SUP-laudan täyttö, säilytys ja huolto

SUP-laudan täyttäminen

Laudan pumppaamisessa kestää mallista riippuen noin 10 minuuttia. Painemittari näyttää aluksi pitkään nollaa, vaikka lauta näyttäisi ja tuntuisi täydeltä. Laudan paine alkaa nousta vasta sitten, kun pumpatessa tuntuu selkeä vastus ja pumppaaminen alkaa käydä raskaaksi. Käsivoimien sijaan kannattaa hyödyntää koko vartaloa. Loppuvaiheessa kevyiden käyttäjien kannattaa pitää käsivarret suorana ja käyttää vartalon painoa hyödyksi.

Kevyille käyttäjille voi riittää 10 - 12 PSI (0,7-0,8 bar) paine, ja painavampien käyttäjien kannattaa täyttää lauta 15 PSI (1 bar) asti. Laudan rakenne on suunniteltu niin, että paras vakaus ja tuntuma lautaan saadaan lähellä 15 PSI painetta. Älä kuitenkaan pumppaa lautaa yli 15 PSI. Huomioi myös, että laudan lämpeneminen auringossa aiheuttaa paineen nousun – ethän siis jätä lautaa aurinkoon lojumaan päästämättä painetta ensin hieman pois.
 

SUP-laudan säilytys

Laudan kannalta kaikista paras on säilyttää lauta joko kevyesti täytettynä (ei kovaa painetta) tai venttiili auki löyhästi rullattuna sisätiloissa. Lautaa voi kuitenkin säilyttää myös ulkona esimerkiksi varastossa suojassa vedeltä ja lumelta. Vältä laudan käsittelyä pakkasella. Huolehdi, että lauta on täysin kuiva ja puhdas ennen varastointia. Lautaa ei saa säilyttää pitkäaikaisesti auringossa, sillä uv-säteily haurastuttaa materiaalia.
 

SUP-laudan paikkaus

SUP-lautojen materiaali on erittäin kestävää, eikä esimerkiksi koiran kynnet voi saada sitä rikki. Vahinkoja voi kuitenkin käydä, ja joskus laudan mukana tuleva korjaussarja voi tulla tarpeeseen. Paikkaamiseen käytetään PVC-liimaa.


Muut ohjeet ja vinkit

  • Kiristä venttiili tarvittaessa. Mikäli venttiilin vierestä vuotaa ilmaa, on venttiili kiristyksen tarpeessa. Kiristys tehdään laudan mukana tulevalla työkalulla.
  • Vesillä iho palaa herkästi, älä siis unohda aurinkovoidetta ja aurinkolaseja
  • Pelastus- tai kelluntaliivit on syytä olla päällä
  • Ohjeet pumpattavan SUP-laudan täyttöön ja tyhjennykseen:

Mikäli SUP-laudan melassasi on vipukiristys ja pituuden säätö tuntuu löysältä, täältä löydät ohjevideon, kuinka kiristää mela.
Järjestys: