Testissä FitNord Sprint 500: kestävä ja huoltovapaa juoksumatto kotiin ja yhteisökäyttöön

Juoksumattoja on yleisesti saatavilla selkeästi joko kotikäyttöön tai yhteisö-/ammattikäyttöön. Kotikäytön juoksumatoille tyypillisiä ominaisuuksia ovat edullinen hintaluokka, kevyempi runko ja kokoontaitettavuus, kapeampi juoksualusta, käyttäjän omaa huoltamista vaativa voideltava matto ja alempitehoinen tasavirtamoottori.

Yhteisö- ja ammattikäyttöön valmistetut juoksumatot puolestaan tunnistaa päätä huimaavasta hintaluokasta, vahvasta ja kestävästä vaihtovirtamoottorista, maton voiteluun liittyvistä huoltovapautta tuovista tekijöistä, leveämmästä juoksualustasta sekä huomattavasti raskaammasta rungosta — joka ei ole kokoontaitettava. Kahtiajako käyttötarkoituksen mukaan on ollut selkeä eikä välimuotoja ole ollut oikein kunnolla saatavilla.

FitNord Sprint 500 on erityisen mielenkiintoinen juoksumatto sen vuoksi, että siinä yhdistyy sekä kotikäytön että yhteisökäytön juoksumatosta ne käyttäjälle kaikkein kiinnostavimmat ominaisuudet. Jos nyt lähdetään kotikäyttöön tarkoitettujen juoksumattojen ominaisuuksista, niin useimmille kokoontaitettavuus ja siirrettävyys ovat hyvin merkityksellisiä.

Sprint 500 on suhteellisen suuresta koostaan huolimatta kokoontaitettava ja jopa useimpia kevyempiä juoksumattoja helpommin siirrettävä sen neljän siirtopyörän ansiosta, jotka aktivoituvat säilytysasentoon nostettaessa. Useimmiten siirtopyöriä on vain kaksi, jolloin laitetta täytyy kallistaa siirrettäessä. Juoksualustan leveys ei ole aivan ammattikäytön laitteiden tasolla, mutta kuitenkin leveämpi kuin kotikäytön juoksumatoissa juuri koskaan. Alustan vankasta rakenteesta kertoo, että enimmäiskäyttäjäpaino on peräti 150 kg — selvästi enemmän kuin kotikäytön juoksumatoissa yleisesti.

Vielä kiinnostavammaksi homma menee, kun katsotaan mitä ominaisuuksia FitNord Sprint 500 -juoksumattoon on poimittu ammattikäytön puolelta. Suurimmat riskit tuhota kotikäyttöön tarkoitettu juoksumatto ennen aikojaan ovat: 1) väärä voitelu ja 2) moottorin kärähtäminen.

Erityisesti väärään voiteluun liittyvät suurimmat riskit, koska liikaa voideltu matto imee itseensä voiteluainetta ja pölyä, tulee raskaaksi ja ylikuormittaa siten moottoria. Liian vähän voideltu matto puolestaan aiheuttaa liiallista kitkaa ja johtaa siihen, että juoksumaton maton ja aluslevyn käyttöikä vähenee.

Kestovahattu matto ja tehokas 2,5-4,5 hv vaihtovirtamoottori (AC) ovatkin sellainen yhdistelmä, että FitNord Sprint 500 on monille lyömätön vaihtoehto — ne takaavat huoltovapauden ja pitkän käyttöiän. Nämä ominaisuudet ovat yritysten ja yhteisöjen lisäksi erityisen arvokkaita myös monille aktiivisille kotona juokseville tai käveleville — etenkin houkutteleva hintaluokka huomioiden.

Helppo ja turvallinen käyttää

FitNord Sprint 500 juoksumaton käyttökokemus on erittäin hyvä — helppous ja turvallisuus ovat hyvin huomioitu. Tästä kiitos muun muassa viidelle pikanäppäimelle nopeuden säätöä varten ja toiselle mokomalle nousukulman säätöä varten. Puuttuvat välit saa helposti säädettyä käsikahvoista, minkä lisäksi ohjelmia löytyy 18 valmiina ja kolme ohjelmaa voi ohjelmoida miten itse haluaa.

fitnord-sprint-500-naytto

Kuvateksti: Selkeältä näytöltä näkyy hyvin tärkeät tiedot. Turvallisuuden puolesta puhuvat pikanäppäimet helpottavat juoksukokemusta mm. nopeuksien esivalintojen osalta.

Laitteen käsikahvoissa sijaitsevien nappien avulla voi kuitenkin tehdä muutoksia nopeuteen ja nousukulmaan. Juoksumaton huippunopeus on 20 km/h ja voimme iloksi todeta, että vakaan rungon ansiosta juoksutuntuma pysyy poikkeuksellisen hyvänä myös täydessä vauhdissa. Turvallisuutta parantaa myös niinkin yksinkertainen asia, kuin juoksualustan reunoilla kulkevat oranssit huomioraidat.

Näyttöpaneelista ovat nähtävissä jatkuvasti kaikki tärkeät tiedot — muun muassa nopeus, matka, aika ja sykevyön välittämä syke näkyvät ruudulla. Joissakin juoksumatoissa näyttö on pieni ja tiedot vaihtuvat vuorotellen päänäytöllä, mikä tekee lukujen seurannasta vaikeaa. Ulkonäöltään juoksumatto on moderni, yksinkertainen ja tyylikkäästi viimeistelty.

Laitteen puoliammattilaisrunko näkyy juoksumaton vakaudessa. Juoksutuntuma on vakaa ja jämäkkä, joskin hieman kimmoisa. Alusta ei missään nimessä ole joustamattomimmasta päästä, vaan vaimennusta riittää aika hyvin nivelvaivaisiakin ajatellen. Iskunvaimennuksesta huolimatta alustan sivuttaisliike on hyvin poistettu tehokkaasti, minkä vuoksi tuntuma ei muutu huteraksi vauhdikkaammilla vedoilla ja huippunopeudellakin uskaltaa juosta rennosti.

Sprint 500 juoksumatto on selvästi suunniteltu juoksemiseen ja siinä ei ole suuremmin viihdeominaisuuksia, kuten täysvärinäyttöä tai bluetooth-liitäntää. Näyttöpaneelissa on kuitenkin fiksusti suunniteltu tablet-teline, joka ei piilota näytön lukemia taakseen tabletin ollessa paikoillaan. Langattoman analogisen 5-5,4 khz sykevyön tiedot siirtyvät juoksumaton laitteelle, jolloin oman sykealueen pystyy seuraamaan suoraan näytöltä. Löytyyhän ohjauspaneelista myös plugi-liitäntä sekä mp3-paikka muistitikulle oman mielimusiikin kuuntelemista varten laitteen kaiuttimista.

Takuu aina ammattikäyttöön saakka

Puhtaasti kotikäyttöön tarkoitettuihin juoksumattoihin verrattuna FitNord Sprint 500 on poikkeuksellinen juoksumatto myös laajennetun takuunsa ansiosta. Tyypillisesti kotikäyttöön tarkoitetuille juoksumatoille ei myönnetä lainkaan takuuta yhteisökäyttöön — saati ammattikäyttöön. FitNord Sprint 500 –juoksumaton takuuehdot on määritelty siten, että takuu on kotikäytössä 24 kk, kevyessä yhteisökäytössä 12 kk ja ammattikäytössäkin 6 kk. Huoltoverkosto on valtakunnallinen ja toimiva.

Yhteenvetona FitNord Sprint 500 on erityisen suositeltava, huoleton ja pitkäikäinen juoksumatto niin aktiivisille juoksijoille ja kävelijöille koteihin kuin yrityksille ja yhteisöille — taloyhtiöihin, työpaikoille ja pienille kuntosaleille. Tässä juoksumatossa rahoilleen saa vastinetta parhaalla mahdollisella tavalla.

Katso alta lyhyt testivideo:

FitNord Sprint 500 juoksumatto lyhyesti

Plussat: Huoltovapaa kestovahattu, vaihtovirtamoottorilla (AC) sekä kokoontaitettavalla alustalla varustettu juoksumatto, joka tarjoaa vakaan juoksutuntuman ja huiman suorituskyvyn lähes kotikäytön hintaluokassa. Laajan takuun myötä soveltuu erinomaisesti myös kevyeen yhteisökäyttöön ja jopa pienille ammattisaleille.

Miinukset: Viihdepuoleen, kuten täysvärinäyttöön ei ole tässä mallissa erityisesti panostettu.

Julkaistu kategoriassa FitNord, FitNord-juoksumatot, Juoksumatot, Kuntolaite-testit avainsanoilla , , kirjoittanut .
Matias Kukkonen

Matias Kukkonen

Matias on Kuntokaupan yksi kolmesta perustajajäsenestä ja nykyisellään luotsaa Kuntokauppaa yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Matiaksen oma urheilutausta pitää sisällään monenlaista harrastelua ja lyhyen jakson kilpaurheilua. Kilpaurheilu alkoi 23 vuotiaana, kun mies löysi tiensä pikajuoksuharjoituksiin syksyllä 2003 ja alitti ensimmäisenä kilpailukautenaan kesällä 2004 maagisen 11 sekunnin rajan ajalla 10,98. Tästä kehitys jatkui SM-tasolla siten, että kesä 2005 toi Kalevan Kisoissa M 100 m välieräpaikan. Kesällä 2006 Kalevan Kisat pidettiin Matiaksen silloisessa kotikaupungissa Jyväskylässä, jossa mies ylsi silloiseen tavoitteeseensa: miesten 100 m finaaliin. Seitsemäs sija Kalevan Kisoissa kolmantena kilpailukautena jäi lopulta viimeiseksi esiintymiseksi SM-kilpailuissa. Kesän 2006 viimeinen kilpailu Lahden Eliittikisoissa toi vielä uuden ennätyksen 10,71 hienoiseen (-0,8) vastatuuleen, mutta seuraavalla harjoituskaudella alkaneet loukkaantumiset päättivät lyhyen pikajuoksu-uran kolmeen kilpailukauteen. Nykyään Matias pitää huolta kunnostaan monenlaisten urheiluharrastusten parissa, jakaa näkemyksiään treenaamisesta ja kehittää Kuntokauppaa auttaakseen sinuakin eteenpäin kohti tavotteitasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *