Testissä Tunturi Endurance T80 -juoksumatto

Testissä Tunturi Endurance T80 -juoksumatto

Kuntoblogi testasi tällä kertaa Tunturin uutuusmalliston korkeamman hintaluokan Endurance T80 -juoksumattoa. Katso videolta, miltä matto vaikuttaa tositoimissa!

Yleisilmeeltään Endurance T80 on laadukkaan ja tyylikkään näköinen kokoontaitettava juoksumatto. T80:ssä on reilunkokoinen juoksualusta, kuten aiemminkin Tunturin kalliimman hintaluokan juoksumatoissa. Juoksualustan pinta-ala on 50cm x 149cm.

Huomio kiinnittyy myös moderniin näyttöpaneeliin: Endurance T80 -matossa on suuri 10” värinäyttö, josta löytyy hieman enemmän tekniikkaa kuin Tunturin vanhoissa malleissa on totuttu näkemään. Uutuutena mm. testivideollakin nähty T-Road-maisemareittiohjelma sekä kuntotestit. Lisää sovelluksia kaipaava voi liittää harjoitteluunsa tablettitelineelle oman tabletin ja käyttää sitä kautta Tunturin sovelluksia.

Ohjelmia ja sovelluksia ei tästä uutuusmallista puutu, mutta toki näiden tarpeellisuus on pitkälti käyttäjästä itsestään kiinni – kaipaako treeniin vaihtelua vai onko perinteisemmän juoksun kannalla. Vaikutuksen tekevät etenkin suoraan laitteen omassa ohjelmistossa olevat maisemareitit, jotka ohjaavat nousukulmaa maastoon mukautuen, sekä mahdollisuus kytkeä Kinomap-karttaohjelma ohjaamaan juoksumattoa tabletilta bluetooth-yhteyden kautta. Sen sijaan GO– ja Pure-mallistoista tuttuja nopeuden ja kaltevuuskulman säädön pikanäppäimiä ei Tunturin uutuusmalleista löydy, mikä on merkittävä puute käytettävyyden kannalta. Sitä jää kaipaamaan etenkin kovemmilla vauhdeilla juostaessa, jolloin käden irrottaminen juoksurytmistä mahdollisimman lyhyeksi aikaa on mukavuuden lisäksi myös turvallisuustekijä.

Endurance T80 -juoksumatto lupaa tarjota pehmeämmän juoksualustan kuin muut Tunturin uutuusmalliston matot. Alustan vaimennus on toteutettu kumisilla iskunvaimentimilla. Yleisvaikutelma alustasta onkin sopivasti iskunvaimennettu, eli jämäkkä mutta silti joustava. Alusta ei siis ole pehmein mahdollinen, minkä vuoksi se on stabiili ja tukeva myös juostessa. Alusta pysyy vakaana myös maksiminopeuksissa, joissa yleensä pehmeämmät alustat eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

T80:ssä sekä moottorin teho että huippunopeus ovat Tunturin uutuusmalliston kovimpia: moottorin jatkuva teho on 3 hv ja huippunopeus 22 km/h. Moottoritehoista puhuttaessa on syytä erottaa toisistaan hetkellinen ja jatkuva teho, joiden epätarkka ilmaiseminen saattaa aiheuttaa juoksumattoja vertaileville kuluttajille päänvaivaa. Tämänkin maton kohdalla hetkelliseksi tehoksi on ilmoitettu jopa 5,5 hv ja jatkuvaksi tehoksi tuo 3 hv. Kuntokauppa pyrkii aina ilmoittamaan molemmat teholukemat, mutta etenkin jatkuvan tehon, joka on oleellisempi tieto todellisen käytön kannalta. Vetomoottorien teholukemien ilmoittamiskäytännöissä on tuntunut olevan vaihtelua eri valmistajien ja jopa eri mallien kohdalla, joten tähän teemaan aiomme tulevaisuudessa perehtyä lisää mahdollisuuksien mukaan.

Kokonaisuutena Endurance T80 on järeä ja juoksutuntumaltaan miellyttävä juoksumatto, joka sopii useimmille käyttäjille. Erityisesti sopivan joustava — ei pehmeä muttei myöskään asfalttimainen — juoksualusta kerää kiitosta. Myös maton muotoilu ja ulkonäkö miellyttävät.

Käytettävyyden kannalta jäimme kuitenkin kaipaamaan nopeuden ja nousukulman pikanäppäimiä, jotka Tunturin vanhoissa malleissa ovat toimineet erinomaisesti. Niiden puuttumista pidämme merkittävänä heikennyksenä vanhojen mallien käytettävyyteen nähden, mutta muutoin T80:n hinta-laatusuhde tuntuisi olevan kohdallaan.

Mikäli kiinnostuit Tunturi T80 Endurance -juoksumatosta, löydät sen klikkaamalla tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *