Ilmatäytteisen kajakin käyttöohjeet

ARVOSTELUT : Ilmatäytteisen kajakin käyttöohjeet

4.4 / 5
4,4
62 arvostelua kategoriassa ilmatäytteisen kajakin käyttöohjeet

Rakenne ja täyttäminen

Seal-kajakkimalliston molemmissa kajakeissa on sama perusrakenne, dropstitch-materiaalinen pohjalevy, joka muodostaa yhden ilmakammion, ja PVC-muoviset, pyöreät laidat, joista kumpikin on oma ilmakammionsa. Kajakkia käyttökuntoon laitettaessa täytetään siis kolme ilmakammiota. Huomaa, että laitojen täyttöpaine on huomattavasti pienempi (0,22 bar tai 3,2 PSI) kuin pohjan (1 bar tai 14-15 PSI).

Mallien erona on, että Seal One -mallin pohjalevy on irtonainen kajakin muusta rungosta. (Seal Two -mallissa se on kiinnitetty laitoihin.) Kun Seal One -malli pumpataan, pohja on aseteltava paikoilleen suhteessa täyttyviin laitoihin. Tämä onnistuu parhaiten, kun pumppaa ensin kyljet ja sitten  tyhjänä paikoilleen asetetun pohjan vajaaseen täyttöpaineeseen, enintään puolilleen. Täyteen paineeseen ne pumpataan vasta kun pohja on aseteltu tasaisesti paikoilleen. Muutoin pohja asettuu helposti vinoon.

Seal Two -mallissa paras pumppaamisen järjestys on pohja ensin, laidat sitten.

Muista kiinnittää venttiilien suojatulpat pumpattuasi kajakin, etteivät ilmakammiot tyhjene vesillä, jos venttiilin karaa kosketetaan vahingossa. Suojatulpat estävät tämän.

Istuinten asennus

Kun kajakki on täyttöpaineessaan, istuimet asetellaan rungon haluttuihin kohtiin. Istuimen alemmat kiinnityshihnat tulevat rungon D-renkaisiin hieman selkänojaa taemmas, ylemmät kiinnityshihnat tulevat selkänojasta eteenpäin sijaitseviin renkaisiin. Nauhasolkia kiristäen tai löysentäen istuimen voi säätää haluttuun asentoon.

Sen jälkeen asetetaan paikoilleen vakainevä, jos sitä on tarkoitus käyttää. Evän kasteleminen helpottaa asettamista.

Katso videoilta, kuinka FitNord SEAL -kajakit täytetään ja laitetaan käyttökuntoon.

(HUOM! Videoilla esiintyy jo myynnistä poistuneet, vanhemmat kajakkimallit, mutta toimintaperiaate on silti sama kuin Seal One ja Seal Two -kajakeissa.)

FitNord SEAL Pro 390

FitNord SEAL 300

Vesille lähtö ja rantautuminen

Kajakki kannetaan veteen, kuivaa maata pitkin raahaamista kannattaa välttää. Erityisesti sepeli ja muu teräväsärmäinen, murskaamalla ja lohkomalla tehty kivimateriaali voi vaurioittaa kajakin pintaa, vaikka kajakki kestääkin hyvin luonnon muovaamia vedenpohjan muotoja.

Kun kajakki kelluu vapaasti vedessä, meloja tai melojat istuvat sivuttain kajakkiin. Huomaa, että vakainevällä varustettu kajakki vaatii alleen selvästi enemmän vettä kuin sama kajakki evä irrotettuna.

Melonnan jälkeen lähestytään rantaa sivuttain ja astutaan kajakista ennen kuin kajakin pohja tarttuu veden pohjaan. Kajakki nostetaan rannalle tai laiturille.

Tyhjentäminen ja pakkaaminen

Kajakista irrotetaan vakainevä, jos sitä on käytetty, sekä istuimet ja jalkatuet. Valutetaan vesi pois joko perän tyhjennystulpat avaamalla tai kajakki kumoamalla. Sen jälkeen kajakki kannattaa kuivata millä tahansa vettä imevällä kankaalla eli pyyhkiä näkyvät vesipisarat pois ennen pakkaamista. Näin kajakki säilyy homehtumatta.

Kun vesi on pyyhitty pois, avataan kajakin ilmasäiliöiden venttiilit kääntämällä venttiilien karoja. Ilma purkautuu kovalla paineella ulos.

Kajakin laidat käännetään keskelle kohti pohjaa, jonka jälkeen aletaan kääriä kajakkia perästä alkaen rullalle kohti keulaa ja venttiileitä. Tätä ennen on varmistuttava, että venttiilit ovat auki. Älä yritä rullata kajakkia, jos venttiilit ovat suljettuina ja ilma ei pääse purkautumaan ulos! Venttiilin karojen painaminen rullauksen aikana tehostaa ilman poistumista.

Kun loppu ilma on saatu painetuksi ulos, rullalle kääritty kajakki asetetaan kuljetuspussin päälle, käännetään pussin toisen puolen sulkunarut ja kaksois-D-renkaat toisiaan vasten ja pujotetaan narut yhden D-renkaan läpi ja toisen ali. Näin pussi voidaan sulkea ja vetää sulkunauhat kireälle. Samoin suljetaan pussi toisesta suunnasta.

Halutessaan istuimet voi jättää rullatun kajakin päälle sekä kokoon puretut melat, vakainevän ja jalkatuen rullatun kajakin sisään. Kajakkia on hyvä säilyttää mahdollisimman hyvin tuuletetussa paikassa, jotta kajakki pääsisi kuivumaan mahdollisimman hyvin.

Katso videoilta kuinka FitNord SEAL -kajakit tyhjennetään ja pakataan kantokassiin.

​​​​​​​(HUOM! Videoilla esiintyy jo myynnistä poistuneet, vanhemmat kajakkimallit, mutta toimintaperiaate on silti sama kuin Seal One ja Seal Two -kajakeissa.)

FitNord SEAL Pro 390

FitNord SEAL 300

 

Järjestys: