SUP-laudan valintaopas

SUP-laudan valintaopas
SUP-laudan valintaopas

ARVOSTELUT : SUP-laudan valintaopas

4.5 / 5
4,5
224 arvostelua kategoriassa sup-laudan valintaopas

SUP-laudan valintaopas ja katsaus 2023 tarjontaan

Suppailun on raivannut tiensä suomalaisten sydämiin pysyvästi. Yhä useampi haluaa hankkia oman SUP-laudan, jolla voi lähteä melomaan milloin vain. Valikoimaa tuntuu olevan markkinoilla kuitenin silmänkantamattomiin, ja hinnoittelu on villiä. Onko hyviä ja halpoja SUP-lautoja olemassa? Minkälaisiin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota lautaa hankkiessa? Ethän maksa tyhjästä? Kilpailu markkinolla on kovaa, ja tässä oppaassa opastetaan kuluttajaa tutkimaan kriittisesti tarjontaa.

Tässä vuonna 2023 päivitetyssä oppaassa perehdytään SUP-lautojen ominaisuuksiin, hintatasoon sekä opastetaan ostajaa valitsemaan omaan käyttöön täydellinen lauta - ilman että maksat turhasta! Lue näiltä sivuilta vinkit, minkälaisiin asioihin SUP-laudan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota.

Kenelle SUP-lauta sopii?

Suppailun suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina ja se onkin tuonut vesiurheilulajit helposti lähestyttäviksi kaikille. Suppailu on täydellinen tapa nauttia kesäpäivästä vesillä maisemia ihaillen - luonnossa liikkumisen on lisäksi tieteellisesti todistettu rentouttavan mieltä sekä laskevan verenpainetta sekä stressitasoja. SUP-lautailu kehittää monipuolisesti keskivartalon syviä lihaksia, ryhtiä ja tasapainoa, ja laji sopii käytännössä kaikille kuntotasosta ja iästä riippumatta.

SUP-lautatyypit; miten ne eroavat toisistaan?

Perussuppailuun kaiken tasoisille: All round/Yleislaudat
All round- eli yleislaudat ovat helppoja käsitellä ja nimensä mukaisesti joka tilanteeseen sopivia SUP-lautoja. Nämä lyhyehköt ja pyöreäkärkiset laudat ovat yleensä hyvin vakaita ja helppoja ohjata, joten all round-lauta on erinomainen vaihtoehto aloittelevalle suppaajalle tai esimerkiksi mökille, jossa laudalla on monen tasoisia käyttäijä. All Round-laudat  paras vaihtoehto, kun haluat köllötellä auringossa nauttien kesäpäivästä rennosti. Leveämmät all-rounderit, kuten FitNord Aqua Leaf sekä 330 sopivat erinomaisesti myös esimerkiksi joogaan sekä treeniin. Tutustu tästä All round-lautavalikoimaamme!

Retkeilyyn: Touring/Retkilaudat
Touring- eli retkilaudat ovat muodoltaan hieman virtaviivaisempia ja terävämmällä kärjellä varustettuja, ja ne sopivat hyvin pidemmille melontaretkille. Ne liukuvat kepeästi vedessä ja niissä on erinomainen suuntavakaus, jonka ansiosta lauta kulkee vakaasti suoraan kääntyilemättä sivuille. Vaikka touring-laudat saattavat olla all round-lautoja kapeampia, niiden pitkä runko ja suuri vesipinta-ala tekevät laudoista erittäin jämäkän ja vakaan tuntuisia. Pääsääntoisesti hyvä touring-lauta on vakaampi, kuin pienikokoinen ja lyhyt all-round lauta. 

Erityisen vauhdikkaaseen menoon: Race SUP-laudat
Race-tyyyppiset kilpalaudat ovat pitkiä, yleensä yli nelimetrisiä, ja hyvin kapeita. Nämä laudat on suunniteltu etenemään erityisen nopeasti vedessä, ja ne soveltuvatkin parhaiten suppailijoille, joilla on jo hieman kokemusta laudan käsittelystä. Kilpalaudat ovat yleensä melko kapeita ja niiden kääntäminen ilman "keulimiskäännöstä" on hidasta. Nimestään huolimatta race-tyyppiset laudat eivät ole vain kilpailijoille, vaan ne ovat yksi varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi retkeilyyn. 

Tukevuutta ja korkeaa kantokykyä kahdelle ja joogaan tai treeniin
Suuria ja erittäin kantavia SUP-lautoja kutsutaan usein joogalaudoiksi, vaikka ne soveltuvat monenlaiseen menoon. Suuret laudat ovat sekä leveitä että pitkähköjä, jolloin kantavuus sekä leveyden myötä erityisesti tukevuus ovat huomattavasti korkeammat kuin muissa lautatyypeissä. Suuret laudat sopivat erittäin hyvin kaksin suppailuun, painaville, aloittelijoille, joogaaille sekä auringossa köllöttelijöille. FitNord Aqua Leaf on hyvä esimerkki suuresta, mutta ketterästä SUP-laudasta jopa 200 kg kantavuudella.

SUP-lauta aloittelijalle

Aloitteiljan SUP-lauta on hyvä olla melko leveä ja tukeva. Kaikista pienikokoisimpia malleja lukuunottamatta All round- sekä myös touringlaudat ovat varma valinta aloittelijalle. Pyöristetyn muotonsa ansiosta All Round SUP-lautoja on helppo ohjata, ja touringlaudat antavat suuntavakautensa puolesta anteeksi melontatekniikkaa vielä opetteleville. Leveähköillä laudoilla on myös mukava istuksia ja levätä, jos haluaa pitää huilitaukoa melomisesta tai muuten vain paistatella päivää. Tutustu tästä aloittelijoiden SUP-lautoihin!

SUP-lauta painavalle/XXL-kokoiselle

Suurikokoisissa ja suurella tilavuudella varustetuissa laudoissa riittää yleensä kantavuutta reilusti yli sadan kilon. Kun maksimipainoraja ylitetään, alkaa lauta vajota syvemmälle veteen ja siitä tulee kiikkerä sekä hankala ohjata. Siksi suosittelemmekin valitsemaan sellaisen laudan, jossa painorajaa jää vielä jonkin verran "varastoon". Näin lauta on varmasti mukava käyttää ja mukaan on mahdollista ottaa enemmänkin tavaroita. Tutustu tästä suurella kantavuudella varustettuihin SUP-lautoihimme!

SUP-lauta kahdelle

Kaksin suppailu on erityisen mukavaa! Suppailijoiden painosta riippuen laudan valintaan pätevät samat asiat kuin valittaessa lautaa painavalle käyttäjälle. Lisäksi kannattaa hankkia ylimääräinen mela, jotta matka taittuu nopeammin. Tutustu tästä lautoihin, jotka soveltuvat kaksin suppailuun!

Ilmatäytteinen vai kova SUP-lauta?

Ilmatäytteiset SUP-laudat
Suurin osa nykyaikaisista SUP-laudoista on ilmatäytteisiä eli pumpattavia. Valmistukseen käytettävä tekniikka on tänä päivänä niin kehittynyttä, että laadukasta ilmatäytteistä lautaa voi olla hankala erottaa kovasta laudasta. 5-10 minuutissa käyttökuntoon pumpattavien lautojen paras puoli on ehdottomasti kuljetuksen ja varastoinnin helppous; tyhjennetty ja rullattu SUP-lauta tarvikkeineen mahtuu kantoreppuun mukaan ja vaikkapa vaatekaappiin säilytykseen! Ilmatäytteinen lauta myös kestää kolhuja paremmin kuin kovat laudat, joten se on paras vaihtoehto mikäli rannassasi on paljon teräviä kiviä tai harrastat esimerkiksi koskisuppausta. Toisaalta ilmatäytteisissä laudoissa on enemmän rikkoutuvia osia, kuten venttiilit ja liitokset. Laadukkaiden lautojen mukaan tulee korjaussarja ja niihin pystyy vaihtamaan tarvittaessa venttiilin. Täältä löydät kaikki ilmatäytteiset SUP-laudat.

Kovat SUP-laudat
Vaikka ilmatäytteiset suplaudat ovat vallanneet markkinat, on koville laudoille edelleen paikkansa. Siinä missä kovaa SUP-lautaa ei voi kuljettaa paikasta toiseen yhtä helposti kuin ilmatäytteistä, pitää se edelleen ykköspaikkaa melomistuntuman saralla. Kova lauta liukuu veden päällä kaikista parhaiten, sillä se saadaan muotoiltua valmistusvaiheessa virtaviivaisemmaksi, eikä se anna periksi pomppiessakaan. Mikäli tarkoituksena on suppailla lähinnä yhdessä paikassa eikä lautaa ole juuri tarpeen siirrellä, on aina käyttövalmis kova lauta hyvä vaihtoehto. 

SUP-laudan pituus, leveys, paksuus ja tilavuus

SUP-laudan koko valitaan käyttäjän painon ja käyttötarkoituksen mukaan. Tilavuuteen, joka muodostaa laudan kantokyvyn, vaikuttavat laudan pituus, leveys ja paksuus. Mitä suurempi laudan tilavuus on, sen suurempi on myös kantokyky ja näin ollen myös käyttäjän maksimipaino. Mikäli tilavuus on käyttään painoon suhteutettuna liian pieni, lauta kulkee syvemmällä vedessä ja muuttuu kiikkeräksi sekä raskaaksi meloa.

Pitkät laudat  (yli 330 cm) ovat tyypillisesti hyvin suuntavakaita (kuten Touring-laudat). Pitkillä laudoilla on yleensä suuri tilavuus ja kantavuus, mutta ne ovat hitaampia kääntää. Tarpeeksi leveällä ja pitkällä laudalla voi suppailla jopa kahdestaan, ja löytyypä valikoimastamme myös 2 ja 3 hengen lautoja!

Leveät laudat (yli 80 cm) ovat hyvin tukevia ja vakaita, mutta mitä leveämpi lauta, sen hitaammin se vedessä kulkee. Leveät laudat ovat parhaimmillaan aloittelijoilla, rauhallisessa suppailussa, auringossa köllöttelyssä, lihaskuntotreeneissä tai joogassa sekä kalastuksessa. 

Laudan paksuus vaikuttaa tilavuuden ja kantokyvyn lisäksi laudan jäykkyyteen. Halvat ja ohuet (alle 12 cm) suplaudat taipuvat vedessä enemmän ja uivat syvemmällä, jolloin varpaat kastuvat helpommin ja melominen on raskaampaa sekä usein kiikkerää. Markkinoilla edelleen on erittäin edullisia ja vain 10 cm paksuja lautoja, joten lautaa valittaessa kannattaa miettiä haluaako mielummin panostaa joitain kymmeniä euroja enemmän tukevampaan lautaan, jolla on miellyttävä meloa. Alle 12 cm paksuisia lautoja suosittelemmekin mielummin lasten kuin aikuisten käyttöön.

Sup-laudan maksimipainoraja

Maksimipainoraja määritellään SUP-laudoille sen käyttöominaisuuksien ja kantavuuden mukaan. Maksimipainorajaa kannattaa kunnoittaa, sillä sen ylittyessä melomisesta saattaa tulla erittäin hankalaa. Lauta vajoaa syvälle veteen ja taipuu, ja laudan päällä seisominen alkaa muistuttamaan enemmän uimapatjan päällä seisomista. Vaikka lauta vielä juuri ja juuri kelluisi veden päällä, niin melominen on raskasta, varpaat kastuvat ja kaatuilu on todennäköistä - istuen toki pystyssä pitäisi pysyä! Suosittelemme valitsemaan sellaisen laudan, jossa maksimipainorajaan on vielä matkaa ja kantavuutta riittää reippaasti.

Single layer vai double layer materiaali?

Ilmatäytteisissä SUP-laudoissa on kaikissa sama rakenneperiaate - drop stitch-kankaasta valmistettu sisus, jonka päällä on PVC:tä yksi tai useampia kerroksia. Myös drop stitch-kankaassa on eroja - toiset antavat enemmän periksi tai painavat enemmän, ja huippulaatuisissa laudoissa käytetty drop stitch-neulos on hyvin keveää ja jäykkää. 

Single layer-laudoissa on vain yksi kerros PVC:tä, ja ne ovat kaikista edullisimpia. Yksikerroksisen laudan hyvänä puolena on keveys ja se on erittäin helppo taitella tyhjänä reppuunsa. Vastapainona single layer-laudat yleensä joustavat enemmän käyttäjän alla eivätkä näin ollen ole aivan yhtä tukevia kuin double layerit. Ne sopivatkin siis keveille käyttäjille tai rauhalliseen chillailuun. FitNord SUP-lautavalikoimasta single layer-lautoja ovat FitNord Aqua Lite sekä Aqua 300.

Double layer-laudoissa on kaksi kerrosta PVC:tä joko liimattuna tai sulautettuna (fusion-materiaali). Kaksi kerrosta tekee laudasta jäykemmän, kestävämmän sekä mahdollistaa korkeamman maksimipaineen, mutta tuo lautaan hieman lisää painoa. Fusion drop stitch-materiaalia käytetään kalliimmissa laudoissa ja se onkin suurimmalle osalle käyttäjistä paras valinta. FitNord SUP-laudoista Aqua 330, Aqua Leaf, Aqua Apex 365 ja Aqua Apex 380 ovat fusion drop stitch-kaksikerrosmateriaalista valmistettuja.


Älä unohda varusteiden merkitystä!

Suppailun käyttömukavuuteen vaikuttaa merkittävästi varusteiden laatu. Mökkireissulla ei ole kiva yllätys, jos mela katkeaa tai pumppu rikkoutuu. Liian painava mela rasittaa hartioita, ja huonolla pumpulla on ikävä pumpata lauta tarvittavaan paineeseen.

Pumppuja on yksisuuntaisia sekä kaksisuuntaisia. Kaksisuuntainen pumppu täyttää lautaa sekä työntö- että vetovaiheessa, ja paineen noustessa sekä pumppauksen käydessä raskaammaksi vetovaiheen voi ottaa pois, jolloin pumppu toimii yksisuuntaisena vain työntövaiheessa. Tämä nopeuttaa ja keventää laudan täyttämistä huomattavasti! Kaksisuuntainen, jämäkkä pumppu löytyy FitNord SUP-laudoista kaikista muista malleista, paitsi edullisimmasta Aqua Lite-laudasta.

Meloja valmistetaan alumiinista, lasikuidusta ja hiilikuidusta (yksinkertaistetusti). Alumiiniset melat ovat edullisia ja niistäkin löytyy hyviä vaihtoehtoja. Keveämpää melaa etsittäessä esiin astuvat lasikuitu- sekä hiilikuitumelat - lasikuituinen mela on usein 200-300 g alumiinista melaa kevyempi ja hinnaltaan vielä kohtuullinen. Hiilikuituiset melat ovat kaikista keveimpiä, mutta maksavat moninkertaisesti enemmän verrattuna alumiinisiin ja lasikuituisiin. SUP-lautapakettien mukana erittäin harvoin on mukana hiilikuitumelaa, vaan lähes aina ne ovat erikseen ostettavia. Alumiininen mela on standardi SUP-lautapaketeissa, mutta kalliimmilla merkeillä, kuten Jobella, Red Paddlella ja Starboardilla usein settiin sisältyy lasikuitu/hybridi, tai jopa hiilikuitumela. FitNord fusion drop stitch-laudoissa tulee mukana erittäin hyvä hiilikuitu-nylon mela, joka on mukavan kevyt ja erittäin hyvin vedessä liukuvalla lavalla varustettu.

 
Järjestys: