Sähköpyörän akun kesto

ARVOSTELUT: Sähköpyörän akun kesto

0         / 5
Ei tuotearvosteluja.

Sähköpyörän ostajaa varmasti kiinnostaa, kuinka kauan pyörän akku kestää ajossa. Akun kestoon vaikuttaa monia asia, jotka on hyvä ottaa huomioon.

Ensinnäkin sähköpyörän akun wattitunteina ilmoitettu teho (Wh) vaikuttaa siihen, kuinka pitkälle haluat ajaa sähkömoottorin avustuksella. Sähköpyörien akut ovat usein 200 – 600 Wh:n välissä. Suuremmalla Wh-arvolla varustettu akku tarjoaa pidemmän, sähköllä avustetun matkan yhdellä latauksella.

Akun kestoon vaikuttaa myös matkan tasaisuus. Jos reitillä on paljon mäkiä, jotka työllistävät sähkömoottoria enemmän, akkukin kuluu nopeammin. Useissa sähköpyörissä moottorin avustustasoa voi säätää mieleisekseen, jolloin akkua voi säästää esimerkiksi pitkällä matkalla. Virtaa riittää sitä pidemmälle, mitä vähemmän sitä ajaessaan kuluttaa. Liikkeelle lähdettäessä kannattaa siis pohtia, montako kilometriä on edessä ennen seuraavaa latauspistettä. Toki sähköpyörällä voi ajaa myös ilman sähköavustusta ja akkua, mutta tällöin sähköpyörä on vain perinteinen polkupyörä.

Sähköpyörän akun kestoon – kuten kaikkien akkujen kestoon – vaikuttaa myös lämpötila. Esimerkki: Jos akun siirtäisi 20 asteisen kesäpäivän ihanneolosuhteista – 20 asteen pakkaseen, niin 40 asteen pudotus lämpötilassa veisi akun kapasiteetista noin puolet. Jos lämpötila on talvella -5-10 pakkasen puolella, pudotus on karkeasti 30 prosenttia.

Etelä-Suomen tavallisin talvisää eli nollan ympärillä pyörivä lämpötila vie siis akun kapasiteetista noin 15-25 prosenttia. Se kannattaa huomata, kun arvioi sähköavun riittävyyttä ja käyttöä. Sähkön tukema toimintasäde lyhenee, mutta riittää mainiosti tavallisimpaan arkiajoon. Akku on syytä ladata täyteen aina, kun lataaminen on mahdollista, esimerkiksi työpäivän aikana.

Akun kesto vaihtelee akkujen ja olosuhteiden mukaan. Jos kuitenkin etsit sähköpyörää nimenomaan talviajoon, kannattaa satsata suuren kapasiteetin akkuun. Näin kylmänkin heikentämä akku riittää varmasti pidemmälle.

FitNord-sähköpyörien akut vaihtelevat tehoiltaan 280 – 690 Wh välillä, joten sähköpyörillämme pääsee mukavan pitkälle yhdellä latauksella. Sähköpyörän akun lataaminen onnistuu akun ollessa kiinni pyörässä. Akun voi myös irrottaa ja ladata sisällä kotona tai työpaikalla.
 
Järjestys: