SUP-laudan täyttö, säilytys ja huolto

ARVOSTELUT: SUP-laudan täyttö, säilytys ja huolto

4.64938272         / 5
4,6
98 % Suosittelee
135 arvostelua kategoriassa sup-laudan täyttö, säilytys ja huolto

SUP-laudan täyttäminen

Laudan pumppaamisessa kestää mallista riippuen noin 10 minuuttia. Painemittari näyttää aluksi pitkään nollaa, vaikka lauta näyttäisi ja tuntuisi täydeltä. Laudan paine alkaa nousta vasta sitten, kun pumpatessa tuntuu selkeä vastus ja pumppaaminen alkaa käydä raskaaksi. Käsivoimien sijaan kannattaa hyödyntää koko vartaloa. Loppuvaiheessa kevyiden käyttäjien kannattaa pitää käsivarret suorana ja käyttää vartalon painoa hyödyksi.

Kevyille käyttäjille voi riittää 10 - 12 PSI (0,7-0,8 bar) paine, ja painavampien käyttäjien kannattaa täyttää lauta 15 PSI (1 bar) asti. Laudan rakenne on suunniteltu niin, että paras vakaus ja tuntuma lautaan saadaan lähellä 15 PSI painetta. Älä kuitenkaan pumppaa lautaa yli 15 PSI. Huomioi myös, että laudan lämpeneminen auringossa aiheuttaa paineen nousun – ethän siis jätä lautaa aurinkoon lojumaan päästämättä painetta ensin hieman pois.

SUP-laudan huolto

Ilmatäytteiset ja kovat SUP-laudat ovat hyvin helppoja huoltaa. Tärkeintä on, kuten kaikkien vesiurheiluun liittyvien välineiden ja vaatetuksen suhteen, että muistaa puhdistaa laudan hellävaraisella saippuavedellä ja pehmeällä harjalla sekä huuhdella hiekat ja merivesi pois pinnalta, jotta pintamateriaali ei kärsi. Tarkista myös ilmatäytteisten lautojen ilmaventtiili tasaisin väliajoin, että sinne ei ole päässyt ylimääräisiä roskia.

Neopreenista valmistettuja vaatteita, kuten märkäpukuja ei ole suositeltavaa pestä pyykinpesukoneessa, mutta liotus etikkavedessä ja sen jälkeen perusteellinen huuhtelu ja kuivatus auttaa kirkastamaan ja raikastamaan tuotteen.

SUP-laudan säilytys

Laudan kannalta kaikista paras on säilyttää lauta joko kevyesti täytettynä (ei kovaa painetta) tai venttiili auki löyhästi rullattuna sisätiloissa. Lautaa voi kuitenkin säilyttää myös ulkona esimerkiksi varastossa suojassa vedeltä ja lumelta. Vältä laudan käsittelyä pakkasella. Huolehdi, että lauta on täysin kuiva ja puhdas ennen varastointia. Lautaa ei saa säilyttää pitkäaikaisesti auringossa, sillä uv-säteily haurastuttaa materiaalia.

SUP-laudan korjaus

Ilmatäytteistä SUP-lautaa on todella vaikea saada puhkeamaan, etenkin jos kyse on laadukkaammasta laudasta, joka on valmistettu kestävästä ja paksusta PVC:stä kuten FitNord Aqua Leaf 340. Vahinkoja voi kuitenkin käydä ja reiän voi saada lautaan esimerkiksi maan pinnalla, kävelemällä sen päällä, kun alla on jotain terävää ja silloinkin reiän voi nopeasti korjata korjaussarjalla, joka tulee mukana kaikissa FitNord-lautaseteissä. Paikkaamiseen käytetään PVC-liimaa. Tutki huolellisesti vuotokohdat ja korjaa paikkaamalla reikä laittamalla liimaa kummallekin pinnalle; lautaan ja itse paikkaan. Painele paikka tiukasti kiinni paikan keskeltä reunoja kohti painellen ja anna kuivua yön yli. Mikäli venttiilimekanismi on rikki, venttiilejä voi ostaa myös varaosina.


Muut ohjeet ja vinkit

  • Kiristä venttiili tarvittaessa. Mikäli venttiilin vierestä vuotaa ilmaa, on venttiili kiristyksen tarpeessa. Kiristys tehdään laudan mukana tulevalla työkalulla.
  • Vesillä iho palaa herkästi, älä siis unohda aurinkovoidetta ja aurinkolaseja
  • Pelastus- tai kelluntaliivit on syytä olla päällä
  • Ohjeet pumpattavan SUP-laudan täyttöön ja tyhjennykseen:

Mikäli SUP-laudan melassasi on vipukiristys ja pituuden säätö tuntuu löysältä, täältä löydät ohjevideon, kuinka kiristää mela.
Järjestys: