Juoksumaton valintaopas

Juoksumaton valintaopas
Juoksumaton valintaopas

ARVOSTELUT : Juoksumaton valintaopas

4.6 / 5
4,6
450 arvostelua kategoriassa juoksumaton valintaopas

Näin valitset sopivan juoksumaton

Kenelle juoksumatto sopii?

Juoksumattoharjoittelu sopii lähes kaikille: aktiiviliikkujille, satunnaisesti kuntoileville, painonpudotusta haluaville, lämmittelijöille sekä monille muille. Juoksumatto on loistava kuntoilulaite miltei kaikille kuntoilijoille kuntotasosta, koosta tai iästä riippumatta.

Minkälaiseen käyttöön olet juoksumattoa hankkimassa?

Ennen kuin hankit juoksumaton, kannattaa miettiä, millaiseen käyttöön juoksumatto on tulossa. Käyttötarkoitus on tärkeä kriteeri, jonka mukaan juoksumattoja kannattaa vertailla. Saatavilla on useita eri juoksumattomalleja, jotka soveltuvat aktiiviseen juoksuun, kävelyyn, hölkkään, yhteisökäyttöön tai ammattikäyttöön.

Aktiivinen juoksuharjoittelu vaatii juoksumatolta tehokkaan moottorin, tukevan rungon, jämäkän ja leveän juoksualustan sekä pikanäppäimet nopeudelle ja nousukulmalle.

Kävelyharjoittelu vaatii juoksumatolta myös tehokkaan moottorin, mutta myös selkeät toiminnot ja helppotoimisuuden.

Hölkkäily vaatii juoksumatolta vähiten ominaisuuksia ja tehoa, minkä vuoksi satunnaiseen hölkkäilykäyttöön soveltuvat usein myös edullisen hintaluokan juoksumatot.

Mitä ominaisuuksia hyvässä juoksumatossa tulisi olla?

Moottorin teho

DC-moottorilla varustettu juoksumatto riittää useimmille perustason kotikuntoiluun, mutta vaativaan kotikäyttöön tai yhteisö- ja ammattikäyttöön suosittelemme AC-moottoria.

Juoksumattojen moottorikoot vaihtelevat yleensä jatkuvalta teholtaan 1-3 hevosvoiman välillä, kun taas hetkellisen tehon maksimit ovat 3-6 hevosvoiman luokkaa. Vertailua eri toimittajien kesken hankaloittaa joidenkin valmistajien harhaanjohtava moottoritehojen ilmoitustapa. Luotettava tapa on ilmoittaa teho jatkuvana tehona ja erottaa tästä hetkellinen piikkiteho. Jatkuvan tehon, ns. S2, 30 min -standardin ja hetkellisen tehon lukemissa on huomattavat erot toisiinsa nähden, eivätkä kaikki valmistajat/myyjät ilmoita todellista jatkuvan tehon lukemaan lainkaan — ainakaan kovin luotettavasti. Ostohetkellä olisikin syytä selvittää mahdollisimman luotettavasti, mikä kyseisen laitteen jatkuva teho oikeasti on ja toki myös hetkellinen maksimiteho.

Pitkäkestoiseen kävelyyn ja korkeisiin juoksunopeuksiin parhaita ovat suuritehoiset moottorityypit: moottorin jatkuvan tehon olisi hyvä olla tällöin vähintään 2,25 hv. Erityisesti kävelyn suhteen on huomioitava, että kävelyn aiheuttama jatkuva kitka maton ja alustan välissä rasittaa vetomoottoria keskinopeuksista juoksua enemmän, ja siten kävely vaatii moottorilta enemmän tehoa.

Laitteen runko ja kokoontaitettavuus

Juoksumaton valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota myös laitteen kokoon. Säilytettävyyttä helpottamaan on useisiin juoksumattoihin rakennettu nostomekanismi, jolla laitteen vaakatasossa oleva juoksuosa voidaan nostaa ja lukita pystyasentoon. Tämä kokoontaittomahdollisuus vähentää laitteen vaatimaa säilytystilaa oleellisesti. Useimmista juoksumatoista löytyvät myös asiamukaiset siirtopyörät laitteen siirtämistä varten.

Juoksumaton tukevuudesta kertoo yleensä jonkin verran rungon paino. 40-kiloinen juoksumatto on erittäin harvoin tukeva, kun taas yli 100 kilon massa kertoo laitteen olevan jo hyvin jykevä. Tästä poikkeuksena voidaan mainita FitNord Sprint 100 -juoksumatto, joka on kokoluokkaansa ja 44 kg:n painoonsa nähden varsin tukeva laite.

Alusta, matto ja iskunvaimennus

Matto liukuu juoksumatossa alustalla, jonka materiaali vaihtelee yleisesti laminoidun puun ja useiden muoviyhdisteiden välillä. Alustamateriaalin kimmoisuus yhdessä alustan iskunvaimennuksen kanssa on selkeässä yhteydessä juoksutuntumaan. Kova alusta vastaa tuntumaltaan ulkona asfaltilla juoksemista, joten nivelvaivaisen kannattaa suosia pehmeämpiä juoksualustoja. Alustan iskunvaimennus vaikuttaa myös juoksuaskelluksen vakauteen vaimennustekniikasta riippuen. Huonosti suunnitelluissa ja edullisesti toteutetuissa juoksumatoissa vaimentimet voivat sallia alustan sivuttaisliikkeen tehden juoksutuntumasta epävakaan. Laadukkaammissa juoksumatoissa alustan vaimennus toimii pysty- ja pitkittäissuunnassa pitäen tuntuman vakaana ja vieden askellusta paremmin eteenpäin.

Sekä alusta että matto ovat kuluvia osia, joiden vaihto tulee vastaan käyttömäärästä riippuen ennemmin tai myöhemmin. Useimmiten alusta vaihdetaan maton vaihtotyön yhteydessä. Maton vaihtoväli taas riippuu mattomateriaalin paksuudesta: edullisimmissa juoksumatoissa on usein alle 1 mm paksuinen matto, kun taas hintavammissa juoksumatoissa maton paksuus on usein yli 3 mm.

Pehmeä iskunvaimennus sopii hyvin juoksijalle, joka haluaa minimoida jalkoihin kohdistuvan askeleen aiheuttaman tärähdyksen. Pehmeämpi, mutta kuitenkin jämäkkä iskunvaimennus löytyy mm. FitNord Sprint 200 -juoksumatosta.

Kovalla juoksualustalla tuntuma laitteeseen on parempi erityisesti kovaa juostessa, jolloin tasapaino säilyy helpommin ja ponnistuksen suuntaus on helpompaa. Kova juoksualusta löytyy mm. Tunturin T-malliston juoksumatoista. Kovista juoksualustoista pitäville suosittelemme Tunturi T60 ja Tunturi T80 juoksumattoja.

Juoksupinta-ala

Alustan ja maton koko määrittävät juoksupinta-alan. Juoksupinta-alaltaan suurikokoinen matto on tarpeen yleensä etenkin silloin, kun harjoitellaan hyvin säännöllisesti ja kovilla juoksunopeuksilla. Pienimmissä juoksumatoissa juoksupinta-ala on noin 45 cm x 135 cm luokkaa, kun taas suurimmissa matoissa alaa saattaa olla jopa 55 cm x 155 cm. Satunnaiselle hölkkääjälle voi riittää juoksupinta-alaltaan pienehkökin malli, joskin juoksijan koolla ja juoksutekniikan vakaudella on myös oma merkityksensä.

Hallintapaneeli

Näytön ja hallintapaneelin osalta on hyvä kiinnittää huomiota erityisesti selkeyteen ja painikkeiden vähäiseen määrään. Useimmille käyttäjille yksinkertainen hallintapaneeli luo oikeutetun mielikuvan laitteen helppokäyttöisyydestä. Näytön tekniikka vaihtelee hintaluokan mukaan halvimpien mallien pienistä yksivärinäytöstä aina tasokkaampien mallien +10” TFT-LCD-värinäyttöihin.

Nopeus ja kaltevuuskulma

Valmistajasta ja mallista riippuen nopeuden säätöalue on yleisesti välillä 0,5-22 km/h. Edullisissa matoissa maksiminopeus jää usein alle 20 km/h, joskus paljonkin alle sen. Valinnassa kannattaa huomioida omat mieltymykset juoksunopeuden suhteen. Järkevintä on hankkia juoksumatto, joka ei haluamassasi käytössä joudu toimimaan aina suorituskykynsä äärirajoilla. Tarvitsemaasi maksiminopeutta arvioitaessa voit käyttää apunasi seuraavia suuntaviivoja ulkoliikunnan nopeuksista: ripeä kuntokävely 6 km/h, hölkkä 9 km/h, juoksu 12-15 km/h.

Useimmissa juoksumatoissa on mahdollista säätää myös kaltevuuskulmaa joko manuaalisesti ja moottoroidusti. Tämä mahdollistaa mäkinousun harjoittelun ja on oleellinen ominaisuus juoksumaton valmiiden harjoitusohjelmien toteuttamisessa. Halvimmissa kaltevuuskulmasäädettävissä malleissa maksiminousu on usein alle 10%, kalliimmissa jopa 15%. Toki poikkeuksiakin löytyy, ja esim. FitNord Sprint 200 -juoksumatossa on edullisesta hintaluokasta huolimatta korkea 15% nousukulma.

Joissakin juoksumattomalleissa, kuten FitNord-malliston juoksumatoissa, on nopeuden ja nousukulman pikanäppäimet, joilla voi yhdellä painalluksella pudottaa vauhdin esim. 6 km/h.

Harjoitusohjelmat ja sovellukset

Valmiiden harjoitusohjelmien määrä vaihtelee laitteen hintatason mukaan muutamasta valmisohjelmasta aina kymmeniin ohjelmiin ja mahdollisuuteen tallentaa omia harjoitusohjelmia. Arvokkaammissa malleista harjoitusohjelmia voi myös tallentaa kunkin käyttäjän henkilökohtaisen käyttäjäprofiilin alle, mikä on hyvä ominaisuus esimerkiksi perhekäytössä.

Joissain uusimmissa juoksumatoissa on mahdollisuus käyttää myös tabletin kautta erilaisia sovelluksia, kuten karttaohjelmia. Edullisimmissa malleissa karttaohjelmat eivät kuitenkaan aina ole täysin yhteensopivia juoksumaton ohjelmiston kanssa, mikä kannattaa huomioida, jos kokee karttaohjelmien käyttömahdollisuuden tärkeäksi.

Sykemittaus ja sykeohjaus

Useimpien juoksumattojen käsikahvoissa on vakiona mahdollisuus sykemittaukseen, mikä yksinään ei ole kovinkaan käytännöllinen tai luotettava tapa mitata sykettä. Monesti juoksumattoihin on mahdollista kytkeä lisävarusteena myytävä sykevyö. Sykevyö onkin paras tapa seurata oman kunnon kehittymistä. Saatavilla on analogisia ja digitaalisia sykevöitä, joista digitaalisella mallilla on mahdollista saada hyvinkin tarkkaa tietoa oman kehon toiminnasta harjoittelun aikana. Sykeohjaustoiminnolla varustettu juoksumatto pitää huolen sykkeestäsi ja joko keventää vastusta tai koventaa sitä pitääkseen sykkeesi tasaisena.

Huolto ja takuu

Suurin osa juoksumatoista vaatii säännöllistä huoltovoitelua, mutta tarjolla on myös kestovahattuja malleja. Juoksumaton voitelun tarve riippuu sen käytöstä ja käyttöympäristöstä, mutta tavallisessa kotikäytössä voiteluntarve tulee tarkistaa kuitenkin vähintään kerran kuukaudessa. Kestovahattu juoksumatto onkin oivallinen valinta aktiivijuoksijalle, joka ei halua kuluttaa aikaansa maton voiteluun. Kestovahattu matto vaikuttaa toki jonkin verran juoksumaton hintaan — edullisimmillaan kestovahattu matto löytyy FitNord Sprint 500 -juoksumatosta.

Juoksumattojen takuuajat vaihtelevat yleisesti 1-2 vuoden välillä. Oleellista käytännön kannalta on tietenkin takuuhuollon saatavuus vikatilanteen yllättäessä: Kuljettaako asiakas laitteen itse huollettavaksi vai tulevatko huoltopalvelut kotiisi? Kuntokaupalla olemme päätyneet edustamaan sellaisia tuotemerkkejä, joiden laatuun ja huoltopalveluihin voimme luottaa. Meille on tärkeää, että asiakkaamme voivat olla tyytyväisiä hankintaansa myös huoltotarpeen ilmaantuessa. Kaikki juoksumatot (ja kuntolaitteet yleensä) tulee aina kytkeä maadoitettuun pistorasiaan.

Juoksumatot yhteisö- ja ammattikäyttöön

Yhteisö- ja yrityskäyttö

Yhteisö- ja yrityskäytöstä puhutaan, kun kyse on rajatusta käyttäjäjoukosta ja kyse ei ole ammattisalista, eli käytöstä ei peritä maksua. Yhteisökäytöksi voidaan laskea myös erittäin pienten kuntien kuntosalit. Keskisuurten kuntien ja kaupunkien kuntosalien kohdalla kyse on ammattikäytöstä. Valvotulla ammattikäytöllä tarkoitetaan maksullista ammattikäyttöä, jossa kuitenkin käyttö on hyvin rajallista ja valvottua, kuten vaikkapa fysioterapiaa. 

Yhteisökäyttöön suosittelemme tehokkaalla AC-moottorilla varustettua, mielellään kestovahattua juoksumattoa. Kotikäytön takuu ei ole voimassa yhteisökäytössä, joten kannattaa varmistaa, että laitteelle on luvattu takuu myös yhteisökäyttöön. Suosittelemme yleensä myös huoltosopimusta, joka pidentää laitteen käyttöikää.
Erinomaisia juoksumattoja yhteisö- ja yrityskäyttöön ovat mm. FitNord Sprint 500 ja Sprint 1000, joissa yhdistyvät tehokas AC-moottori ja voiteluvapaa kestovahattu matto.

Ammattikäyttö tai erittäin korkean käyttöasteen yhteisökäyttö

Ammattikäytöstä puhutaan juoksumaton kohdalla silloin, kun laitetta käytetään kaupallisella kuntosalilla. Korkean käyttöasteen yhteisökäyttö tarkoittaa esim. varuskuntia tai muutoin todella kovaa yhteisökäyttöä.

Kaupallisille kuntosaleille ja erittäin korkean käyttöasteen yhteisösaleille suosittelemme FitNord Diamond Dash -juoksumattoa, jossa on 24 kk takuu myös ammattikäytössä.

Järjestys: