SUP-laudan täyttö, säilytys ja huolto

ARVOSTELUT : SUP-laudan täyttö, säilytys ja huolto

4.5 / 5
4,5
263 arvostelua kategoriassa sup-laudan täyttö, säilytys ja huolto

SUP-laudan täyttäminen

Laudan pumppaamisessa kestää mallista riippuen noin 5-10 minuuttia. Painemittari näyttää aluksi pitkään nollaa, vaikka lauta näyttäisi ja tuntuisi täydeltä. Laudan paine alkaa nousta mitattavaksi vasta sitten, kun pumpatessa tuntuu selkeä vastus ja pumppaaminen alkaa käydä raskaaksi. Käsivoimien sijaan kannattaa hyödyntää koko vartaloa. Loppuvaiheessa kevyiden käyttäjien kannattaa pitää käsivarret suorana ja käyttää vartalon painoa hyödyksi.

Kevyille käyttäjille voi riittää 10 - 12 PSI (0,7-0,8 bar) paine, ja painavampien käyttäjien kannattaa täyttää lauta suosituspaineeseen asti. Maksimipaine vaihtelee laudan materiaalista riippuen (single layer 15 PSI ja double layer 25 PSI), ja suosituspaine vaihtelee laudan materiaali, koon, muodon ja käyttötarkoituksen mukaan. 

SUP-laudan huolto

Ilmatäytteiset ja kovat SUP-laudat ovat hyvin helppoja huoltaa. Tärkeintä on, kuten kaikkien vesiurheiluun liittyvien välineiden ja vaatetuksen suhteen, että muistaa huuhdella suolaveden pois säännöllisesti ja tietysti pitää laudan puhtaana. Tarkista myös ilmatäytteisten lautojen ilmaventtiili tasaisin väliajoin, että sinne ei ole päässyt ylimääräisiä roskia.

Neopreenista valmistettuja vaatteita, kuten märkäpukuja ei ole suositeltavaa pestä pyykinpesukoneessa, mutta liotus etikkavedessä ja sen jälkeen perusteellinen huuhtelu ja kuivatus auttaa kirkastamaan ja raikastamaan tuotteen.

SUP-laudan säilytys

Laudan kannalta kaikista paras on säilyttää lauta joko kevyesti täytettynä (ei kovaa painetta) tai venttiili auki löyhästi rullattuna sisätiloissa. Lautaa voi kuitenkin säilyttää myös ulkona esimerkiksi varastossa suojassa vedeltä ja lumelta. Vältä laudan käsittelyä pakkasella. Huolehdi, että lauta on täysin kuiva ja puhdas ennen varastointia. Lautaa ei saa säilyttää pitkäaikaisesti auringossa, sillä uv-säteily haurastuttaa materiaalia ja värejä.

SUP-laudan korjaus

Ilmatäytteistä SUP-lautaa on todella vaikea saada puhkeamaan. Vahinkoja voi kuitenkin käydä ja reiän voi saada lautaan esimerkiksi maan pinnalla, kävelemällä sen päällä, kun alla on jotain terävää ja silloinkin reiän voi nopeasti korjata korjaussarjalla, joka tulee mukana kaikissa FitNord-lautaseteissä. Paikkaamiseen käytetään PVC-liimaa. Tutki huolellisesti vuotokohdat ja korjaa paikkaamalla reikä laittamalla liimaa kummallekin pinnalle; lautaan ja itse paikkaan. Painele paikka tiukasti kiinni paikan keskeltä reunoja kohti painellen ja anna kuivua yön yli. Venttiilin rikkoutuminen on erittäin harvinaista - 99% venttiilin "vuotamisesta" johtuu ettei sitä ole kirstetty. Muista siis silloin tällöin kiristää venttiili lautasetin mukana tulevalla avaimella! Mikäli venttiilimekanismi kuitenkin oikeasti on rikki, venttiilejä voi ostaa myös varaosina. Muut ohjeet ja vinkit

  • Kiristä venttiili tarvittaessa. Mikäli venttiilin vierestä vuotaa ilmaa, on venttiili kiristyksen tarpeessa. Kiristys tehdään laudan mukana tulevalla työkalulla.
  • Vesillä iho palaa herkästi, älä siis unohda aurinkovoidetta ja aurinkolaseja
  • Pelastus- tai kelluntaliivit on syytä olla päällä
  • Ohjeet pumpattavan SUP-laudan täyttöön ja tyhjennykseen:

Mikäli SUP-laudan melassasi on vipukiristys ja pituuden säätö tuntuu löysältä, täältä löydät ohjevideon, kuinka kiristää mela. Melassa saattaa olla myös ruuvikiristys, kuten FitNord fusion lautasettien mukana tulevassa lasikuitumelassa.

Järjestys: