Spinningpyörät vertailussa: Tunturi S25 ja S40

Spinningpyörät ovat oiva valinta kuntoilijoille, jotka kaipaavat hikisiä treenejä ja vauhdikasta menoa. Yksi spinningpyörän tunnusmerkeistä on virtaviivainen ajoasento, joka muistuttaa paljon maantiepyörällä ajoa: käsille varataan painoa ja seisaaltaan polkeminen tiukemmissa spurteissa on helppoa. Tässä artikkelissa tutustutaan kahteen erilaiseen kotikäytön spinningpyörään: Tunturi S40 ja Tunturi S25.

Tunturi Competence S40

 

Tunturi S40 on kompaktin kokoinen spinningpyörä kotikäyttöön. Säätömahdollisuudet ovat hyvät kuten spinningpyörissä yleensäkin – sekä tankoa että satulaa voi liikuttaa ylös-alassuunnan lisäksi eteen ja taakse. Myös satulan kulma on säädettävissä, joten jokainen varmasti löytää täydellisen ajoasennon. Ohjaustanko, jos sitä siksi voi kutsua, saa täydet 10 pistettä: muotoilu mahdollistaa käsien asettamisen juuri sellaiseen asentoon kun itse haluaa. 17 kg vauhtipyörän ansiosta polkutuntuma on miellyttävä ja tasainen, tosin ymmärrettävästi häviää kalliimmille spinningpyörille.

S40 on valtavirrasta poikkeava spinningpyörä, sillä se tarvitsee kytkeä verkkovirtaan. Vastuksen säätö on toteutettu servosäätöisellä kestomagneetilla ja vastustasoja on peräti 32 kpl, mikä on tässä hintaluokassa harvinaista. Eri asia on, tarvitseeko niin montaa vastustasoa olla – ainakin jokaiseen tilanteeseen löytyy juuri sopiva vastus! Vastuksen säätö toimii melko hitaasti, joten nopeatempoisissa tabata- ja HIIT-treeneissä tämä voi olla haitaksi.

Verkkovirta tarjoaa laitteelle spinningpyörien keskuudessa harvinaisen edun: valmiit ohjelmat! Manuaalisäätöisissä pyörissä vastustasoa täytyy säätää itse, mutta S40 tarjoaa mahdollisuuden myös valmiisiin ohjelmiin, jotka säätävät vastustasoa puolestasi. Tämä on ehdoton plussa treenaajille, jotka mielellään polkevat mukavuusalueella eivätkä meinaa saada tehokasta treeniä itse aikaiseksi.

Tunturi Competence S25

Tunturi S25 on näistä kahdesta spinningpyörästä hinnaltaan hiukan edullisempi ja muotoilultaan edustaa sitä perinteisempää, ryhmäliikuntasaleista tuttua spinningpyörää. Erittäin tukeva pyörä on varustettu niin ikään erinomaisilla säädöillä ja polkutuntuma on 20 kg vauhtipyörällä vielä tasaisempi kuin S40:ssä. Tangon kahvat eivät ole yhtä viimeistellyt, mutta silti erittäin toimivat.

Vastuksen säätö on toteutettu mekaanisella “jarrupalalla”, joka tuo vastusta samalla periaatteella kuin magneettivastuskin; se hidastaa vauhtipyörän liikettä. Vastustasoja on yhteensä kahdeksan kappaletta ja säätö tapahtuu manuaalisesta säätökahvasta. Vastustasojen välillä on aluksi melko suuret “harppaukset” ja raskaammat vastustasot ovat erittäin raskaita. Tilanne kuitenkin normalisoituu käytön myötä, kun jarrupala rupeaa antamaan periksi alkujäykkyyden hävittyä. Prosessia voi tarvittaessa myös nopeuttaa laittamalla jarrupalaan hiukan voiteluainetta. Vastustasoa on myös mahdollista säätää tiukemmalle, joten tästä pyörästä ei tehot lopu kesken!

Kumpi pyörä kannattaa valita?

Molemmat spinningpyörät ovat rungoltaan tukevia ja säätövarat riittävät niin pitkien kuin lyhyidenkin käyttäjien mittoihin. Polkutuntuma on kummassakin pyörässä hyvä, joskin S25 vie tällä mittarilla voiton, kun taas käsituki on S40:ssä hiukan parempi. Kummatkin pyörät ovat siirtopyörillä varustellut, eli siirtäminen on helppoa. Molemmat laitteet näyttävät myös ajan, matkan, nopeuden ja kalorien kulutuksen, ja sykkeen mittaus onnistuu niin käsikahvoilla kuin analogisella 5 kHz sykevyölläkin.

S25 sopii erityisesti kovaa vastusta hakeville raskaan sarjan spinningpyöräilijöille, sillä sen vastustasoa on mahdollista säätää erittäin raskaaksi. Muotoilultaan se on hyvin simppeli ja muistuttaakin läheisesti kaupallisten salien spinningpyöriä, eikä virtapiuhaakaan ole häiritsemässä menoa.

S40 taas omaa hieman enemmän “hifistelyfiilistä” ja siistinä sisäpyöränä ottaa paikan mielellään pistorasian läheisyydestä (ei sillä että kumpaakaan pyörää kannattaisi säilyttää ulkona!). Vastusta pystyy säätämään tarkasti, sillä eri tasoja oli peräti 32 kappaletta. Käyttäjän on mahdollista valita erilaisia valmiita ohjelmia, mikä tarjoaa ehdottomasti vaihtelua ja haastetta treenaamiseen.

Jos valinta tuntuu yhä haasteelliselta ja kumpikin pyörä tuntuu sopivalta vaihtoehdolta, niin pyörän ulkonäkö voi olla ratkaiseva tekijä. Kumpi pyörä miellyttää silmää enemmän ja sopii tyyliin? Koko spinningpyörävalikoimamme löytyy TÄÄLTÄ. Asiakaspalvelumme vastaa mielellään kysymyksiin ja auttaa valitsemaan sopivan laitteen käyttötarkoituksen mukaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *