Nordic Sports Brands Oy varmistaa toiminnan jatkuvuuden yrityssaneerauksen avulla

Kuntokauppa varmistaa toiminnan jatkuvuuden oikeuden vahvistettua yrityssaneerauksen aloittamisen.
Tiedote 7.9.2023

Nordic Sports Brands Oy varmistaa toiminnan jatkuvuuden yrityssaneerauksen avulla
 
Kuntokauppa jatkaa asiakkaiden palvelemista luotettavana kumppanina ja tilatut tuotteet toimitetaan kuten ennenkin. Kuluvan tilikauden heikko kannattavuus ja rahoitusneuvotteluiden päättyminen tuloksettomina oli vaarassa johtaa Nordic Sports Brands -konsernin emoyhtiön maksukyvyttömyyteen. Tämän johdosta yhtiö lähetti tiistaina 5.9.2023 Pirkanmaan käräjäoikeudelle hakemuksen yrityssaneerausmenettelyn aloittamiseksi. Käräjäoikeus päätti aloittaa saneerausmenettelyn torstaina 7.9.2023 klo 10, näin varmistaen samalla toiminnan jatkuvuuden.
 
Taustalla on haastava markkinatilanne sekä yhtiön toiminnan kannalta hankalaan aikaan tapahtuneet vastoinkäymiset. Yrityssaneerauksen tarkoitus on palauttaa toiminnan kannattavuus ja siten varmistaa jatkuvuus asiakkaiden tarvitsemille palveluille, lukuisille yhteistyösuhteille sekä niille työpaikoille, jotka kulukuurin jälkeen kyetään säilyttämään. Yrityssaneeraukseen hakeutuminen on vastuullinen vaihtoehto konkurssille. Sen avulla yrityksen velkojat voivat saada elinkelpoisen yritystoiminnan tuotoilla katettua saataviaan huomattavasti paremmin kuin konkurssissa, jossa useimmat velkojista eivät monissa tapauksissa saa mitään. Tärkeää on myös se, että takuut pysyvät voimassa ja huoltoverkosto palvelee edelleen Kuntokaupan asiakkaita, joiden tyytyväisyys on ollut keskimäärin korkea.
 
Toimitusjohtaja Matias Kukkonen taustoittaa: “Joskus ero kasvutarinan ja selviytymistaistelun välillä on hiuksenhieno. Olemme saaneet elää kasvutarinassa useita vuosia, mutta viime vuonna toimintamme kääntyi selviytymistaisteluun. Ostovoiman ja kuluttajaluottamuksen heikkeneminen sekä inflaation nousu iskivät meille hankalaan ajankohtaan. Olimme kasvaneet liikaa liian nopeasti ja meillä oli sen myötä monia sisäisiä haasteita ja kehitysvelkaa prosesseissa.”
 
Markkinan nopea heikkeneminen vuoden 2022 jälkipuoliskolla johti kierteeseen, jossa jouduttiin realisoimaan ylisuuria varastotasoja liian edullisilla hinnoilla, tehden kovia tappioita. Kukkonen kertoo: ”Ostot oli tehty pitkillä toimitusajoilla tilanteessa, jossa ei osattu arvioida miten huonoksi markkina muuttuisi seuraavana vuonna. Tavaraa realisoitiin jopa alle ostohintojen, jotta saatiin palkat ja laskut maksettua. Samalla vähensimme väkeä yrityshistoriamme ensimmäisissä muutosneuvotteluissa, jotka osoittautuivat raskaiksi.”
 
Yhtiössä koettiin myös muita merkittäviä vastoinkäymisiä, joita ei osattu ennakoida. Tällainen tapaus oli Tullin aloittama esitutkinta mahdollisesta törkeästä veropetoksesta liittyen Suomessa aloitettuun sähköpyörien kokoonpanotoimintaan. Käräjäoikeus vapautti joulukuussa tapaukseen liittyvät vakuustakavarikot ja yhtiössä ollaan luottavaisilla mielin tutkinnan lopputuloksesta. Voit lukea aiheesta tarkemmin yhtiön erillisestä tiedotteesta täältä.
 
Saneeraukseen joutumisen toimitusjohtaja Matias Kukkonen ottaa omaan piikkiinsä.

”Olen tehnyt virhearvioita. Olen ollut liian optimistinen ja en ole osannut varautua riskeihin riittävän huolellisesti. 16 vuotta tällainen tilanne on vältetty, mutta nyt en ole saanut käännettyä laivaa ajoissa ilman saneerausta. Olen syvästi pahoillani kaikista vanhoista sitoumuksista, jotka joudutaan arvioimaan nyt uudelleen. Nöyrin mielin myös kiitän kaikesta tuesta ja ymmärryksestä.”

Täysi fokus minulla ja henkilökunnallamme on kääntää toiminta jälleen kannattavan kasvun uralle. Prosessi tulee olemaan rankka, mutta koko Nordic Sports Brands -konsernin henkilökunnan voimin olemme täysin sitoutuneet tähän tavoitteeseen. Tähän tilanteeseen emme aio enää koskaan joutua. Kykenemme paljon parempaan ja olemme aikaisemmin jo osoittaneet sen.”, toteaa toimitusjohtaja Matias Kukkonen.
 
Käräjäoikeuden päätös aloitti saneerausmenettelyn, jonka aikana laaditaan ja vahvistetaan saneerausohjelma. Saneerausmenettelyn aikana ulkopuolinen saneerausmenettelyn selvittäjä arvioi yhtiön liiketoimintaa ja sen toimintojen tuottavuutta. Ohjelman vahvistamiseen kuluu aikaa tyypillisesti noin 9–12 kuukautta. Vaikka termi “yrityssaneeraus” kuulostaa hurjalta, yrityssaneeraus on aidosti työkalu kohti tuottavaa ja tervettä liiketoimintaa. Muutoksia tehdään kannattavuuteen ja tulevaisuuden jatkuvuuteen tähdäten. Saneerausohjelma koskee emoyhtiötä (Nordic Sports Brands Oy) ja se kestää siihen saakka, kun maksuohjelman mukaiset velat on maksettu, mikä tarkoittaa useita vuosia (yleensä välillä 4–8 vuotta).
 
Yhtiö on tällä hetkellä hyvässä maksuvalmiudessa ja toimitusvarmuudessa. Saneerausmenettelyn alkamisen vuoksi mitään vanhasta suureksi kertyneestä velkataakasta ei ole lupa maksaa ennen erillisen, lukuisia vuosia kestävän maksuohjelman laatimista. Korkeaa varastotasoa realisoidaan hyvään tahtiin ja velkojen lyhentämisen sijaan yhtiö alkaa nyt välittömästi käyttämään varojaan toiminnan kehittämiseen ja jatkuvuuden turvaamiseen. Yrityssaneerauksen aloittaminen poistaa akuutin kassakriisin ja sen turvin toimintaa kyetään jälleen jatkamaan siten, että kaikista tulevista sitoumuksista kyetään suoriutumaan.
 
Asiakkaille tämä tarjoaa oivan mahdollisuuden seurata yhtiön tarinaa ja tukea tulevaisuuden investointeja osallistumalla saneerauksen johdosta järjestettävään varaston realisointikampanjaan poikkeuksellisen (kannattamattoman) edullisin hinnoin.
 
 
Lisäkysymykset:
Talousjohtaja Petteri Baumgartner (petteri.baumgartner @ nsbrands.com)
Toimitusjohtaja Matias Kukkonen (matias.kukkonen @ nsbrands.com)

Jos haluat vilkaista kulissien taakse ja nähdä miten FitNord- sähköpyörien kasaus tapahtuu Suomessa, katso brändivideomme alta! 

Suuri kiitos https://brainyday.fi/ upeasta tuotannosta!

« Uutisarkisto