Akkuturvallisuus lyhyesti

ARVOSTELUT : Akkuturvallisuus lyhyesti

4.4 / 5
4,4
839 arvostelua kategoriassa akkuturvallisuus lyhyesti
Sähköpyörissä käytettävät litiumioniakut ovat tehokkaita ja turvallisia, mutta niiden valinnassa ja käytössä on hyvä huomioida joitain seikkoja:
  1. Suosi akkuja, joiden kennovalmistaja on tunnettu. Suurten valmistajien, kuten Samsungin, LG:n ja Panasonicin valmistamat akkukennot ovat vakaampia ja turvallisempia, kuin "nimettömät" vastineensa, joita etenkin edullisissa akuissa välillä näkee.
  2. Varmista, että akussa on BMS -akunvalvontajärjestelmä. Järjestelmä suojaa akkua mm. ylilataamiselta, sekä kytkee akun pois käytöstä, mikäli yhdessä tai useammassa kennossa havaitaan ongelma.
  3. Tarkasta akun ja laturin kunto aina ennen käyttöä. Jos akussa on esimerkiksi selkeitä kolhuja tai laturin johto on rispaantunut, älä käytä sitä vaan korvaa vahingoittunut osa uudella.
  4. Älä käytä tai lataa akkua, jos huomaat siinä pullistuman tai muun ulkoisen vaurion, outoa hajua, vuotavaa nestettä tai että akku lämpenee poikkeuksellisen voimakkaasti.
  5. Käytä akun lataamiseen aina ainoastaan akun omaa laturia. Esimerkiksi liian suurella jännitteellä toimivan laturin käyttö voi johtaa akun hajoamiseen tai jopa ylikuumenemiseen.
  6. Älä ylilataa akkua, vaan kytke laturi irti akun ollessa täysi. Akun eliniän kannalta parasta on, jos akkua ei ladata aivan täyteen, eikä kuluteta täysin tyhjäksi.
  7. Älä koskaan laita akkua lataukseen heti sen jälkeen, kun olet tullut sisälle kylmästä ulkoilmasta. Litiumakun tulee saada lämmetä huoneenlämmössä ennen sen lataamista. Älä myöskään lataa akkua pakkasessa tai kylmässä.
  8. Älä peitä akkua latauksen aikana.
  9. Pidä säilytyksessä olevassa akussa aina kevyt lataus. Täydennyslataa akkua kevyesti, mikäli säilytät sitä ilman käyttöä usean kuukauden ajan. Täysin tyhjänä säilyttäminen vaurioittaa akkua.
  10. Turvaudu akun "elvytyksessä" ammattilaisen apuun , mikäli akku on ollut useita kuukausia täysin tyhjänä.
  11. Mikäli akku savuaa tai palaa, akku tulee irroittaa verkkovirrasta, mikäli mahdollista. Tämän jälkeen ensisammutukseen suositellaan käytettävän vettä, joka estää palon synnyttämän lämmön siirtymistä kennojen välillä. Toissijainen sammutustapa on vaahtosammuttimen käyttö. Soita hätänumeroon heti ja vältä palotilaa savun ja mahdolllisten kaasujen varalta.
 
Tarkempia vinkkejä ja ohjeita litiumakkujen käyttöön ja säilytykseen saat Turvallisuus- ja kemikaaliviraston artikkelista allaolevan linkin kautta:
litiumioniakkujen-turvallinen-kayttaminen
 
Järjestys: