SUP-laudan melominen

SUP-lautailu on ehdottomasti kesän ykköslaji ja moni on sitä päässyt kokeilemaankin. Suppailu sopii kaikentasoisille liikkujille ja on erinomainen kehittämään niin keskivartalon lihaksia, koordinaatiota ja tasapainoa. Lisäksi meloessa kuluttaa huomaamattaan rutkasti kaloreita!

Monia jännittää suppailu ja mielessä pyörii paljon ajatuksia. Pysynkö ollenkaan laudan päällä? Kuinka kiikkerä lauta on? Miten SUP-lautaa ohjataan? Lue tästä kolme vinkkiä, joilla harrastus lähtee sujumaan mukavasti!

1. Aloita istuen tai polviltaan. Näin painopiste on matalalla ja lauta pysyy hyvin tukevana. Samalla saat tuntumaa siitä, miten lauta käyttäytyy allasi ja miltä veden päällä oleminen tuntuu. Keikuta itseäsi puolelta toiselle ja eteen-taakse, näin sisäänajat itsesi laudan liikkeeseen.

2. Seistessä pidä vartalo ja jalat rentona. Älä pelkää kaatumista - rennolla otteella opit tuntemaan laudan liikkeet ja pääset sen rytmiin mukaan. Aloittelijoiden SUP-laudat ovat tukevia, eivätkä pienestä hätkähdä. Seiso laudan keskellä, nostokahvan lähettyvillä. Jalat ovat rinnakkain ja ryhti hyvä. Katsele kiinteisiin kohteisiin, kuten puihin tai rantaan. Kiintopiste auttaa tasapainon säilyttämisessä.

3. Melominen tapahtuu laudan etuosassa. Ota leveä ote melasta ja käännä mela niin, että lapa kääntyy tyvestään ja kaareutuu menosuuntaan päin. Kurota eteen ja upota lapa kokonaan veteen. Vartalon lihaksia käyttämällä tee pitkä veto, joka loppuu jalkojesi kohdalla ja nosta lapa ylös vedestä. Pidä kädet vetovaiheessa suorana, jotta saat voimaa keskivartalosta, eivätkä kädet väsy turhaan.
Mela on suunniteltu niin, että tehokkain työ tapahtuu laudan keski- ja etuosan välillä. Mikäli veto menee ns. pitkäksi, jalkojen taakse, lapa alkaa työntää vettä ylöspäin ja energiaa menee hukkaan. Sopiva mitta melalle on noin 30 cm lisättynä omaan pituuteen.

SUP-laudoissa on paljon eroja; toiset ovat tukevampia, toiset nopeampia, toiset sopivat paremmin aallokkoon ja niin edelleen. Aloitteijoille sopivat parhaiten leveähköt yleislaudat, sillä ne ovat vakaita ja helppoja ohjata - esimerkiksi FitNord Aqua 300 ja FitNord Aqua 300 PRO

Katso videolta vinkit melomiseen!

Järjestys: