Sähköpyörän tekniikka

Sähköpyörän tekniikka
Sähköpyörän tekniikka

ARVOSTELUT : Sähköpyörän tekniikka

4.3 / 5
4,3
845 arvostelua kategoriassa sähköpyörän tekniikka
Sähköpyörän tekniikka voi tuntua aluksi vaikealta hahmottaa, mutta kun huomioit nämä muutamat perusseikat, erilaiset sähköavusteiset pyörät ja niissä käytettävä tekniikka tulevat nopeasti tutuiksi. Näin ollen sähköpyörien ja niiden ominaisuuksien vertailukin on jatkossa huomattavasti helpompaa.

Sähköpyörän moottori

Moottoreita on kolmea eri tyyppiä: etu-, keski- ja takamoottori. Etu- ja takamoottorit sijoittuvat etu- tai takarenkaan napaan. Tällöin puhutaan myös napamoottorista. Moottori voi myös olla pyörän rungossa alaosassa kiinni, lähellä polkimia ja kampia, jolloin puhutaan keskimoottorista.

Napamoottorit ovat edullisempia sekä tekniikaltaan yksinkertaisimpia kuin keskimoottorit. Ajaessa takamoottori on etumoottoria miellyttävämpi, etenkin liukkaalla kelillä, jolloin painopiste on taaempana.

Keskimoottorit ovat kalliimpia ja tekniikaltaan monipuolisempia. Moottorin sijoitus keskirunkoon pitää pyörän painopisteen keskellä ja välitysmatkat ovat lyhyitä. Keskimoottorit ovat usein napamoottoreita tehokkaampia ja käyttävät parempaa tunnistinta.

Sähköpyörän poljintunnistin

Sähköpyörissä käytetään kahdentyyppisiä tunnistimia, joten tarkastellaanpa niitä seuraavaksi. Napamoottoreissa on usein kadenssitunnistin, eli ne tunnistavat polkimien pyörintänopeuden ja säätelevät avustustehoa sen mukaan. Polkija voi itse säätää avustustason vähän avustavaksi tai tehokkaaksi avustukseksi. Kadenssitunnistimella varustetun moottorin heikompi piirre on reagoinnin hitaus verrattuna momenttitunnistimella varustettuun moottoriin.

Keskimoottoreissa on myös usein momenttitunnistin, joka tunnistaa polkimiin tai ketjuihin kohdistuvan polkuvoiman ja säätää moottorin tehoa sen mukaisesti. Tällainen sähköpyörä tuntuu paljolti tavalliselta polkupyörältä. Momenttitunnistimella varustettu moottori reagoi nopeasti ja sitä käytetään usein esimerkiksi maastopyörissä. Huomaa kuitenkin, että myös monissa napamoottorilla varustetuissa sähköpyörissäkin voi olla momenttitunnistin, eli se ei ole ainoastaan keskimoottoriin yhdistettävä ominaisuus.

Sähköpyörän akku

Entä sitten sähköpyörän akku? Sen koko vaikuttaa pitkälti sähköpyörän toimintasäteeseen. Akkuja on erikokoisia ja niitä saa monelta eri valmistajalta. Kannattaa valita tunnettu akkumerkki, jotta käsiisi ei päädy halpa akkukopio. Kuntokaupan myymien sähköpyörin mukana tulee aina laadukas ja tunnetun valmistajan akku. Esimerkiksi FitNord-sähköpyörän akun valmistaja on Samsung, joka on tällä hetkellä yksi laadukkaimpien akkukennojen valmistaja. Helkama-sähköpyöriemme mukana tulee tunnetun Shimanon laadukas akku.

Mitä suurempi akun kapasiteetti on, sitä pidemmälle sillä pääsee. Akkujen kapasiteetin määrä ilmoitetaan wattitunteina (Wh). Suurimmilla tehoakuilla (630 – 690 Wh) varustettujen FitNord-sähköpyöriemme kantama on jopa 180 km! Kun kylmässä kaikkien akkujen varaus laskee, suuren kapasiteetin akku kestää pakkasta pieniä akkuja paremmin.

Kuntokaupan tehokkaimmilla akuilla varustetut sähköpyörät:
Järjestys: