Ilmatäytteisen kajakin edut

Ilmatäytteisen kajakin edut
Ilmatäytteisen kajakin edut

ARVOSTELUT : Ilmatäytteisen kajakin edut

4.4 / 5
4,4
62 arvostelua kategoriassa ilmatäytteisen kajakin edut
Viime vuosina ilmatäytteisten kajakkien valmistuksessa on tapahtunut merkittävä edistysaskel. Suosituista SUP-laudoista tuttu dropstitch- eli läpitikattu materiaali on otettu käyttöön myös kajakeissa. Dropstitch kestää huomattavasti suurempaa täyttöpainetta kuin aiemmat ilmatäytteiset materiaalit, sillä ilmasäiliöiden läpi kulkee tuhansittain lujia kuitusäikeitä. Ne pitävät ilmasäiliötä muodossaan ja lujittavat rakennetta.
 
Näin materiaali voidaan pumpata 1 barin (14-15 PSI)  täyttöpaineeseen, ja tulos on hyvin luja ja jämäkkä ilmatäytteinen levy. Siksi SUP-laudat saadaan niin koviksi, että niiden päällä voi seistä helposti. Kajakeissa käytettynä dropstitch tekee kajakista hyvin jäykän – täyteen pumpatun materiaalin jäykkyyttä voi verrata moniin lujitemuovilaatuihin. Tuloksena on erittäin jämäkkä ja tukevan tuntuinen kajakki, joka on kuitenkin pakattavissa pieneen tilaan ja kuljetettavissa helposti, kun ilmasäiliöt on tyhjennetty.

Vakautta ja helppoa käyttöä

Ilmatäytteisten kajakkien valikoima on parantunut uusien materiaalien myötä, ja markkinoilla on useita eri malleja. Niiden ominaisuuksissa on paljon eroja, mutta yleisesti ottaen ilmatäytteiset kajakit ovat sivuttaisvakaampia kuin kovakuoriset. Kun kajakin laidoissa on kelluttavat ilmasäiliöt, ne vastustavat kaatumista. Jo siksi aloittelijan on usein helpompi liikkua ilmatäytteisillä kajakeilla.
 
Kovakuorisissa kajakeissa on tavallisesti istuinaukko, jonka sisään melojan on istuuduttava. (On myös kovakuorisia ns. sit-on-top-kajakkeja, joissa meloja istuu kajakin rungon päällä ja joissa istuinaukkoa ei ole.) Useimmat ilmatäytteiset kajakit ovat ylhäältä avoimia, jolloin kajakkiin istuutuminen käy helposti. Tämäkin helpottaa aloittelevan melojan toimintaa kajakissa.
 
FitNord Seal -malliston kajakit on suunniteltu mahdollisimman monikäyttöisiksi. Tukeva ja jämäkkä dropstitch-pohja tekee kajakista jäykän ja parantaa suuntavakavuutta. Laitojen suuret ilmakellukkeet tekevät siitä erittäin sivuttaisvakaan ja kantavan. Siksi mallit kestävät hyvin kuormaa ja sopivat pidemmällekin retkelle – varusteet on helppo ottaa mukaan, eikä kaatumista tarvitse pelätä. Näitä kajakkeja on vaikea saada kaatumaan, vaikka yrittäisi!
Järjestys: