SUP-laudan valintaopas

Täältä löydät:

Suppailun suosion noustessa yhä useampi haluaa hankkia oman SUP-laudan, jolla voi lähteä melomaan milloin vain. Valikoiman runsaus voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa; minkälainen lauta on paras juuri omaan käyttöön? Saako halvalla hyvää ja mistä ominaisuuksista kannattaa maksaa? Tässä ostajan oppaassa perehdytään eri mallisiin SUP-lautoihin, mallien eroihin sekä seikkoihin, jotka kannattaa ottaa huomioon lautaa valittaessa.
 

SUP LAUTA KÄYTTÖTARKOITUKSEN MUKAAN


Perussuppailuun kaiken tasoisille: ALL ROUND / YLEISLAUDAT
ALL ROUND- eli yleislaudat ovat helppoja käsitellä ja nimensä mukaisesti joka tilanteeseen sopivia SUP-lautoja. Yleislaudat ovat erittäin vakaita ja helppoja ohjata, joten all round-lauta on paras vaihtoehto aloittelevalle suppaajalle tai esimerkiksi mökille, jossa laudalla on monen tasoisia käyttäijä. All Round-laudat ovat vakautensa vuoksi myös paras vaihtoehto, kun haluat köllötellä auringossa nauttien kesäpäivästä, joogata tai tehdä lihaskuntotreeniä SUP-laudan päällä. Tutustu tästä ALL ROUND-lautavalikoimaamme!

Pidemmille retkille: TOURING /RETKILAUDAT
TOURING- eli retkilaudat ovat muodoltaan hieman virtaviivaisempia ja terävämmällä kärjellä varustettuja ja sopivat hyvin pidemmille melontaretkille. Ne liukuvat kepeästi veden päällä ja niissä on erinomainen suuntavakaus, jonka ansiosta lauta ei lähde kääntymään niin helposti sivulle tehden melomisesta siksakkia. Touring-laudat ovat yleensä hieman pidempiä ja kapeampia, joten ne eivät ole aivan yhtä tukevia kuin All round-laudat, mutta sitäkin nopeampia ja kevyempiä meloa. Vakaus on kuitenkin kohtuullisella tasolla, joten aloittelijakin voi hankkia touring-laudan, mikäli laudan pääasiallisena tarkoituksena on suppailla pidempiä retkiä.

Erityisen vauhdikkaaseen menoon: KILPA SUP-LAUDAT
Race-tyyyppiset kilpalaudat ovat pitkiä ja hyvin kapeita. Ne eivät sovellu aloitteijoille, sillä kilpalaudat on suunniteltu kulkemaan maksimaalisen nopeasti ja kevyesti, minkä takia erityisesti vakaus on heikompi kuin all round- ja touring laudoissa. Kilpalauta soveltuukin jo kokeneille harrastajille ja kisaajille, jotka haluavat ennen kaikkea nopeasti etenevän laudan.

Purjeen kanssa: WINDSUP LAUDAT
Joissain SUP-laudoissa on mahdollisuus kiinnittää lautaan purjelaudan purje, jolloin niistä voidaan käyttää nimitystä WindSUP-lauta. Nämä laudat ovat yleensä All round-tyyppisiä ja niitä voi käyttää myös tavalliseen suppailuun. Supro CorsAIR on esimerkki sup-laudasta purjekiinnityksellä.
 

SUP-LAUTA ALOITTELIJALLE

Aloitteiljan SUP-lauta on hyvä olla melko leveä ja tukeva. Kaikista pienikokoisimpia malleja lukuunottamatta All Round-laudat ovat varma valinta aloittelijalle. Pyöristetyn muotonsa ansiosta All Round SUP-lautoja on helppo kääntää ja ohjata. Leveällä laudalla on myös mukava istuksia ja levätä, jos haluaa pitää huilitaukoa melomisesta tai muuten vain paistatella päivää. Tutustu tästä aloittelijoiden SUP-lautoihin!


SUP-LAUTA PAINAVALLE / XXL-KOKOISELLE

Suurikokoisissa ja suurella tilavuudella varustetuissa laudoissa riittää yleensä kantavuutta reilusti yli sadan kilon. Kun maksimipainoraja ylitetään, alkaa lauta vajota syvemmälle veteen ja siitä tulee kiikkerä sekä hankala ohjata. Siksi suosittelemmekin valitsemaan sellaisen laudan, jossa painorajaa jää vielä jonkin verran "varastoon". Näin lauta on varmasti mukava käyttää ja mukaan on mahdollista ottaa enemmänkin tavaroita. Tutustu tästä suurella kantavuudella varustettuihin SUP-lautoihimme!
 

SUP-LAUTA KAHDELLE

Kaksin suppailu on erityisen mukavaa! Suppailijoiden painosta riippuen laudan valintaan pätevät samat asiat kuin valittaessa lautaa painavalle käyttäjälle. Lisäksi kannattaa hankkia ylimääräinen mela, jotta matka taittuu nopeammin. Tutustu tästä lautoihin, jotka soveltuvat kaksin suppailuun!

 

ILMATÄYTTEINEN VAI KOVA SUP-LAUTA?


ILMATÄYTTEISET SUP-LAUDAT
Suurin osa nykyaikaisista SUP-laudoista on ilmatäytteisiä eli pumpattavia. Valmistukseen käytettävä tekniikka on tänä päivänä niin kehittynyttä, että laadukasta ilmatäytteistä lautaa voi olla hankala erottaa kovasta laudasta. 10-15 minuutissa käyttökuntoon pumpattavien lautojen paras puoli on ehdottomasti kuljetuksen ja varastoinnin helppous; tyhjennetty ja rullattu SUP-lauta tarvikkeineen mahtuu kantoreppuun mukaan ja vaikkapa vaatekaappiin säilytykseen! Ilmatäytteinen lauta myös kestää kolhuja paremmin kuin kovat laudat, joten se on paras vaihtoehto mikäli rannassasi on paljon teräviä kiviä tai harrastat esimerkiksi koskisuppausta. Toisaalta ilmatäytteisissä laudoissa on enemmän rikkoutuvia osia, kuten venttiilit ja liitokset. Laadukkaiden lautojen mukaan tulee korjaussarja ja niihin pystyy vaihtamaan tarvittaessa venttiilin. Täältä löydät kaikki ilmatäytteiset SUP-laudat.

Ilmatäytteisen SUP-laudan täyttöohjeKOVAT SUP-LAUDAT
Vaikka ilmatäytteiset suplaudat ovat vallanneet markkinat, on koville laudoille edelleen paikkansa. Siinä missä kovaa SUP-lautaa ei voi kuljettaa paikasta toiseen yhtä helposti kuin ilmatäytteistä, pitää se edelleen ykköspaikkaa melomistuntuman saralla. Kova lauta liukuu veden päällä kaikista parhaiten, sillä se saadaan muotoiltua valmistusvaiheessa virtaviivaisemmaksi ja erittäin jäykäksi. Mikäli tarkoituksena on suppailla lähinnä yhdessä paikassa eikä lautaa ole juuri tarpeen siirrellä, on aina käyttövalmis kova lauta hyvä vaihtoehto. 
Täältä löydät kovat SUP-laudat.
 

SUP-LAUDAN PITUUS, LEVEYS, PAKSUUS JA TILAVUUS

SUP-laudan koko valitaan käyttäjän painon ja käyttötarkoituksen mukaan. Tilavuuteen, joka muodostaa laudan kantokyvyn, vaikuttavat laudan pituus, leveys ja paksuus. Mitä suurempi laudan tilavuus on, sen suurempi on myös kantokyky ja näin ollen myös käyttäjän maksimipaino. Mikäli tilavuus on käyttään painoon suhteutettuna liian pieni, lauta kulkee syvemmällä vedessä ja muuttuu kiikkeräksi sekä raskaaksi meloa.

Pitkät laudat  (yli 330 cm) ovat tyypillisesti hyvin suuntavakaita (kuten  Touring-laudat). Pitkällä laudalla saattaa olla suuri tilavuus, mutta mikäli lauta on kapea, voi se tuntua suuresta tilavuudesta huolimatta varsinkin aloittelijalle kiikkerältä (esim. kilpalaudat sekä jotkut touring-laudat). Tarpeeksi leveällä ja pitkällä laudalla voi suppailla jopa kahdestaan, ja löytyypä valikoimastamme myös 2 ja 3 hengen lautoja!

Leveät laudat (yli 83 cm) ovat hyvin tukevia ja vakaita, mutta mitä leveämpi lauta, sen hitaammin se vedessä kulkee. Leveät laudat ovat parhaimmillaan rauhallisessa suppailussa, auringossa köllöttelyssä, lihaskuntotreeneissä tai joogassa sekä kalastuksessa. 

Laudan paksuus vaikuttaa tilavuuden ja kantokyvyn lisäksi laudan jäykkyyteen. Halvat ja ohuet (alle 12 cm) suplaudat taipuvat vedessä enemmän ja uivat syvemmällä, jolloin varpaat kastuvat helpommin ja melominen on raskaampaa sekä kiikkerää. Monet markkinoiden edullisimmat laudat ovat vain 10 cm paksuja, joten lautaa valittaessa kannattaa miettiä haluaako mielummin panostaa jotain kymmeniä euroja enemmän tukevampaan lautaan, jolla on miellyttävä meloa ja kellutella. Alle 12 cm paksuisia lautoja suosittelemmekin mielummin lasten kuin aikuisten käyttöön.

Sup-laudan maksimipainoraja

Maksimipainoraja määritellään SUP-laudoille sen käyttöominaisuuksien ja kantavuuden mukaan. Maksimipainorajaa kannattaa kunnoittaa, sillä sen ylittyessä melomisesta saattaa tulla täysin mahdotonta. Lauta vajoaa syvälle veteen ja taipuu, ja laudan päällä seisominen alkaa muistuttamaan enemmän uimapatjan päällä seisomista. Vaikka lauta vielä juuri ja juuri kelluisi veden päällä, niin melominen on raskasta, varpaat kastuvat ja kaatuilu on todennäköistä. Suosittelemmekin valitsemaan sellaisen laudan, jossa maksimipainorajaan on vielä matkaa ja kantavuutta riittää reippaasti.
Järjestys: