Kajakkikaksikko vai -yksikkö?

Kajakkikaksikko vai -yksikkö?
Kajakkikaksikko vai -yksikkö?

Kajakkia valitesssaan kannattaa luonnollisesti miettiä, aikooko meloa kaksin vai yksin. Kovakuorisissa kajakeissa valinta on yleensä toisen vaihtoehdon pois sulkeva, mutta ilmatäytteisissä ei välttämättä ole.

Yksikkökajakki

Nimen mukaisesti tällaista kajakkia melotaan yksin. Istuintilaa ei ole kahdelle, eikä tavallisesti kantavuuttakaan. Useimmissa kovakuorisissa kajakeissa istuinaukko, josta meloja istuutuu kajakin sisään, rajoittaa jo sinänsä käyttäjämäärää.

FitNord Seal 300 on yhden hengen kajakki, jonka kantavuus riittää myös raskaille käyttäjille, samoin retkitavaroille. Niiden pakkaamiseenkin on tilaa. Kahdelle hengelle se ei sovellu. Vaikka kantavuus riittäisikin, istuintila ei riitä.

300-mallin pohjassa on  tyhjennysaukot, joista kajakin pohjaan pääsee hieman vettä, mutta aukot päästävät myös aaltojen tuoman veden valumaan kajakista pois.

Yhden hengen käytössä yksikkökajakit ovat ketterämpiä ja kevyempiä, sillä mukana ei ole ikään kuin ylimääräistä runkoa toisen melojan tarpeisiin.

Kaksikkokajakki

Tällaista kajakkia melotaan kahden hengen voimin. Kovakuorissa kajakeissa on tällöin kaksi istuinaukkoa, yksi kummallekin käyttäjälle. Yksin tällaisen kajakin melominen on melko raskasta ja hankalaa. Kovakuorisssakin kajakeissa on ns. sit-on-top-malleja, joissa meloja istuu kajakin rungon päällä. Monia näistä malleista voi meloa luontevasti yksinkin.

Useimmat ilmatäytteiset kajakit ovat ylhäältä avoimia, jolloin niihin istutaan samalla tavoin kuin kovakuorisiin sit-on-top-kajakkeihin. Irrotettavien ja säädettävien istuinten sekä kevyen rakenteen ansiosta niitä voi meloa joko yksin tai kaksin, kunhan istuintila ja kantavuus riittävät.

FitNord Seal 390 Pro on sujuvasti melottavissa sekä yhden että kahden hengen voimin. Kahden melojan kuljettamana 390 Pro on helppo saada hyvään vauhtiin, eikä malli ole liian kankea käsiteltäväksi yhdellekään melojalle. Yksin melottaessa istuimen paikan voi valita kuorman mukaan. Jos istuimen sijoittaa taakse, eteen jää reilusti tilaa tavaroille. Jos istuu edessä yksin, melojan taakse jää silti melkoinen tavaratila. Jos istuimen sijoittaa keskikohdasta hieman taakse, sekä melojan takana että edessä on kunnollinen tavaratila. Eikä kantavuus lopu kesken.
Järjestys: