Sähköpyöräily talvella

ARVOSTELUT : Sähköpyöräily talvella

4.4 / 5
4,4
557 arvostelua kategoriassa sähköpyöräily talvella
Talvipyöräily saattaa joskus vaikuttaa extreme-urheilulta, mutta sopivin varustein polkupyörä on erittäin käytännöllinen, nopea ja mukava kulkuväline talvellakin. Pyöräily lumessa ja loskassa voi tuntua raskaalta, joten monelle paras kulkuväline talvella on sähköpyörä. Sähköpyörän moottori avustaa polkemista, joten perille pääsee hikoilematta vaikeammissakin olosuhteissa.

Talviajoon varustautuminen ei välttämättä vaadi suurta rahallista panostusta, mutta muutamat perusasiat huomioimalla teet sähköpyöräilystä turvallista ja mukavaa. Tässä Kuntokaupan vinkit talvipyöräilyyn sähköpyörällä (ja miksei tavallisellakin polkupyörällä). Ota vinkit haltuun ja nauti raikkaassa ulkoilmassa liikkumisesta sähköpyörällä myös talvella!

Minkälainen sähköpyörä sopii talvipyöräilyyn?

Lähes kaikki sähköpyörämallit sopivat tai ovat varusteltavissa talvipyöräilyyn, joten yhdellä sähköpyörällä voi helposti ajaa koko vuoden. Talvipyöräily kuitenkin kuluttaa sähköpyörää kesäajoa enemmän, joten kaikista halvimmat mallit eivät välttämättä ole paras vaihtoehto talvea ajatellen. Halpapyörien heikommasta metalliseoksesta valmistetut osat joutuvat talven lämpötilavaihteluissa koville ja hajoavat herkemmin. Laadukkaat osat kestävät kovempaa käyttöä ja ovat pintasuojattuja korroosiota vastaan, joka talvisin nakertaa osia lämpötilavaihteluiden ja kosteuden ansiosta.  

Sähköpyörän suurin heikkous talvella on akun kesto. Pakkasella akun kesto ei ole kesäkelien tasoa, vaan varaus voi laskea noin kolmanneksella. Tätä varten talviajoon tulee varustautua tehokkaalla akulla, joka varmasti kestää ajettavan matkan.  

Lumessa ajamiseen soveltuu parhaiten sähköfatbike tai paksuilla renkailla varustettu sähkömaastopyörä, joilla voi hyvin ajaa myös työmatkat. Loskakelejä varten kannattaa näihin sähköpyöriin hankkia irrotettavat lokasuojat.

Keliin sopivat vaatteet ja kypärä päähän

Talvella pyöräiltäessä on syytä suojautua kylmältä, kostealta ja loskakeleissä myös roiskeilta. Sähköpyöräilijä saa polkiessaan haluamansa määrän liikuntaa (avustustasoa voi vaihdella), joten kroppa lämpenee yleensä mukavasti. Pakkasella kannattaa panostaa hyviin hanskoihin, lämmittäviin sukkiin ja kovemmilla pakkasilla myös kasvoja suojaavaan pipoon, buff-huiviin tai kauluriin.

Paksuimman toppatakin sijaan kerrospukeutuminen on suositeltavaa. Jos hikoiluttaa, voit ottaa alta kerroksen pois tai vastaavasti kylmän iskiessä lisätä vaatetusta. Uloimmaksi kerrokseksi kannattaa valita esimerkiksi tuulelta ja kosteudelta suojaavat kuorivaatteet. Lyhyet matkat taittuvat hyvin vaikka farkuissa ja kevyttoppatakissa. Kokeilemalla selviää parhaiten sopiva vaatetus.

Talvipyöräilyyn kannattaa hankkia astetta suurempi kypärä, mikäli pipo ei mahdu kesällä käytettävän kypärän alle. Rohkeimmat voivat valita värikkään kypärän, joka näkyy autoilijoille ja muulle liikenteelle paremmin.

Varmista, että valot toimivat ja heijastimet näkyvät

Koska suurin osa päivästä talvella on pimeätä, täytyy pyörässä olla toimivat valot sekä edessä että takana. Lisäksi polkupyörässä tulee olla heijastimet edessä, takana ja sivuilla. Tehokas etuvalo on välttämätön pimeillä teillä ajettaessa, mutta valojen ja heijastimien tarkoitus on myös näkyä muille liikenteessä. Vauhdikkaasti ajavaa pyöräilijää on erittäin vaikea havaita pimeässä.

Monessa sähköpyörämallissa valot ja heijastimet tulevat mukaan vakiovarusteena. Mikäli valot eivät kuulu sähköpyörään tai kaipaat enemmän valotehoa, on niitä saatavilla eri mallisia niin runkoon asennettavina kuin kätevillä pikakiinnityksillä. Halvimmat valot ovat yleensä paristokäyttöisiä, kun taas tehokkaammat ja hieman hintavammat ladataan usb-laturilla.

Talvikeleihin sopivat renkaat alle

Talvi on pyöräilijälle siitä haasteellista aikaa, että kelit voivat vaihdella päivän aikana moneen suuntaan. Vesisade päivällä ja pakkanen illalla tekee tiestä erittäin liukkaan. Liukkaille keleille onkin syytä varustaa sähköpyörä nastarenkailla, jotka antavat pitoa jäällä ja pakkaantuneella lumella pyöräiltäessä.

Nastarenkaita hankkiessa on tarkistettava, että rengas on yhteensopiva vanteen koon kanssa. Yleisimmät renkaan tuumakoot ovat 28”, 29”, 27,5” sekä nykyään hieman harvinaisempi 26”. Lisäksi on olemassa rengaskokoja muun muassa fatbikeille. Jos sähköpyörään halutaan kesärenkaita leveämmät nastarenkaat, on mitattava, että leveämpi rengas mahtuu pyörimään rungossa.

Hyvillä talvikeleillä voi sähköpyörällä ajaa myös tavallisilla renkailla, kuten monet tekevät. Kuivilla teillä pikkupakkasilla tai märällä kelillä ajettaessa nastarenkaista ei ole juurikaan hyötyä, vaan ne hidastavat menoa jonkin verran. Pehmeässä lumessa kulkee parhaiten paksu maastorengas, mutta jäisille teille tai pakkaantuneelle lumelle ei kannata lähteä ilman nastarenkaita.

Renkaiden suurin vihollinen talvella on hiekoitussepeli, joka helposti puhkaisee renkaan. Talviajoon kannattaa valita pistosuojattu rengas, joka saattaa maksaa hieman enemmän, mutta ehkäisee puhkeamisia paremmin.

Katso videolta, miten vaihdat nastarenkaat sähköpyörääsi:

Pidä sähköpyörä puhtaana ja voideltuna

Sähköpyörä on arvokas kulkuväline, josta on syytä pitää huolta vuodenajasta riippumatta. Talvi on pyörälle kuluttavinta aikaa, sillä toistuva jäätyminen ja sulaminen vuoron perään aiheuttaa korroosiota pyörän rungossa ja osissa. On siis erittäin tärkeää pitää sähköpyörä kauttaaltaan puhtaana, voidella ketjut, rattaat sekä muut voimansiirron osat sopivalla öljyllä. Myös vaijerit kannattaa käsitellä niille sopivalla aineella.

Voimansiirron osat on hyvä pestä tarkoitukseen sopivalla aineella, joka poistaa lian ja vanhat öljyt jättämättä kosteutta osiin. Pesun jälkeen ketjut öljytään uudelleen. Ketjuöljyn laatuun kannattaa panostaa, sillä hyvälaatuinen öljy ei kerää likaa. Pyöräliikkeet myyvät myös erilaisia öljyjä kuivalle ja märälle kelille.

Säilytä sähköpyörää kuivassa ja lämpöisessä tilassa

Sähköpyörää on paras säilyttää esimerkiksi lämmitetyssä varastossa tai muussa kuivassa ja lämmitetyssä tilassa. Ennen sisätiloihin viemistä pyörä kannattaa puhdistaa lumesta, loskasta ja kosteudesta.

Ota akku sisälle lataukseen ja säilytykseen

Sähköpyörän akulla voidaan ajaa jopa -20 asteen lämpötiloissa, mutta kuten aikaisemmin mainittiin, akun lataus voi pakkasella tippua noin kolmanneksen. Tämä kannattaa ottaa huomioon etenkin pidempiä matkoja ajettaessa.

Akun säilytys ja lataus täytyy tapahtua lämpöisessä tilassa, joten akku tulee aina irrottaa sähköpyörästä ja ottaa sisälle. Akkua ei pidä päästää täysin tyhjäksi, joten lataus kannattaa tehdä aina ajon jälkeen.

Pyöräile ennakoivasti ja rauhallisesti

Sähköpyörän tekninen huolenpito on talvella erityisen tärkeää, mutta itse ajamisen turvallisuuteen vaikutat itse parhaiten. Talvella on totuttava ajatukseen, että sähköpyörällä ei voi ajaa aivan niin vauhdikkaasti kuin kesällä. Pyöräteiden jäiset pätkät, jäätyneet urat, lumilohkareet ja muut esteet on ennakoitava hyvissä ajoin. Pysähtyminen voi liukkaalla olla hidasta, joten yllätyksiin liikenteessä on varauduttava paremmin. Ota myös huomioon, että pimeällä muut liikenteessä kulkevat eivät välttämättä havaitse pyöräilijää, joten esimerkiksi tien ylityksessä on oltava erityisen varovainen.

Kuntokaupalta löydät sähköpyörät ja varusteet talvipyöräilyyn edullisesti. Tutustu valikoimaan ja tilaa!
Järjestys: