Sähköpyörä vs tavallinen pyörä: erot korostuvat ylämäessä

Sähköpyörä auttaa ylämäessä
Pyöräily on tehokasta liikuntaa, jonka avulla voi sekä kohottaa kuntoa että pudottaa painoa. Pyöräteillä näkyy kuitenkin yhä enemmän sähköpyöriä, joilla polkeminen muuttuu kevyemmäksi. Sähköpyörän ja tavallisen pyörän erot näkyvät erityisen hyvin, jos matkan varrelle osuu jyrkkiä ylämäkiä.

Jyrkkä ylämäki haastaa polkijan

Ylämäet ovat monen polkupyöräilijän murheenkryyni. Kovatempoinen nousu nostaa hien pintaan ja saa sykkeen kohoamaan. Kuntolenkkiä polkiessa rasitus ei ole tietenkään huono juttu, ainakaan jos tavoittelee nimenomaan korkeita sykepiikkejä.

Polkupyörä on kuitenkin myös liikkumisväline, jolla ajetaan esimerkiksi työmatkaa tai käydään kaupassa. Silloin jyrkkä ylämäki ei olekaan enää vain viaton sykkeen nostattaja. Harva haluaa saapua esimerkiksi työpaikalle hikeä valuen tai pitää kauppareissua urheilusuorituksena.

Sähköpyörän ja tavallisen pyörän erot näkyvätkin erityisen hyvin ylämäissä. Tavallisella pyörällä meno muuttuu yleensä jossain vaiheessa tahmeaksi, kun taas sähköpyörällä mäki muuttuu tavalliseksi maastoksi siinä missä muukin tie.

Katso videolta, miten erilaiselta jyrkän mäen polkeminen näyttää sähköpyörällä ja tavallisella polkupyörällä:

Tampereen jyrkin mäki sähköpyörällä

Tamperelainen Sirpa Köppä, 51, kulki aiemmin työmatkansa tavallisella polkupyörällä. Kun työpiste vaihtui, reitin varrelle ilmestyi Tampereen jyrkkä ja pelätty Lukonmäki. Koska mukana olisi kuljetettava myös läppäriä ja vaihtovaatteita, Sirpan pyöräilyinto tyssäsi. Ei ollut houkutteleva vaihtoehto taistella mäkeä ylös joka aamu ja saapua työpaikalle hiestä märkänä.

Sirpan ei kuitenkaan tarvinnut vaihtaa pyöräilyä autoiluun, vaan hän päätti korvata perinteisen polkupyörän sähköpyörällä. Sähköavustuksen ansiosta mäen päälle pääsee vaivattomasti, kuten Sirpa kertoo:

– En olisi ikinä uskonut, että kiidän painajaismaisen Lukonmäen ylös satulalla istuen ja leveä hymy kasvoillani. Se on mahtava vapauden tunne! Sähköpyöräilyssä ei tarvitse vaihtovaatteita, ja sähköavustuksen ansiosta läppärin ja muut tavarat saa kuljetettua kevyesti ylämäkeenkin. Aamuisin työmatka sähköpyörällä on ihana virkistys ja perille päästyä ei tarvitse huohottaa kasvot tomaatinpunaisena.

Sirpa ihastui FitNord Ava 300 -sähköpyörässään tehokkaaseen akkuun ja käytännöllisyyteen.  

– Tämä pyörä on sujuva polkea, kevyt ja helppo hallita. On hyvä, ettei akkua tarvitse ladata joka päivä, vaan kerta viikossa riittää. Sähköpyörän monipuolisuus mahdollistaa vaikka mitä. On hieno tunne viilettää kevyesti ylämäkeen tai vastatuuleen ja sähköavustusta säätämällä voi itse valita, kuinka raskasta pyöräily on. Suosittelen tätä ehdottomasti kaikille, on tämä vaan aika mahtava peli! 

Sähköpyörän ja tavallisen pyörän muut erot

Sähköpyörän tarjoamasta avustuksesta on etua muuallakin kuin vain ylämäessä: ero tavalliseen pyörään on ilmeinen myös vastatuulessa tai lumessa. Yleisesti ottaen sähköpyörä tekee pyöräilystä miellyttävämpää hankalissakin olosuhteissa.

Sähköpyöräily onnistuu myös sateessa, sillä modernit sähköpyörät eivät säikähdä pientä kastumista. Kannattaa kuitenkin tuoda menopeli sisälle kuivumaan, niin se pysyy paremmassa kunnossa. Tavallinenkin pyörä voi kärsiä, jos sen jättää säiden armoille koko vuodeksi.

Eroavaisuuksia puolestaan löytyy esimerkiksi painosta. Tavallinen pyörä on yleensä sähköpyörään verrattuna hyvin kevyt, sillä moottori, akku ja muut sähköpyörän olennaiset osat tuovat jonkin verran lisäpainoa. Modernit sähköpyörät eivät kuitenkaan ole kohtuuttoman painavia. Siroja malleja on erityisen helppo hallita, eikä niitä välttämättä edes erota nopealla silmäyksellä sähköpyöriksi.

Lisää hyötyliikuntaa sähköpyörällä

Monilla ihmisillä on edelleen sellainen käsitys, ettei sähköpyöräily ole liikuntaa. Sähköpyörää pitää kuitenkin itse polkea siinä missä perinteistä polkupyörääkin. Sähköavustus on nimensä mukainen: se avustaa, mutta ei liikuta ilman polkemista.

Monet kulkevat tavallisella pyörällä vain melko lyhyitä, muutaman kilometrin matkoja. Mäkiseen maastoon tai pidemmälle matkalle monen valinta on auto. Sähköpyörällä pitkienkin etäisyyksien polkeminen on helpompaa, eikä ylämäkiä tarvitse pelätä.

Tutkimusten mukaan sähköpyörällä kuljetaankin enemmän kilometrejä tavalliseen pyörään verrattuna, koska kynnys lähteä liikkeelle on matalampi. Yleensä sähköpyörä lisää arkiliikunnan määrää ja nostaa näin myös kokonaisenergiankulutusta.

Etenkin aloitteleva kuntoilija voi käyttää sähköpyörää myös kunnon kohotukseen. Jos on ongelmia esimerkiksi hengitys- ja verenkiertoelimistön kanssa, on sähköpyörän mahdollista tasainen fyysinen kuormitus turvallisempi vaihtoehto.

Tällaisia sähköpyöriä halutaan nyt

Sähköpyöräilyn suosio on kasvanut ennätysmäisesti, ja useimmat suomalaiset haluavat sähköpyörältään tiettyjä ominaisuuksia. Erityisesti tehokkaat akut ovat suosittuja, sillä niiden ansiosta pyörää ei tarvitse ladata joka päivä ja kerralla voi ajaa pitkiäkin matkoja. 

Akku on usein sähköpyörän kalleimpia osia, joten tehokas akku näkyy usein myös pyörän hinnassa. Tutustumalla eri merkkeihin, malleihin ja tarjouksiin voi kuitenkin löytää pitkän kantaman sähköpyöriä myös kohtuulliseen hintaan.

Akun lisäksi pyörän suomalaisuus on yhä useammalle tärkeä kriteeri. Suomalaiset sähköpyörät sopivat maamme olosuhteisiin parhaiten, ja kotimaassa kootun sähköpyörän laatuun voi luottaa. Suomalaismerkkien etuna on myös se, että pyörän saa tarvittaessa helposti huoltoon.  

Esimerkiksi FitNord-sähköpyörät suunnitellaan Suomessa, ja suurin osa malleista kootaan Tampereella. Lisäksi merkillä on koko maan kattava huoltoverkosto, joka tarjoaa asiantuntevaa huoltoa eri puolilla Suomea.

Tutustu Kuntokaupan sähköpyörävalikoimaan tästä!
« Uutisarkisto