Juoksumaton valintaopas

Juoksumaton valintaopas
Juoksumaton valintaopas

Kuinka valitsen minulle sopivan juoksumaton?

Juoksumatto soveltuu hyvin kotikuntoilulaitteeksi eri kuntotason kuntoilijoille. Juoksu ja kävely kehittävät tehokkaasti kestävyyttä ja treeniin saa helposti lisähaastetta harjoitusaikaa pidentämällä tai nopeutta lisäämällä kunnon kehittyessä.

Juoksumatot voidaan lajitella erityyppiseen kuntoiluun soveltuviksi käyttäjän ja laitteen ominaisuuksien perusteella. Parhaiten juoksumatto palvelee, kun laite on valittu omaan käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Hölkkäilyyn sopivat juoksumatot

Kävelyyn sopivat juoksumatot

Juoksuun sopivat juoksumatot


Laitetta hankkiessa on hyvä huomioida käyttäjästä ainakin seuraavat asiat:

1) Kuntoilijan koko

Käyttäjän pituus ja paino määrittelevät minkä kokoinen laite kannattaa valita kooltaan ja massaltaan. Kaikista kevyimmät ja siroimmat juoksumatot eivät luonnollisesti sovi kaikista kookkaimmille käyttäjille, vaikka maksimikäyttäjäpaino ei ylittyisikään. 

Alle 90-kiloisen käyttäjän koko ei rajoita juoksumaton valintaa. Yli 90-kiloiselle käyttäjälle suosittelemme FitNord Sprint 500 -juoksumattoja sekä Tunturi Endurance T80 -juoksumattoa.

2) Käyttötarkoitus

Se, tuleeko laite kävelyyn, hölkkään vai juoksuun määrittelee millainen moottori ja runko juoksumatossa tulisi olla. Kävely ja juoksu vaativat moottorilta eniten tehoja, hölkkä taas asettaa vähiten vaatimuksia juoksumatolle. Tässä muutamia esimerkkejä eri tarkoituksiin sopivista juoksumatoista:

Kävelyyn sopivat juoksumatot:

Kävely kuormittaa juoksumaton moottoria enemmän kuin tavallinen juoksuvauhti. Kävelyyn suosittelemme seuraavia juoksumattoja: Fitnord Sprint 500, Tunturi Performance T60 ja Tunturi Endurance T80.

Hölkkäilyyn sopivat juoksumatot:

Kaikki myymämme juoksumatot sopivat hölkkäilyyn kuntoilijan ollessa alle 90-kiloinen. Peruskuntoilijalle sopivia juoksumattoja ovat mm. FitNord Sprint 200 ja Tunturi Competence T20. Suurempaa juoksualustaa tai monipuolisempia harjoitusohjelmia kaipaavalle kuntoilijalle suosittelemme FitNord Sprint 500 ja Tunturi Performance T60 -juoksumattoja.

Juoksuun sopivat juoksumatot:

Juoksu ja intervalliharjoittelu asettaa vaatimuksia juoksumaton moottorin teholle, juoksualustalle sekä harjoitusohjelmille. Aktiivijuoksijalle suosittelemme seuraavia suorituskykyisiä juoksumattoja: Fitnord Sprint 500, Tunturi Performance T60 ja Tunturi Endurance T80.

3) Käyttömäärä

Käytetäänkö laitetta kerran tai pari viikossa vai joka päivä? Käyttääkö perheessä useampi henkilö juoksumattoa aktiivisesti? Aktiiviseen käyttöön tulevassa juoksumatossa on hyvä olla riittävän tehokas ja kestävä moottori.

4) Laitteen sijoituspaikka

Kun muut ominaisuudet ovat kunnossa, on vielä hyvä tarkistaa, että laitteelle löytyy sille soveltuva paikka. Jos tila on vähissä, myös laitteen koko ja kokoontaittomahdollisuus vaikuttavat hankintaan.  Kotikäyttöön suunnitellut juoksumatot ovat lähes poikkeuksetta kokoontaitettavia tilan säästämiseksi. Yhteisö- ja kaupalliselle kuntosalille suunnitellut mallit eivät yleensä ole kokoontaitettavia laitteiden suuren koon ja painon vuoksi. Kiinteäalustainen juoksumatto on kokoontaitettavaa tukevampi, koska laitteen rungossa ei ole juoksemisen kannalta tarpeettomia rakenteita. Esimerkkejä laadukkaista kiinteärakenteisista juoksumatoista ovat mm. Fitnord 1000 ja Tunturi Platinum -juoksumatot.

Laitteen ominaisuuksista oleellisimmat huomionarvoiset seikat:

1) Moottorin teho

Moottorin tehon aktiivisessa kävely- ja juoksukäytössä olisi hyvä olla vähintään 2,25 hv. DC-moottori on hyvä perustason kotikuntoiluun. AC-moottori soveltuu myös vaativaan ammattimaiseen käyttöön. 

2) Juoksualustan pehmeys / kovuus

Pehmeä iskunvaimennus sopii hyvin juoksijalle, joka haluaa minimoida jalkoihin kohdistuvan askeleen aiheuttaman tärähdyksen. Pehmeä iskunvaimennus löytyy mm. FitNord Sprint 300 ja FitNord Sprint 500 juoksumatoista.
Kovalla juoksualustalla tuntuma laitteeseen on parempi erityisesti kovaa juostessa, jolloin tasapaino säilyy helpommin ja ponnistuksen suuntaus on helpompaa. Kova juoksualusta löytyy mm. Tunturin T-malliston juoksumatoista. Aktiiviselle juoksijalle suosittelemme Tunturi T60 ja Tunturi T80 juoksumattoja.

3) Juoksualan koko

Kovaa vauhtia juoksevan on hyvä valita riittävän pitkä juoksualusta. Myös pitkäjalkaisen hitaampaa hölkkäävän on järkevää valita pidempi alusta. Kävelyyn ja hitaampaan hölkkään riittää lyhyt alusta.

4) Harjoitusohjelmat ja ominaisuudet

Teetkö monipuolisia juoksuharjoituksia vai riittääkö, että nopeutta saa nostettua tai laskettua tilanteen mukaan? Tuleeko tablet-teline tarpeeseen?

5) Takuu ja huollettavuus

Eri valmistajat määrittelevät takuun laajuuden ja keston. Yhteisökäyttöön on saatavilla juoksumattoja, jotka muistuttavat huollon tarpeesta määräajoin.

 

Kysy meiltä lisää apua sopivan maton valintaan tai lue aiheesta lisää blogiartikkeleista: juoksumaton valinta yleisesti, juoksumatto kävelyyn, juoksumatto hölkkään, juoksumatto aktiiviseen juoksuun!

 

Katso alakategorioista tämän hetken suosituimpia ja hinta-laatusuhteeltaan järkevimpiä malleja eri käyttötarkoituksiin, jotta löydät sinulle parhaiten soveltuvan juoksumaton!

Järjestys: