Juoksumatolla juokseminen

ARVOSTELUT : Juoksumatolla juokseminen

4.6 / 5
4,6
365 arvostelua kategoriassa juoksumatolla juokseminen

Mitä etuja juoksumatolla juoksemisesta on?

Juoksumatolla juokseminen herättää kaikissa jonkin sortin tunteita. Jotkut pitävät juoksumatolla juoksemista tylsänä treeninä, mutta itse asiassa kyse on tehokkaasta treenimuodosta, johon saa pienellä vaivalla runsaasti vaihtelua. Olitpa sitten kokenut juoksija tai vasta harrastuksen alussa, saat juoksumatolla oivan treenin. Matolla juostessa ei pääse nauttimaan raikkaasta ilmasta tai kauniista maisemista, mutta mattotreenissä on silti omat hyvät puolensa – erityisesti syys, -ja talvikuukausina, jolloin sää voi helposti saada monet jättämään treenin väliin

Juoksumatto vai lenkkeily ulkona?

Lenkkipolut ovat helposti vaihdettavissa juoksumattoon syksyn saapuessa, kun ulkona liikkuminen ei säiden takia houkuttele ja tavalliset juoksukengät eivät riitä turvalliseen treeniin. Kylmä tuuli ja vesisade, lumipyry, liukas alusta ja kova pakkanen hankaloittavat juoksua ulkona, jolloin sisätreeni juoksumatolla on turvallinen, ja ehdottomasti mukavampi vaihtoehto. Juoksumatto on siis erinomainen varsinkin syys, - ja talvikuukausina, jolloin sää voi saada monet jättämään treenin välistä. Juoksumatolla juostessa pakkanen ja sade eivät pääse vaivaamaan, eikä tarvitse pelätä liikennettä pimeässä.
 
Juoksumatolla voi säätää itselleen sopivan harjoituksen, ja tehdä monipuolisesti erilaisia treenejä. Tempojuoksut, pitkät lenkit ja mäkitreeni, kaikki onnistuvat juoksumatolla. Juoksumatolla juokseminen on suunniteltu vaimentamaan askellusta, joten matolla juoksu saattaa hyvinkin säästellä jalkoja liialta tärähtelyltä, verrattuna ulkona esimerkiksi anteeksiantamattomaan asfalttiin.
 
Juoksumattoihin valmiiksi asennetut harjoitusohjelmat auttavat harjoittelun etenemistä progressiivisesti ja sillä voi kontrolloidusti lisätä harjoituksen kestoa ja juoksuvauhtia. Juoksumaton vahvuuksiin kuuluu myös vauhdin asettaminen. Ulkona juostessa vauhti saattaa huomaamatta kiihtyä tai pudota, mutta juoksumatolla voi olla varma, että matto pyörii juuri sitä vauhtia, mikä on asetettu. Harjoitusohjelmia ja tuloksia on helppo myös vertailla keskenään, kun olosuhteet ovat aina tismalleen samat.

Vinkkejä juoksumatolla juoksemiseen

Juoksumatolla juoksemisesta puuttuu ulkona tuulen aikaansaama ilmavirtaus sekä muut ulkona olevat olosuhteelliset haasteet. Tämä helpottaa juoksumatolla juoksemista huomattavasti. Tämän takia usein käytetään nousukulmaa kompensoimaan tuota puuttuvaa ilmanvastusta. Yleisesti käytetty nousukulman jyrkkyys on suuruudeltaan 1%. FitNordin juoksumatoissa nousukulma on nostettavissa jopa 15 prosenttiin.
 
Jos juokset juoksumatolla ensimmäisiä kertoja, on harjoittelu syytä aloittaa maltillisesti. Juoksumaton käyttöön sekä uuteen alustaan kannattaa totutella, sillä uusi alusta voi aiheuttaa lihasjumeja ja vammoja. Eli matkaa ja vauhtia kannattaa lisätä vaiheittain.
 
Moni saattaa myös kokea matolla juoksemisen puuduttavana ja yksitoikkoisena. Sitä sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Mielenkiintoa pystyy pitämään yllä juoksumaton upeilla ominaisuuksilla. Aika matolla kuluu nopeammin, kun samalla kuuntelee musiikkia, podcastia tai vaikkapa äänikirjaa. Juoksumatoissa on nykyään myös usein älylaitteelle sopivat teline, jolloin laitteen saa asetettua juoksumatolle niin, että samalla voi katsoa esimerkiksi sarjoja, elokuvia tai televisiota.
Järjestys: