Retkikajakki

Retkikajakki
Retkikajakki

ARVOSTELUT : Retkikajakki

4.4 / 5
4,4
62 arvostelua kategoriassa retkikajakki

Melonta on todella nautittava ja sujuva tapa retkeillä Suomen luonnossa. Melonnan liike on rento ja keholle lempeä, ja reitin ja vauhdin valinnalla voi mitoittaa retken omillle voimille ja taidoille sopivaksi.

Retkeilykäyttö asettaa kajakille hieman enemmän vaatimuksia kuin kuntoilu- ja ulkoilulenkit. Retkikajakissa on oltava sekä tilaa että kantavuutta niin melojille kuin retkitavaroille, ja kajakin on sovelluttava pidemmän reitin kaikille osille. Siksi retkillä tarvitaan monipuolisempia ominaisuuksia kuin lyhyillä lenkeillä.

Kantavuutta ja pakkaustilaa

Retken pituuden myötä kasvaa mukaan tarvittavien varusteiden tarve. Vähintään mukaan on pakattava juotavaa ja evästä sekä vesitiiviisti pakattu matkapuhelin.

Mitä kauemmas ihmisasutuksesta aiotaan mennä ja mitä kauemmin retkellä aiotaan viipyä, sitä enemmän varusteita tarvitaan. Varavaatteita tarvitaan sään ja suunniteltavan reitin mukaan.

Jos retkellä on tarkoitus yöpyä maastossa, tarvitaan myös teltta sekä makuupussi ja -alusta. Mukaan otettavien varusteiden määrä kasvaa tällöin oleellisesti, ja monien kajakkien sekä kantavuus että pakkaustila alkavat käydä niukoiksi. FitNord Seal -kajakeissa riittää molempia reilusti. Ja sivuttaisvakaus ei juuri kuormasta heikkene – Seal-kajakkeja on vaikea saada kaatumaan, vaikka yrittäisi!

FitNord Seal One -kajakki kantaa painavankin melojan lisäksi retkitavaraa, ja niille on myös pakkaustilaa istuimen takana. FitNord Seal Two -kajakki kantaa kaksi raskaampaakin melojaa, jolloin pakkaustilaa jää sekä taakse että eteen, myös etukannen joustonarun alle. Jos Seal Two -mallilla meloo yksin, tavaratilaa on massiivisesti sekä melojan edessä että takana riittävästi useammankin päivän melontavaellukseen. Kajakki pysyy siitä huolimatta luontevana käsiteltävänä, sillä kantavuutta riittää.

Järvelle, merelle vai joelle?

Järvillä edessä on erilaisia vesialueita  on avaria selkävesiä, matalia lahtia sekä saarten ja salmien sokkeloita. Retkikajakin on toimittava näissä kaikissa.

FitNord Seal -kajakkien irrotettava vaikainevä on kätevä ominaisuus, sillä sen voi poistaa liikkuessaan esimerkiksi matalissa ja runsaskasvustoisissa lahdissa. Tällöin kajakin syväys on todella pieni. Etenkin Seal One -malli on ketteräliikkeinen ohjailtava vesissä, joissa on paljon esteitä. Mutta se on myös suuntavakaa avovesien kulkija, kun vakainevä kiinnitetään paikoilleen. Seal Two -malli liikkuu vakainevällä vielä jämäkämmin pitkän vesilinjansa turvin.

Selkävesillä liikuttaessa on huomattava sääennuste ja tuuliolot. Vakainevä on nyt tarpeen, jolloin suuntavakaus helpottaa menoa. Mitä tuulisemmilla vesillä liikkuu, sitä enemmän märkäpuku lisää mukavuutta. Aivan laajoimmille järviemme selkävesille Seal-mallit sopivat vain tyynissä olosuhteissa.

Merimelonnan pitkät avovesitaipaleet ovat sekä melojalle että kajakille vaativa ympäristö, ja kannella sekä aukkopeitteellä varustetut merikajakit ovat niillä omiaan. Seal-kajakit sopivat sen sijaan hienosti saaristossa retkeilyyn   tuulen yltyessä voi hakeutua saarten suojaan.

Jokireiteille Seal-kajakit sopivat mainiosti. Ne ovat ketteriä ja helposti ohjattavia eivätkä kavahda koskiakaan. Jokireiteillä on muistettava irrottaa vakainevä, sillä matalissa vesissä ja varsinkin koskipaikoissa se on rikkoutumis- ja turvallisuusriski jäädessään pohjakiviin kiinni. Koskivesillä Seal-kajakeilla voi liikkua melojan taitojen mukaan, ja märkäpuku antaa suojaa viileältäkin vedeltä.

Tilaa retkeilyyn sopiva kajakki nyt Kuntokaupalta!
Järjestys: