Soutulaitteen valintaopas

Soutulaitteen valintaopas
Soutulaitteen valintaopas

ARVOSTELUT : Soutulaitteen valintaopas

4.4 / 5
4,4
165 arvostelua kategoriassa soutulaitteen valintaopas

Minkälainen soutulaite kannattaa valita?

Kenelle soutulaite sopii?

Soutaminen on tehokasta aerobista treeniä ja erinomainen laite lämmittelyyn ennen lihaskuntoharjoittelua. Soutulaitteella voit tehdä niin pitkäkestoista kestävyysharjoitusta, kuin suuremmalla vastuksella suoritettavaa intervalliharjoitteluakin. Laadukkaalla soutulaitteella harjoitat koko kehoa, ja soutulaite on loistava kuntolaite erityisesti silloin, kun halutaan aktivoida ylävartalon lihaksia ja selkää.

Soutulaitteella soudetaan istuma-asennossa, joten se on erinomainen laite myös kuntoutujille ja myös ikäihmisille. Soutulaitteet sopivat harjoitteluvälineeksi erinomaisen hyvin myös nivelvaivoista kärsiville, sillä soutaminen rasittaa vain vähän kehon loukkaantumisherkimpiä niveliä.

Soutulaite ei vaadi korkeussuunnassa tilaa, joten sen voi sijoittaa myös normaalia huonekorkeutta matalampaan tilaan.

Millainen soutulaite kannattaa valita?

Soutulaitteen valintaan vaikuttaa tietenkin käyttötarkoitus: aktiiviseen harjoitteluun kannattaa luonnollisesti valita soututuntumaltaan miellyttävä ja rakenteeltaan tukeva laite; satunnaiseen lämmittelyyn kelpaa kevyempikin malli.
Seuraavaksi käymme läpi soutulaitteen ominaisuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota sopivaa laitetta etsiessä.

Soutulaitteen ominaisuudet

Vastustyypit

Magneettivastus toimii siten, että magneettikaari liikkuu vastusta säädettäessä kauemmaksi tai lähemmäksi vauhtipyörää. Magneettikaaren etäisyys vauhtipyörästä vaikuttaa siis siihen, kuinka paljon magneetti vastustaa vauhtipyörän liikettä, eli kuinka raskas vastus on.

Magneettivastus on tyypillinen vastustyyppi edullisissa ja keskihintaisissa soutulaitteissa. Magneettivastus on hiljainen ja kestävä, mutta soututuntuma ei usein ole yhtä sulava kuin ilmavastuksella varustetuissa laitteissa. Myös vastustasot jäävät usein alhaisemmiksi.

Etenkin Concept2-soutulaitteista tuttu ilmavastus on tyypillinen vastustyyppi kaupallisen tason soutulaitteissa. Ilmavastus tarjoaa erittäin sulavan ja jatkuvan soututuntuman ja vastustaso riippuu käyttäjän käyttämästä voimasta: mitä suuremmalla voimalla käyttäjä soutaa, sitä kovempi vastus. Ilmavastuksen miinuspuolena voidaan pitää sen äänekkyyttä, sillä vastuksesta kuuluu tuulen huminan kaltainen ääni.

On myös olemassa soutulaitteita, joissa on yhdistetty ilma- ja magneettivastus, kuten FitNord Oceans 300.

Vesivastuksen toimintaperiaate on sama kuin ilmavastuksen, eli vastustaso riippuu käyttäjän voimasta.  Vesivastuksella saavutetaan parhaimmillaan hyvin aidontuntuinen soutua muistuttava tuntuma.

Vastuksensäätö

Vastusta säädetään laitteesta riippuen joko manuaalisesta säätönupista tai näyttöpaneelista. Joissain malleissa vastuksensäätö onnistuu myös soutukapulasta.

Runko ja tukevuus

Soutulaitteen rungon tukevuus nousee suureen rooliin erityisesti silloin, kun harjoittelu on aktiivista ja käyttäjä on kookkaampi. Usein kevytrakenteisissa soutulaitteissa etupää lähtee ”pomppimaan” soutaessa, tosin näin voi käydä tukevissakin soutulaitteissa, jos soutajalla on reilusti voimaa. Etupään ”pomppimista” vähentää yleensä myös suojamaton käyttö laitteen alla.

Joissain soutulaitemalleissa istuin liikkuu kahdella kiskolla, mikä parantaa tukevuutta. Tämä ei kuitenkaan ole edellytys tukevalle soutulaitteelle, vaan myös monet muut rakenteelliset seikat vaikuttavat laitteen tukevuuteen. Laadukkaan ja tukevarakenteisen soutulaitteen tunnistaa yleensä laitetta testatessa.

Liikerata

Soutulaitteen (istuimen) liikerata on keskimäärin n. 70 - 80 cm pitkä. Erityisesti pitkän kuntoilijan on kiinnitettävä huomiota siihen, että liikeradan pituus on riittävä.

Soututuntuma

Soututuntumaan vaikuttaa eniten soutulaitteen vastustyyppi, mutta myös ergonomialla, vauhtipyörän massalla ja palautusmekanismin sujuvuudella on merkitystä. Karkeasti voidaan sanoa, että kevytrakenteinen magneettivastuksella varustettu soutulaite saattaa usein olla soututuntumaltaan hieman ”tökkivä”, kun taas jämäkkärakenteisen ja ilma- tai vesivastuksella varustetun soutulaitteen tuntuma on todennäköisesti miellyttävämpi ja jatkuvampi.

Näyttö

Soutulaitteen näytöltä näkee useimmiten ainakin ajan, etäisyyden ja nopeuden. Muita toimintoja ovat mm. vedot, kalorinkulutus, teho (watit) ja lämpötila. Joissakin laitteissa voi määritellä myös käyttäjäprofiilit. Mikäli laitteessa on mahdollisuus sykevyöliitäntään, saa näytölle näkyviin myös sykkeen.

Näyttöpaneeli toimii laitteesta riippuen joko verkkovirralla tai paristoilla. Paristoilla toimivien laitteiden etu on siinä, että ne voi sijoitella vapaasti haluamaansa paikkaan.

Soutulaitteet käyttötarkoituksen mukaan

Soutulaite lämmittelyyn ja satunnaiseen harjoitteluun

Lämmittelyyn ja satunnaiseen kuntoiluun soveltuu usein kevyemmätkin soutulaitemallit. Kaikista kevyimmät laitteet soveltuvat kuitenkin ainoastaan kevyimmille käyttäjille satunnaiseen käyttöön.

Mikäli harjoittelu on vähänkin säännöllisempää, kannattaa ehdottomasti panostaa hieman enemmän laitteeseen ja valita jämäkkä ja tuntumaltaan miellyttävä laite, kuten FitNord Oceans 200, jonka hinta on laatuunsa nähden erittäin edullinen.

Soutulaite aktiiviseen kotikuntoiluun

Aktiiviseen kotikuntoiluun parhaita laitteita ovat tukevat ja rungoltaan kestävät laitteet, joiden soututuntuma on jatkuva ja sujuva. Tällöin laitteella viitsii ja haluaa soutaa usein kunnon treenejä. Tällainen laite on esimerkiksi FitNord Oceans 300.

Soutulaite vaativalle kotikuntoilijalle ja yhteisökäyttöön

Usein vaativat kotikuntoilijat odottavat laitteen olevan tuntumaltaan ensiluokkainen ja mm. testausominaisuuksien toimivan virheettömästi. Tähän vaatimustasoon vastaavat yleensä parhaiten Concept2-soutulaitteet, joissa on ilmavastuksen, erinomaisen tuntuman ja tukevan rakenteen lisäksi mm. kalibroitu 500 metrin veto, jolloin omaa kehitystään pystyy seuraamaan tarkasti.

Edullisempi, mutta silti soututuntumaltaan erinomainen valinta vaativalle kotikuntoilijalle on FitNord Oceans 300, jossa myös ilmavastus Concept2:n tapaan.

Soutulaitteet hintaluokan mukaan

Soutulaitteiden hinnat vaihtelevat n. 200 – 2000 euron välillä. On selvää, ettei halvalla saa kaikista tasokkainta soutulaitetta, mutta kaikkien käyttöaste ja -tarve ei toki vaadikaan kalleinta mahdollista laitetta. Seuraavassa käydään läpi karkeasti eri hintaluokkien soutulaitteiden ominaisuuksia.

Alle 500 euron soutulaitteet

Edullisimmat soutulaitemallit ovat useimmiten hyvin kevytrakenteisia, tuntumaltaan melko ”tökkiviä” ja vastustasot eivät yleensä riitä kovempaan kuntoiluun. Edullisimman hintaluokan laitteet soveltuvat yleensä lähinnä satunnaiseen käyttöön, lämmittelyyn ja kevyille käyttäjille.

Edullisimmissa laitteissa on usein manuaalisäätöinen magneettivastus, jota säädetään käsin rullasta. Tämänkaltaiset laitteet eivät kaipaa toimiakseen verkkovirtaa, joten ne voi sijoitella vapaasti haluamaansa paikkaan.

Edullisimmistakin laitteista voi kuitenkin löytyy laadukkaan ja jämäkän treenituntuman tarjoavia laitteita. Hyvänä esimerkkinä tästä on erinomaisella hinta-laatusuhteella varustettu FitNord Oceans 200.
 
Järjestys: