Levytangon valintaopas

Levytangon valintaopas
Levytangon valintaopas

ARVOSTELUT : Levytangon valintaopas

4.5 / 5
4,5
8 arvostelua kategoriassa levytangon valintaopas

Näin valitset sinulle sopivan levytangon

Tällä sivulla on esitelty erilaisia levytankomalleja ja niiden teknisiä ominaisuuksia, jotta sinun on helpompi löytää juuri oikea levytanko tarpeittesi mukaan.

Levytanko

Levytanko on voimaharjoitteluun tarkoitettu harjoitusväline. Se on metallitanko, jonka paksumpiin päihin laitetaan painoksi levypainoja. Levytankoja on eri painoisia, kokoisia, muotoisia ja eri materiaaleista valmistettuja. Niitä on siis paljon erilaisia ja eri käyttötarkoituksiin, vaikka ensisilmäyksellä niistä ei huomattavia eroja löytäisikään. Erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivat ominaisuuksiltaan erilaiset levytangot. Tankoja on painonnostoon ja voimanostoon sekä niiden yhdistelmiä, joita kutsutaan hybriditangoiksi. Alla hieman lisäinformaatiota erilaisista tangoista, jotta oikea tanko oikeaan käyttötarkoitukseen löytyy mahdollisimman vaivattomasti.

Painonnostotanko

Painonnostotangot (IWF, International Weightlifting Federation) Painonnostossa keskeistä tekniikka, maksimivoima ja räjähtävä voima. Painonnoston perusliikkeisiin lukeutuvat työntö ja tempaus. Painonnostotangot ovat joustavampia kuin voimanostotangot. Painonnostotanko taipuu suuren paineen vaikutuksesta ja palautuu sitten takaisin suoraksi. Tanko ikään kuin ponnahtelee liikkeen aikana suurilla kuormilla. Sopivasti joustava tanko tekee harjoittelusta selvästi miellyttävämpää. Painonnostotangon elastisuuden ansiosta tanko kestää paremmin tiputtamista maahan ja sen laakerit ovat sulavat ja hyvin pyörivät.

Kuntokaupan FitNord Painonnostotangot ovat IWF-standardien mukaiset. IWF-standardien mukaiset painonnostotangon mitat:

Miesten Painonnostotangon mitat:

Tangon ja lukkojen yhteispaino: 25 kg (tanko 20 kg + lukot 5 kg)
Tangon Pituus: 2,2 m
Otepinnan leveys: 1,31 m
Päiden pituus: 40-41,5 cm
Tangon otepaksuus: 28 mm
Päiden halkaisija: 50 mm
Otemerkkien leveys 91 cm
Kaksi otekohtaa = 44,5 cm pituiset karhennetut alueet jossa 19,5 sentin kohdalla 0,5 cm karhentamaton kohta.
12 cm pituinen keskikarhennus

Naisten Painonnostotangon mitat:

Tangon ja lukkojen yhteispaino: 20 kg (tanko 15 kg + lukot 5 kg)
Tangon Pituus: 2,01 m
Otepinnan leveys: 1,31 m
Päiden pituus: 32 cm
Tangon otepaksuus: 25 mm
Päiden halkaisija: 50 mm
Otemerkkien leveys 91 cm
Kaksi otekohtaa = 44,5 cm pituiset karhennetut alueet jossa 19,5 sentin kohdalla 0,5 cm karhentamaton kohta

Voimannostotangot

Voimanostotangot (IPF, International Powerlifting Federation) Voimanostossa korostuu voima ja nopeusvoima. Voimanoston kolme nostomuotoa ovat jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Voimanostotanko on jäykempi verrattuna painonnostotankoon. Voimanostotangoissa käytetään yleensä teräksistä tai messinkistä holkkilaakeria, mikä mahdollistaa vähän päiden ja painojen pyörimistä.

Kuntokaupan FitNord Voimanostotangot ovat IPF-standardien mukaiset. IPF-standardien mukaiset voimanostotangon mitat:

Tangon ja lukkojen yhteispaino: 25 kg (tanko 20 kg + lukot 5 kg)
Tangon Pituus: 2,2 m
Otepinnan leveys: 1,31–1,32 m
Päiden pituus: 41,5 cm
Tangon otepaksuus: 28–29 mm
Päiden halkaisija: 50–52 mm
Otemerkkien leveys 81 cm

Hybriditangot

Hybriditangot ovat usein kaksoismerkittyjä eli niissä on otemerkit niin painonnostoon kuin voimannostoonkin. Yhdistelmätangot soveltuvat erinomaisesti yleiseen voimaharjoitteluun, mutta suurilla painoilla treenaamiseen soveltuu paremmin eri käyttötarkoitukseen tehdyt levytangot.

Muut tangot

Muut tangot ovat kevyempiä, lyhyempiä ja eivät kestä yhtä paljon kuormaa kuin edellä mainitut vaihtoehdot. Soveltuvat parhaiten kotikäyttöön ja kevyeen voimaharjoitteluun. Tämän lisäksi markkinoilla on myös olympiatankoja, jotka ovat painonnostotankoja, joiden päihin soveltuvat 50 mm levypainot.

Teknisiä tietoja

Levytangot on yleensä valmistettu teräksestä. Materiaalina erikoisteräs kuten jousiteräs ja erilaiset seosteräkset. Levytankojen päällysteenä käytetään useimmiten kromia, sinkkiä tai oksidia. Kromipintakäsittely tekee pinnasta ja kovan sekä turvallisen ja se lisää tangon kestävyyttä, mutta ei ole täysin ruosteenkestävä. Sinkkipäällyste kestää hyvin ruostetta, mutta kuluu nopeammin muihin verrattuna. Oksidikäsittely värjää tangon kemikaaleilla mustaksi ja se öljytään päältä mahdollistaen hyvän tankotuntuman. Ruostumaton teräs on laadukas pintakäsittely, usein hieman kalliimpi vaihtoehto.

Levytankojen valmistajat mittaavat tankojen vetolujuutta PSI-arvolla eli kuinka paljon materiaali kestää painetta ennen hajoamista. Kaikkia yli 150 000 PSI:n levytankoja pidetään hyvälaatuisina. IWF- ja IPF- hyväksytyt tangot kestävät useita satoja kiloja kuormaa. Kuntokaupan FitNord levytankojen maksimikuorma on lähemmäs 700 kiloa ja vetolujuus reilusti yli 200 000 PSI.
Laakerivaihtoehdoista käytetyimmät ovat holkeilla tehdyt liukulaakeroinnit sekä erilaiset neula-, pallo-, rulla- tai painelaakerit. Kaikki vaihtoehdot poistavat kitkaa ja tekevät pyörimisestä herkempää. Holkit mahdollistavat myös tangon pyörimisen, ja ne ovat yleensä kestävämpiä kuin laakerit.

Karhennukset levytangossa auttaa paremman otteen löytämisessä ja mahdollisesti vähentää kalkin tarvetta. Painonnosto- ja voimanostotangoissa karhennukset ovat erilaisia ja niiden avulla löytää myös otealueen merkit, jotka ovat voimanostotangoissa 81 cm ja painonnostotangoissa 91 cm kohdalla, mikä ohjaa sijoittamaan kädet oikeaan kohtaan tankoa.
Järjestys: