Työmatkapyöräily sähköpyörällä

ARVOSTELUT : Työmatkapyöräily sähköpyörällä

4.4 / 5
4,4
906 arvostelua kategoriassa työmatkapyöräily sähköpyörällä

Työmatkapyöräily on erinomainen tapa säästää aikaa ja rahaa, kohottaa kuntoa ja liikkua ympäristöystävällisesti. Työmatkapyöräily kaupungissa, mäkisessä maastossa ja pidemmillä matkoilla voi kuitenkin olla raskasta ja hikistä, joten sähköavusteinen polkupyörä on monelle paras vaihtoehto työmatkojen taittamiseen.

Miksi valita sähköpyörä työmatkojen kulkemiseen?

  • Sähköpyörällä pääset perille nopeasti. Voit valita sopivan avustustason ja pyöräillä joko hikoilematta tai sopivasti kuntoillen.
  • Sähköpyörällä vältät autoruuhkat, parkkiongelmat sekä julkisten kulkuvälineiden odottelun ja aikataulujen seuraamisen.
  • Säästät rahaa, sillä sähköpyöräily on kävelyn, juoksemisen ja tavallisen pyöräilyn jälkeen edullisin tapa liikkua. Kustannuksia tulee ainoastaan pyörän hankinnasta, kausihuolloista, kuluvista osista ja akun lataamisesta. Autoon verrattuna säästät jo hankintahinnassa, vakuutuksiin kuluvissa summissa, hintavissa huolloissa ja osissa.
  • Sähköpyörällä jaksaa kulkea vaikka joka päivä ja pitkiäkin matkoja, jolloin terveysvaikutukset nousevat tutkitusti suuremmiksi kuin lyhyttä matkaa tavallisella polkupyörällä ajettaessa.
  • Ulkoilmasta nauttiminen ja kevyt kuntoilu nostavat vireyttä ja parantavat työssäjaksamista.
  • Työmatkat pyöräilemällä saat omaa aikaa ja hengähdystauon ennen työpäivää ja heti työpäivän jälkeen.

Millainen sähköpyörä soveltuu työmatkojen kulkemiseen?

Työmatkapyöräily onnistuu kaikilla sähköpyörämalleilla, mutta eroja löytyy käyttötarkoituksien mukaan. Useimmat sähköpyörämallit ovat joko varusteltuja tai varusteltavissa työmatkoja varten esimerkiksi lokasuojin, valoin ja tavaratelinein. 

Sähkökaupunkipyörä

Mikäli työmatkojen ajaminen kohdistuu yleensä kaupunkiin eivätkä matkat ole kovin pitkiä, sopiva valinta työmatkasähköpyöräksi voi olla sähkökaupunkipyörä. Sähkökaupunkipyörissä on mukavan rento ajoasento ja niiden kyydistä on helppo seurata liikennettä. Sähkökaupunkipyörät ovat yleensä hyvin varusteltuja, eli mukana tulevat niin lokasuojat, valot kuin tavaratelineetkin. Sähkökaupunkipyörät ovat oivallisia välineitä myös kauppareissujen tekemiseen ja rentoon vapaa-ajan pyöräilyyn.

Katso täältä Kuntokaupan sähkökaupunkipyörät -->

Sähköhybridipyörä

Pidempiä työmatkoja varten mukavin vaihtoehto on monesti sähköhybridipyörä, joka yhdistää maastopyörän, kaupunkipyörän ja maantiepyörän ominaisuudet samaan pakettiin. Sähköhybridipyörän ajoasento on hieman kaupunkipyörää urheilullisempi ja sillä on mukavampi ajaa pidempiä matkoja. 28 tuumainen rengas rullaa vauhdikkaasti niin kaupungissa, maantiellä kuin epätasaisilla pinnoilla. Jotkut sähköhybridipyörät on varusteltu maastopyöristä tutuilla joustohaarukoilla, jotka pehmentävät iskuja ja tärinää huonokuntoisilla teillä tai katukivetyksiä ylitettäessä. Sähköhybridipyörissä on yleensä myös tarvittavat varusteet työmatkoja varten, kuten lokasuojat, tavaratelineet ja valot.

Katso täältä Kuntokaupan sähköhybridipyörät -->

Sähkömaastopyörä

Jos sähköpyörää halutaan käyttää kaupungin ja maanteiden lisäksi myös huonokuntoisilla metsäteillä ja poluilla, on sähkömaastopyörä oikea valinta. Sähkömaastopyörän ajoasento on urheilullisempi, mutta silti sopivan rento monipuolista ajoa varten. Renkaat ovat paksut ja kuvioidut, joten niillä voidaan ajaa huonoissakin olosuhteissa. Iskuja ja tärinää vaimentaa joustava etuhaarukka. Sähkömaastopyörien pääasiallinen tarkoitus on harrastuskäyttö metsäteillä- ja poluilla, joten varusteluun ei yleensä kuulu lokasuojat, tavaratelineet tai välttämättä valotkaan. Sähkömaastopyöriin on kuitenkin saatavilla kattavasti lisävarusteita, joten pyörästä saa pienin kustannuksin täysin työmatkakelpoisen. Leveiden renkaiden ja pyörän muokattavuuden takia sähkömaastopyörä voikin olla täydellinen valinta työmatkapyöräksi etenkin talvella tai muuten heikompiin olosuhteisiin.

Katso täältä Kuntokaupan sähkömaastopyörät -->

Mitä varusteita työmatkapyöräilyyn tarvitaan?

Sähköpyörällä ajettaessa ei välttämättä tarvita urheiluvaatteita tai vaihtovaatteita mukaan, sillä sähkömoottori avustaa perille hikoilematta. Lyhyet matkat hyvällä ilmalla voidaan pyöräillä vaikka ”ykköset” yllä, mutta rento ja keliin sopiva vaatetus tekevät pyöräilystä miellyttävää. Työmatkapyöräilyä varten kannattaa panostaa myös tuulta ja vettä pitäviin housuihin ja takkiin. Kylmillä ilmoilla ja talvella kerrospukeutuminen on kätevin tapa pitää lämpö kohdillaan.

Pyöräilykypärä

Ennen vaatetuksen miettimistä ja pyöräilemään lähtemistä on kuitenkin hankittava hyvin istuva ja omaa silmää miellyttävä pyöräilykypärä, joka on pyöräilijälle välttämätön varuste ja halpa henkivakuutus.

Valot eteen ja taakse

Lakimuutoksen myötä polkupyörässä tulee olla valo sekä edessä että takana. Monissa sähköpyörämalleissa valot tulevat vakiovarusteena, mutta erilaisia valoja on saatavilla kohtuulliseen hintaan lisävarusteinakin. Pyörässä tulee olla myös heijastin edessä, sivulla ja takana.

Reppu tai laukku tavaroiden kuljettamiseen

Työmatkoilla täytyy usein kuljettaa esimerkiksi läppäriä, vaatteita, eväitä ja muuta tarpeellista tavaraa. Kuljettamista varten on hyvä hankkia joko hyvin istuva reppu tai pyörään kiinnitettävät kuljetuslaukut. Monissa sähköpyörämalleissa on tavarateline vakiovarusteena ja erilaisia telineitä on saatavilla myös lisävarusteina.

Lokasuojat

Lokasuojat pitävät vaatteet puhtaana märällä kelillä ajettaessa. Mikäli sähköpyörässä ei lokasuojia tule vakiovarusteena, kannattaa hankkia sopivat lisävarusteena. Lokasuojia on myös pikakiinnikkeillä, eli ne voidaan tarvittaessa kiinnittää ja poistaa nopeasti.

Lukko

Mikäli työpaikalla ei saa sähköpyörää otettua sisätiloihin, kannattaa varmistaa arvokkaan pyörän lukitus. Joissakin sähköpyörissä on valmiiksi runkolukko, mutta monet suosivat sellaisen lisäksi myös ketju- tai U-lukkoa. Jos akku ei ole integroitu runkoon kiinni, kannattaa se ottaa sisälle mukaan pidemmäksi aikaa.

Tilaa täältä varusteet sähköpyörääsi -->

Miten työnantaja voi tukea työmatkapyöräilyä?

Työnantaja voi tukea työmatkapyöräilyä tarjoamalla mahdollisuutta polkupyöräetuun, joka hyödyttää sekä työntekijää että työnantajaa. Hallitus on päättänyt, että työnantajan tarjoama polkupyöräetu on tuloverovapaa 1200 euroon asti vuosittain. Etu on voimassa 1.1.2021 lähtien.

Aikaisemmin työsuhdepyöräetu on katsottu kokonaan veronalaiseksi tuloksi.

Mitä työsuhdepyöräetu tarkoittaa?

Työsuhdepyörä tarkoittaa sitä, että työnantaja hankkii pyörän työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön sekä työmatkoille että vapaa-ajalle. Työnantaja päättää, tarjotaanko etu palkan lisäksi vai pidätetäänkö kustannukset työntekijän palkasta. Mikäli kustannukset pidätetään palkasta, tarkoittaa etu käytännössä, että työntekijä voi hankkia pyörän veroprosenttinsa verran edullisemmin.

Verovapaata polkupyöräetua voidaan käyttää myös huippulaadukkaisiin sähköpyöriin, sillä edun arvo verotuksessa lasketaan jakamalla sähköpyörän hankintahinta oletetuilla käyttövuosilla. Näin ollen esimerkiksi 3600 euron hankintahinta voidaan jakaa kolmelle käyttövuodelle, jolloin saadaan 1200 euron vuosittainen etu. Työnantaja voi tarjota edun myös osittain, esimerkiksi 800 € asti vuodessa, jolloin työntekijä maksaa loput arvokkaammasta sähköpyörästä.

Mitä etuja työnantajalle on työsuhdepolkupyörän tarjoamisesta?

Työsuhdepolkupyörä on työnantajalle edullinen tapa sitouttaa työntekijöitä, lisätä hyvinvointia, hillitä ilmastonmuutosta ja tarjota kätevä tapa liikkua niin työmatkoilla kuin vapaa-ajalla. Työmatkapyöräily voi myös vähentää sairauspoissaoloja sekä säästä parkkipaikkakustannuksissa. Lisäksi työnantaja säästää työsuhdepyörän osalta palkan sivukulut.

Työsuhdepolkupyöräedusta kannattaa ehdottomasti keskustella työnantajan kanssa, sillä hyödyt ovat ilmeiset molemmille osapuolille. Työsuhdesähköpyörän hankkimisesta työnantajan näkökulmasta voi lukea lisää täältä.

Kuntokaupan valikoimista löydät täydellisen sähköpyörän niin työmatkapyöräilyyn kuin vapaa-aikaan. Tutustu ja tilaa!

Järjestys: