Sähköpyörä yrittäjälle


1.1.2021 voimaan astuneen lain mukaan työnantaja voi tarjota työntekijälleen luontoisetuna työsuhdepyörän. Moni ei välttämättä tiedä, että pyöräetu ulottuu myös yrittäjälle. 

Työsuhdepyörä on työntekijälle verovapaa, mikäli edun arvo on enintään 1200 € vuodessa tai 100 € kuukaudessa. Työnantaja voi ostaa tai vuokrata työsuhdepyörän leasing-sopimuksella ja antaa pyörän työntekijänsä vapaaseen käyttöön. Pyöräedun sopimuskauden aikana pyörän omistajuus pysyy aina työnantajalla, jos pyörä on ostettu yritykselle. Leasing-sopimuksella hankitun työsuhdepyörän omistus pysyy sopimuskauden ajan yrityksellä, jolta pyörä liisataan. Työsuhdepyöräksi kannattaa valita laadukas sähköpyörä.

Myös yrittäjä voi hankkia käyttöönsä työsuhdepyörän luontoisetuna. Tähän pätee myös sama sääntö verovapaudesta, eli luontoisedun kustannukset voivat olla enintään 1200 € vuodessa. Luontoisedun arvo vähennetään palkasta, jolloin bruttotulot laskevat ja niin ikään myös tuloveroprosentti laskee.

On kuitenkin hyvä muistaa, että pyöräetu koskee vain yrittäjiä, jotka ovat osakeyhtiön osakkeenomistajia tai osakkaina henkilöyhtiössä (avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö). Tällaiset yrittäjät voivat saada palkkaa omistamastaan yhtiöstä, joten he voivat saada yhtiöstään myös luontoisetuja. Pyöräetu ei kuitenkaan koske toiminimiyrittäjiä, sillä nämä eivät maksa itselleen ansiotuloveron alaista palkkaa.

Yrityksen ostama työsuhdepyörästä ei voi vähentää arvonlisäveroa eli esimerkiksi 2000 euron pyörä tarkoittaa 2000 euron kuluja kirjanpidossa. Kulut voidaan kuitenkin vähentää yhteisöverotuksessa.

Tutustu tarkemmin pyöräetuun ja laadukkaisiin työsuhdepyöriimme!