Sähköpyörän akun kesto

Sähköpyörän akun kesto
Sähköpyörän akun kesto

ARVOSTELUT : Sähköpyörän akun kesto

0 / 5
Ei tuotearvosteluja.

Kuten sähköautoissa, sähköpyörien toimintasäde ilmoitetaan useimmiten valmistajien toimesta suurimmalla mahdollisella kilometrimäärällä, joka yhdellä latauksella on mahdollista saavuttaa. Akun enimmäistoimintamatka toteutuu siis vain hyvissä olosuhteissa alhaisella avustustasolla. Todellista toimintamatkaa on vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttavat useat eri seikat kuten lämpötila, kuskin paino, ajotapa sekä ajo-olosuhteet. Kovalla pakkasella, painavalla kuormalla ja mäkisessä maastossa akkukesto voi olla vain joitakin kymmeniä kilometrejä, kun taas optimiolosuhteissa samalla akulla voi päästä esimerkiksi 150 kilometriä. Voidaan kuitenkin todeta, että akun toimintamatka on käytännössä lähes aina ilmoitettua maksimitoimintamatkaa alhaisempi. Jos useat akkua kuormittavat tekijät toteutuvat samanaikaisesti, on täysin realistista että toimintamatka voi olla jopa vain 20% enimmäistoimintamatkasta, joka toteutuisi ideaaleissa olosuhteissa. Monelta osin samat periaatteet toteutuvat tässäkin asiassa, kuin autojen sähkön tai polttoaineen kulutuksessa.

Akun toimintamatkaan vaikuttavat erityisesti seuraavat asiat:  

Akun kapasiteetti
Mitä suurempi akkukapasiteetti, sitä pidemmälle akulla pääsee! Kun sähköpyörässäsi on riittävän tehokas akku, voit luottaa avustuksen riittävyyteen haastavammissakin olosuhteissa ja kovemmalla kuormituksella.

Avustustaso ja ajonopeus
Suurimmalla avustustasolla kovaa ajaminen kuluttaa akkua eniten. Hitaammalla nopeudella ja pienellä avustustasolla akkutehoa säästyy ja virtaa riittää huomattavasti pidemmälle.

Lämpötila
Akkukapasiteetti on pakkasella ja kylmällä alhaisempi kuin lämpöisenä kesäpäivänä.

Ajo-olosuhteet
Mäkinen maasto, kova vastatuuli ja pehmeä ajopinta kuluttavat akkua.

Renkaiden paineet ja rengastyyppi
Renkaat rullaavat parhaiten sopivalla rengaspaineella, joka on yleensä merkattu renkaaseen. Pienillä rengaspaineilla vierintävastus on raskaampi, mikä kuluttaa saa akun kulumaan nopeammin. Renkaan pinta on myös vaikuttava tekijä: Vahvasti kuvioitu rengas tarjoaa enemmän pitoa, mutta lisää vierintävastusta. Myös renkaan leveydellä on vaikutusta vierintävastukseen ja siten akkuvirran kulutukseen.

Kuorma
Mitä enemmän painoa (pyöräilijä ja tavarat) pyörän päällä on, sitä nopeammin akku kuluu.

Kadenssi eli polkemisnopeus
Akkua voi säästää polkemalla pienemmällä vaihteella tasaisesti ja nopeammin.

Akun käyttöhistoria
Akun kapasiteetti heikkenee hiljalleen latauskertojen myötä*. Suurikapasiteettista akkua ei tarvitse ladata välttämättä niin usein, mikä säästää akkua pitkässä juoksussa. Akun lataus tulee aina tehdä ohjeita noudattaen.

* Arvio akkukapasiteetista lataussyklien jälkeen:
500 lataussykliä = 70 % kapasiteetista
600 lataussykliä = 60 % kapasiteetista
700 lataussykliä = 50 % kapasiteetista
800 lataussykliä  =40 % kapasiteetista

Huolettomaan sähköpyöräilyyn kannattaa siis valita akku, jonka kapasiteetti kattaa tai jopa ylittää tarpeet. Suurikapasiteettinen akku ei hyydy matkalle, eikä sitä tarvitse välttämättä ladata joka päivä.

Kuntokaupalta löydät suurikapasiteettisilla akuilla varustetut sähköpyörät useisiin eri käyttötarkoituksiin. Tutustu sähköpyöriin tarkemmin tuotesivuilta!   

Järjestys:
  • DeHawk Vara-akku (NCM Moscow, Aspen, Milano & Venice-sähköpyöriin)
    0.0 / 5

    Sähköpyörän Akku 624Wh, 48V/13Ah, DeHawk (NCM Aspen, Milano, Moscow ja Venice Sähköpyöriin)

    599,00 €

    Tai alk. 23,61 €/kk