Kajakkikaksikko vai -yksikkö?

Kajakkikaksikko vai -yksikkö?
Kajakkikaksikko vai -yksikkö?

ARVOSTELUT : Kajakkikaksikko vai -yksikkö?

4.4 / 5
4,4
62 arvostelua kategoriassa kajakkikaksikko vai -yksikkö?

Jos kajakki on kovakuorinen, useimpien mallien meloja tai melojat istuutuvat kajakin rungon sisään istuinaukosta. Tällöin istuinaukot rajoittavat käyttäjämäärää – yhden hengen eli yksikkökajakkiin ei mahdu kahta melojaa. Kahden hengen eli kaksikkokajakissa on taas kaksi istuinaukkoa kahta melojaa varten. Yksin tällaisen kajakin melominen on enemmän tai vähemmän raskasta ja hankalaa, sillä meloja ei pysty istuutumaan luontevimman painopisteen kohdalle kajakin rungossa. Lisäksi mukana on ikään kuin ylimääräistä runkoa puuttuvaa melojaa varten.

Koska useimmat ilmatäytteiset kajakit ovat päältä avoimia, niissä istuinpaikan ja -asennon voi valita vapaammin. Siksi riittävän suuri ilmatäytteinen kajakki on melottavissa luontevasti sekä yhden että kahden hengen voimin. FitNord Seal Two on malliesimerkki tällaisesta kajakista.

Jos Seal Two -kajakilla meloo yksin, istuimen voi sijoittaa hieman kajakin keskikohtaa taaemmas, ja näin painopiste asettuu luontevaan paikkaan. Pakkaustilaa jää sekä melojan taakse että eteen. Jos istuimen kiinnittää taakse, melojan eteen jää todella paljon tavaratilaa. Yksin tällä kajakilla voi tehdä vaikka useamman päivän melontaretken, ja käsiteltävyys pysyy kuitenkin luontevana.

Jos melojia on kaksi, toinen istuin kiinnitetään taakse ja toinen eteen. Kahden melojan voimin kajakin saa helposti hyvään vauhtiin, ja retkitavaroita mahtuu silti mukaan. Kantavuus ei lopu kesken – kajakki on kuormattunakin niin vakaa, että sitä on vaikea saada kaatumaan, vaikka yrittäisi.

Vakaa ja kantava ilmatäytteinen kajakki ei kaihda koskireittejäkään. Sen pohjassa on irrotettava vakainevä lisäämässä suuntavakautta, ja evän voi halutessaan irrottaa. Tällöin kajakin syväys on todella pieni, ja suuntavakaus pysyy silti useimmille sopivana. Virtavesissä evä kannattaa ehdottomasti irrottaa, ettei se jää pohjakiviin ja muihin esteisiin kiinni.

Jos meloo yksin, ei toki tarvitse kaksikkokajakkia, ellei mukana ole erityisen paljon retki- ym. tavaroita. Yksin melovalle yksikkökajakki on parempi vaihtoehto. Melojan ei tarvitse liikutella suurta runkoa, ja kajakin käsiteltävyys on ketterämpää.

FitNord Seal One on kevyt, ketterä ja helposti liikuteltava yhden hengen retkikajakki, johon mahtuu melojan lisäksi myös retkitavaroita. Kahdelle hengelle se ei sovellu, sillä istuintila ei riitä, vaikka kantavuus riittäisikin. Seal One toimii mainiosti järvi- ja saaristovesillä, kun pohjan irrotettava vakainevä kiinnitetään tuomaan lisää suuntavakautta.
 

Järjestys: