Hyvä sähköpyörä

Hyvä sähköpyörä
Hyvä sähköpyörä

ARVOSTELUT : Hyvä sähköpyörä

4.4 / 5
4,4
1297 arvostelua kategoriassa hyvä sähköpyörä

Millainen on hyvä sähköpyörä?

Hyvä sähköpyörä vastaa ensisijaisesti käyttäjän tarpeita. Ennen kuin hankit sähköpyörän, kannattaa siis miettiä, minkälaiseen tarkoitukseen sitä olet hankkimassa.

Sähköpyörän käyttötarkoitus

Kaupunki- ja työmatka-ajoon sopii esimerkiksi hyvin kaupunkisähköpyörät. Näissä on pitkä kantama, vääntävä moottori sekä ryhdikäs ajoasento, mikä helpottaa liikenteen havainnoimista. Kevyeen kaupunkiliikkumiseen sopii hyvin vaihteettomat sähköpyörät. Hieman sporttisempaan ajoon suosittelemme sähkömaastopyörää. Sähkömaastopyörä sopii hieman nopeampaan ajoon ja sillä voi oikaista vaikkapa metsäpolkuja pitkin määränpäähänsä. Jos haluat valloittaa sähköpyörälläsi vaativat kivikot ja metsäpolut, kannattaakin tutustua sähköfatbike -malleihin.

Sähköpyörän ominaisuudet

Sähköpyörissä on useita eri ominaisuuksia, joihin kannattaa myös tutustua huolella. Paljon riippuu siitä, onko sähköpyörä kaupunki- vai maastopyörä, eli millaisia ominaisuuksia oikeasti tarvitset. Esimerkiksi moottorin avustusvoimansäätelyitä on kahdenlaista: kadenssi- ja momenttitunnistin. Kadenssitunnistin tunnistaa polkimien pyörintänopeuden, kun taas momenttitunnistin tunnistaa käytetyn poljinvoiman ja säätää moottorin tehon viiveettömästi. Kadenssitunnistin on hieman edullisempi vaihtoehto, mutta momenttitunnistimen vahvuutena on luonnollinen ja hallittava polkutuntuma, josta on erityisesti hyötyä maastossa. Myös levyjarruissa on eroa, onko kyseessä mekaaniset vai hydrauliset levyjarrut. Mekaaniset levyjarrut jarruttavat vaijerin avulla ja hydrauliset käyttävät paineilmaa jarrutehon tuottamiseksi. Hydrauliset levyjarrut ovat toimintavarmat kylmilläkin keleillä ja periaatteessa huoltovapaat.

Sähköpyörän akku

Hyvässä sähköpyörässä on riittävän kokoinen akku ja kantama, joka riittää hyvin työ- ja vapaa-ajanmatkoille. Jos tarkoituksena on ajaa kylmillä keleillä, kannattaa valita suurikapasiteettinen akku, jotta pakkanen ei verota liian suurta osaa akun suorituskyvystä. Pakkasella akkujen kapasiteetti voi laskea jopa 30 %, joten talvella akkukapasiteettiä on hyvä olla yli vähimmäistarpeen. Viimeinen ominaisuus on joustokeula. Jousitus säästää ranteita tärähdyksiltä ja lisää ajomukavuutta merkittävästi, mutta sen tarpeellisuus voi silti olla monille makuasia. Lukittavan joustokeulan etuna on kuitenkin lukittavuus eli jousituksen saa helposti kytkettyä pois päältä.

Sähköpyörän hinta

Hyvä sähköpyörä on tietysti hinta-laatusuhteeltaan hyvä. Toisin sanoen, jos sähköpyörä vaikuttaa liian edulliselta, sitä sietää välttää. Sähköpyörää valittaessa kannattaa tutustua huolella sen ominaisuuksiin ja komponentteihin. Jos sähköpyörässä on käytetty laadukkaita komponentteja (mm. Shimano, Tektro, Suntour, RTS, Maxxis, Samsung), sähköpyörän näin ollen tunnistaa laadukkaaksi menopeliksi. Hyvä sähköpyörä löytyy jo alle 2000 euron. Tehoakulla ja voimakkaalla moottorilla varustetut laadukkaat sähköpyörät ovat 2000-3000 euron hintaluokassa.
Järjestys: