Kajakin valintaopas

Melonta kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, eikä ihme. Se on monipuolista ja tehokkaasti rasvaa polttavaa liikuntaa, ja samaan aikaan pääsee nauttimaan Suomen upeista vesistöistä. Meillä on loputtomiin järviä, saaristovesiä ja jokireittejä, joiden maisemia voi ihailla edullisesti melomalla. Sitä varten on vain valittava kajakki.

Kajakki käytön mukaan

Melontaa säätelevät viime kädessä fysiikan lait. Mitä pitkänomaisempi ja kapeampi on kajakin muoto, sitä nopeammin ja pienemmällä vastuksella se liikkuu vedessä. Mutta sitä kiikkerämpi kajakki on käytössä, ja sitä enemmän taitoa se vaatii melojalta. Vastaavasti leveämpi kajakki on vakaampi käytössä ja vaatii melojalta vähemmän taitoa, muttei anna vastaavaa huippunopeutta.

Kuorman sietokyvyn ja pakattavuuden suhteen tilanne on sama – mitä leveämpi ja laajempi runko, sitä enemmän tavaraa mahtuu mukaan (ja sitä enemmän painoa kajakki kantaa). Ja mitä kapeampi ja vauhdikkaampi on kajakki, sitä pienemmällä varustuksella on tultava toimeen.

Ilmatäytteinen vai kovakuorinen?

Markkinoilla on paljon erilaisia kovakuorisia kajakkeja eri käyttötarkoituksiin – pitkien retkien merimelontaan, koskille, jokiretkeilyyn ja kesäiseen mökki- ja retkeilykäyttöön. Niitä valmistetaan useista eri lujitemuovi- ja kuitumateriaaleista monissa eri hinta- ja kokoluokissa. Niiden valinnan voi tehdä käyttötarkoituksen ja budjetin mukaan.
 
Kaikki kovakuoriset kajakit tarvitsevat vähintään pituutensa, leveytensä ja korkeutensa verran säilytystilaa. Jos kajakkia aikoo kuljettaa vesistöstä toiseen, tarvitaan myös kuljetustelineet autoon tai peräkärryyn. Kovakuorista kajakkia voi myös vetää tietä pitkin kuljetuskärryllä.
 
Ilmatäytteiset kajakit ovat viime vuosina nousseet vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi kovakuorisille. SUP-laudoista tuttu dropstitch-materiaali on nostanut ilmatäytteiset kajakit uudelle laatutasolle – dropstitch kestää niin suurta täyttöpainetta, että materiaalista tulee lähes yhtä jäykkää kuin useimmista lujitemuovilaaduista. Kun ilmatäytteisen kajakin pohja on SUP-laudan kovaa materiaalia, koko kajakin yleisvaikutelma on vankka ja tukeva.
 
Ilmatäytteisen kajakin voi varastoida isoon kaappiin, ja pakattuna se mahtuu kuljetuslaukkuun. Sitä voi kuljettaa auton tavaratilassa ja myös julkisissa liikennevälineissä. Siksi ilmatäytteinen kajakki sopii myös niille, joilla ei ole säilytystilaa tai kuljetusvälineitä kovakuoriselle kajakille.

Ilmatäytteinen kajakki käytössä

Ilmatäytteisten kajakkien valikoima on parantunut viime vuosina uusien materiaalien myötä. Näissäkin malleissa pätee perussääntö, että pituus ja kapeus tuovat huippunopeutta, leveys ja lyhyempi muoto taas vakautta ja kuormankestoa.

FitNord Seal -kajakit on suunniteltu mahdollisimman monikäyttöisiksi. Tukeva ja jämäkkä dropstitch-pohja tekee kajakista jäykän ja parantaa suuntavakautta. Laitojen suuret ilmakellukkeet tekevät kajakista erittäin vakaan ja kantavan. Siksi mallit kestävät hyvin kuormaa ja sopivat pidemmällekin retkelle – varusteet on helppo ottaa mukaan.
 
Helppo kuljetettavuus on etu myös matkailukäytössä – ilmatäytteisen kajakin voi ottaa mukaan matkailuajoneuvoihin. Niitä voi käyttää myös suurten matkaveneiden apuveneinä, joilla voi myös tehdä kuntolenkin veneilypäivän jälkeen.
 
Useimmissa ilmatäytteisissä kajakeissa on ylhäältä avoin rakenne, niin myös FitNord Seal -malleissa. Kajakkiin on helppo istuutua ja myös astua siitä pois. Asennon saa mieleisekseen säädettävän istuimen sekä jalkatuen avulla.
 
Jotkin ilmatäytteiset kajakit sopivat kesäisen kunto- ja retkimelonnan lisäksi myös virtavesille – laadukkaat mallit eivät kavahda koskiakaan. FitNord Seal -mallit sopivat erityisen hyvin koskireiteille, jos käyttäjän taito antaa myöten. Kantavuus ja vakaus tekevät niistä helposti käsiteltäviä virrassa, ja Seal 300 -mallin pohjassa on avattavat tyhjennystulpat. Niistä aallokon tuoma vesi pääsee valumaan pois.

Kajakki kuorman mukaan

FitNord Seal 300 -malli on suunniteltu yhdelle hengelle, ja tavaroitakin mahtuu mukaan. Lyhyt kajakki on ketterä käsiteltävä myös kapeissa ja mutkaisissa virtavesissä. Kompaktista koostaan huolimatta kajakki on erittäin vakaa ja tukeva käytössä. Seal 300 -mallin pohjassa on tyhjennystulpat, jotka voi avata koskikäytössä. Tällöin kajakkiin pääsee hieman vettä, mutta aallokon tuoma vesi pääsee valumaan pois.
 
Seal 390 Pro on jämäkkä 1-2 hengen kajakki, joka pystyy kantamaan suurtakin kuormaa. Yksin melottaessa voi joko meloa perästä käsin – jolloin kajakkiin mahtuu todella paljon tavaraa – tai edestä, jolloin melojan taakse jää reilu tavaratila. Kahdenkin hengen retkitavarat kulkevat 390 Pro -mallissa, ja kahden melojan voimin kajakki on helppo saada hyvään vauhtiin. Vakaudeltaan malli on omaa luokkaansa.
 
Molemmissa malleissa on irrotettava vakainevä, joka parantaa kajakin suuntavakautta avoimilla vesillä. Matalissa rantavesissä ja etenkin virtavesissä evä kannattaa ottaa pois, jolloin kajakin syväys on hyvin pieni ja käsiteltävyys ketterää. Näin kajakilla voi puikkelehtia rantakasvillisuuden seassa tai kapeissakin joissa, eikä evä tartu pohjakiviin tai muihin esteisiin.

Kajakkikaksikko vai -yksikkö?

Kajakkia valitesssaan kannattaa luonnollisesti miettiä, aikooko meloa kaksin vai yksin. Kovakuorisissa kajakeissa valinta on yleensä toisen vaihtoehdon pois sulkeva, mutta ilmatäytteisissä ei välttämättä ole.

Yksikkökajakki

Nimen mukaisesti tällaista kajakkia melotaan yksin. Istuintilaa ei ole kahdelle, eikä tavallisesti kantavuuttakaan. Useimmissa kovakuorisissa kajakeissa istuinaukko, josta meloja istuutuu kajakin sisään, rajoittaa jo sinänsä käyttäjämäärää.

FitNord Seal 300 on yhden hengen kajakki, jonka kantavuus riittää myös raskaille käyttäjille, samoin retkitavaroille. Niiden pakkaamiseenkin on tilaa. Kahdelle hengelle se ei sovellu. Vaikka kantavuus riittäisikin, istuintila ei riitä.

Yhden hengen käytössä yksikkökajakit ovat ketterimpiä ja kevyempiä, sillä mukana ei ole ikään kuin ylimääräistä runkoa toisen melojan tarpeisiin.

Kaksikkokajakki

Tällaista kajakkia melotaan kahden hengen voimin. Kovakuorissa kajakeissa on tällöin kaksi istuinaukkoa, yksi kummallekin käyttäjälle. Yksin tällaisen kajakin melominen on melko raskasta ja hankalaa. Kovakuorisssakin kajakeissa on ns. sit-on-top-malleja, joissa meloja istuu kajakin rungon päällä. Monia näistä malleista voi meloa verrattain luontevasti yksinkin.

Useimmat ilmatäytteiset kajakit ovat ylhäältä avoimia, jolloin niihin istutaan samalla tavoin kuin kovakuorisiin sit-on-top-kajakkeihin. Irrotettavien ja säädettävien istuinten sekä kevyen rakenteen ansiosta niitä voi meloa joko yksin tai kaksin, kunhan istuintila ja kantavuus riittävät.

FitNord Seal 390 Pro on sujuvasti melottavissa sekä yhden että kahden hengen voimin. Kahden melojan kuljettamana 390 Pro on helppo saada hyvään vauhtiin, eikä malli ole liian kankea käsiteltäväksi yhdellekään melojalle. Yksin melottaessa istuimen paikan voi valita kuorman mukaan. Jos istuimen sijoittaa taakse, eteen jää reilusti tilaa tavaroille. Jos istuu edessä yksin, melojan taakse jää silti melkoinen tavaratila. Eikä kantavuus lopu kesken.