaupunkipyöräilyyn sopii myös tyylikäs ja simppeli singlespeed-sähköpyörä, eli vaihteeton sähkösinkula. Singlespeed-sähköpyörien kiistattomia etuja ovat muun muassa keveys, helppokäyttöisyys, vähäisempi huollon tarve sekä edullisempi hinta komponenteiltaan saman tasoiseen vaihteelliseen sähköpyörään verrattuna.   Sähkösinkula kulkee sähkömoottorin avustamana yhdellä vaihteella vauhdikkaasti ja on erittäin hauska ajaa vilkkaassakin liikenteessä.

Tutustu vaihteettomiin singlespeed-sähköpyöriin tästä -->

Sähköretkipyörät

Sähköretkipyörä on erinomainen valinta sekä arkiajoon että pitkänmatkanpyöräilyyn. Ajoasento on miellyttävä pitkilläkin matkoilla ja varustelu sekä turvallisuus on huippuluokkaa. Akun kapasiteetti vaihtelee mallikohtaisesti, mutta yleisesti akkukesto on sähköretkipyörissä erinomainen.

Kuntokaupan suosituimmat sähköretkipyörät:

FitNord Ava 500 (630 Wh tehoakku keskimoottorilla)
FitNord Venture 500 (630 Wh tehoakku keskimoottorilla)
Helkama SE10 (504 Wh akku keskimoottorilla)
Helkama SE10L (504 Wh akku keskimoottorilla, matalarunkoinen versio)

Tutustu Kuntokaupan sähköretkipyöriin täällä -->

Sähkömaastopyörät ja sähköfatbiket

Sähkömaastopyörä on oikea valinta metsäteille, poluille ja vaativampaan maastoon. Rennon ajoasennon ja vakaan ajotuntuman vuoksi sähkömaastopyörä on monen valinta myös kaupunkipyöräilyyn ja työmatka-ajoon. Sähköfatbike on suunniteltu kulkemaan äärimmäisissäkin olosuhteissa, kuten upottavassa lumessa, mudassa tai hiekassa.

Kuntokaupan suosituimmat sähkömaastopyörät ja sähköfatbiket:

FitNord Ranger 300 Sähkömaastopyörä (690 Wh tehoakku)
FitNord Ranger 500 Sähkömaastopyörä (630 Wh tehoakku keskimoottorilla)
FitNord Rumble 300 Sähköfatbike (690 Wh tehoakku)
FitNord Rumble 500 Sähköfatbike (690 Wh tehoakku)

Katso koko sähkömaastopyörävalikoima tästä-->
Sähköfatbiket löydät täältä -->

Moottori

Sähköpyörissä käytetään erikokoisia ja -tehoisia moottoreita. Moottorin teho ilmoitetaan aina watteina. Suomessa sähköpyörien enimmäisteho on 250W ja sähköpyörä saa moottoriavusteisesti kulkea enintään 25km/h.

Pelkät watit eivät kuitenkaan yksin kerro, kuinka hyvin moottori jaksaa vetää esimerkiksi ylämäissä. Tästä syystä moottoreista ilmoitetaan yleensä myös vääntö newtonmetreinä (Nm). Sähköpyörien vääntö vaihtelee yleensä 30-90 Nm välillä, kaikista voimakkaimmissa moottoreissa voi vääntöä olla jopa 100 Nm.

Suurimmassa osassa sähköpyöriä moottori sijaitsee joko pyörän takavanteessa tai kampien ja polkimien kohdalla keskellä. Joissakin malleissa moottori voi olla myös eturenkaassa. Moottorin sijainti vaikuttaa pyörän painopisteeseen ja ajotuntumaan.

Takamoottori

Ehkä yleisin moottorityyppi sähköpyörissä on takamoottori, joka on sijoitettu takanapaan. Takamoottori tarjoaa erinomaisen tuntuman perusajossa ja on hiljainen käytössä. Takamoottori kuluttaa keskimoottoria vähemmän voimansiirron osia kuten rattaita ja ketjuja. Takamoottori on myös keskimoottoria helpompi irrottaa huoltoa varten, mutta vastaavasti hankaloittaa esimerkiksi renkaan vaihtamista. Takamoottorilla varustetun sähköpyörän painopiste on takana, mikä voi vaikuttaa hallittavuuteen esimerkiksi vaativassa maastoajossa. Peruskäyttöön takamoottori on erinomainen valinta hyvän tuntuman ja edullisemman hinnan ansiosta.

Keskimoottori

Keskimoottori sopii hyvin urheilulliseen pyöräilyyn, sillä painopiste jakautuu keskellä ja matalalle. Tämä tekee sähköpyörästä vakaan ja helposti hallittavan tuntuman ollessa hyvin lähellä tavallista polkupyörää. Keskimoottorit ovat tyypillisesti teknisesti kehittyneitä ja tarjoavat luonnollisen tuntuman sekä nopean reagoinnin poljinvoiman vaihteluihin. Keskimoottorilla varustettujen sähköpyörien hinta on usein korkeampi.

Etumoottori

Etumoottori on yleisesti halvin ratkaisu, sillä sellainen voidaan asentaa lähes mihin pyörään vain. Etumoottori voi vaikuttaa sähköpyörän ohjaukseen ja pyörä voi olla vaikea hallittava liukkaalla. Etumoottorilla varustetun sähköpyörän painopiste on edessä ja moottori kuormittaa etuhaarukkaa.

Akku

Sähköpyörän akku ladataan aina tarpeen mukaan normaalilla verkkovirralla, samalla tavalla kuin esimerkiksi kännykän akku. Akun lataus on yksinkertaista: akku ladataan sähköpyörän mukana toimitettavalla laturilla, jonka toinen pistoke kiinnitetään akkuun ja toinen pistorasiaan. Akun lataus kestää akun koosta ja laturin tehosta riippuen 3-6 tuntia.

Akku on yksi sähköpyörän arvokkaimmista osista, joten on tärkeää, että se kestää käyttöä ja toimii luotettavasti. Akkuja on markkinoilla valtava määrä eri merkeiltä, mutta luotettavia kennojen valmistajia on vain muutamia. Samsung ja Panasonic valmistavat tällä hetkellä pitkäikäisimmät, turvallisimmat ja tasalaatuisimmat kennot sähköpyörien akkuihin.

Akun kapasiteetti ilmoitetaan wattitunteina (Wh). Varsinkin pidempiin ajomatkoihin hankittavissa pyörissä on syytä kiinnittää huomiota myös akun kapasiteettiin.

Ajomatka

Sähköpyörän akun lataus kestää yleensä noin 50 - 150 km. Kyseessä on laskennallinen arvo keskivertokäyttäjällä optimiolosuhteissa. Saatavilla on myös jopa 1000 Wh tehoakkuja, joiden kantama on parhaillaan 200 km. Pidemmillä matkoilla akun kesto nousee suurempaan rooliin, mutta suuri akkukapasiteetti tuo huolettomuutta myös arkikäyttöön sekä erityisesti talvipyöräilyyn. Pakkasella akkujen kapasiteetti voi laskea jopa 30 %, joten akkukapasiteettiä on hyvä olla yli vähimmäistarpeen.

Näyttö

Sähköpyörän näytöltä näet tärkeimmät tiedot, kuten akun latausasteen, käytössä olevan avustustason, nopeuden ja matkan. Tämän lisäksi eri merkkien ja mallien näytöiltä näkyy myös muita lisätietoja.

Helppokäyttöisyys

Sähköpyörää valitessa kannattaa kiinnittää huomiota pyörän sähköavustuksen helppokäyttöisyyteen. Sähköavustuksen voimakkuutta säädetään sähköpyörän näytöltä. Joillain merkeillä avusteisuutta säädetään selkeällä 0-5 tai 0-6 asteikolla, mikä tekee avustusasteen säätämisestä erittäin yksinkertaista. Toisilla merkeillä taas tehokkuus ilmoitetaan erilaisina nimettyinä "tasoina", jotka valitaan ajotilanteen ja maaston mukaan.

Toiminnoiltaan selkeää ja helppokäyttöistä sähköpyörää oppii käyttämään alle 5 minuutissa. Kuntokauppa tarjoaa useisiin sähköpyöriin kattavan opastuksen videon muodossa. Tällöin verkkokaupastakin tilattu sähköpyörä on helppo ottaa käyttöön ja opastusvideon voi tarvittaessa katsoa uudestaan.

Turvallisuus

Sähköpyörä on oikein varusteltuna erittäin turvallinen kulkuväline. Polkupyörissä on lakisääteisesti oltava valot sekä edessä että takana ja heijastimet kaikkiin suuntiin. Useimmissa sähköpyörämalleissa valot ja heijastimet tulevat vakiovarusteena, mutta niitä on saatavilla myös lisävarusteina.

Koska sähköpyörä on vauhdikas kulkuväline, täytyy jarruissa olla tarpeeksi tehoa pysäyttämiseen. Laadukkaat ja nykyaikaiset sähköpyörät on varustettu levyjarruilla, jotka ovat varmatoimisia ja tehokkaita kaikissa keleissä. Levyjarruja on mekaanisia ja hydraulisia; mekaaniset levyjarrut jarruttavat vaijerin avulla, hydrauliset käyttävät paineilmaa jarrutehon tuottamiseksi. 

Käyttäjän koko

Sähköpyörää hankittaessa on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota rungon koon soveltuvuuteen käyttäjän mittoihin. Runkokoko vaikuttaa sähköpyörän ajomukavuuteen, hallittavuuteen ja jopa käyttöturvallisuuteen. Sähköpyörämalleista on saatavilla useampaa runkokokoa eri mittaisille käyttäjille. Tarkemmat säädöt voidaan tehdä istuimen korkeutta ja ohjaustangon etäisyyttä sekä korkeutta säätämällä.

Kuntokaupan sähköpyörien tuotekuvauksessa on merkitty, minkä kokoiselle ja pituiselle käyttäjälle pyörä soveltuu.

Järjestys: