RAG-juoksutapahtumassa hikoiltiin hyvän asian puolesta

Opettajan leuanvetohaasteesta tuttu opettaja Marita Harju pyysi Kuntokauppaa mukaan sponsoroimaan elokuun alussa Saksan Oldenburgissa järjestettyä RAG-hyväntekeväisyysjuoksutapahtumaa. Annetaan Maritan kertoa, millaisesta tapahtumasta oli kyse!


Osallistuin RAG -juoksuun (= raise and give eli kerää ja anna) Saksan Oldenburgissa TeenStreet -leirillä 1.8.2018. TeenStreet on OM:n (Operaatio Mobilisaatio) järjestämä kansainvälinen 13 – 17 -vuotiaiden nuorten kristillinen leiri, jossa vuosittain on noin nelisen tuhatta nuorta sekä henkilökuntaa (suomalaisia 145). Leiri koostuu Raamatun opetuksesta ja yhdessäolosta kahdeksan päivän ajan. Siellä nuoret voivat lisäksi mm. urheilla ja harrastaa taiteita.

RAG puolestaan on vuosittainen kahden tunnin mittainen juoksu, jossa kierretään kilometrin mittaista lenkkiä hauskaa pitäen ja/tai tosissaan juosten. Osallistuja voi olla leiriläinen tai henkilökuntaan kuuluva. Tarkoituksena oli ennen tapahtumaan osallistumista kerätä sponsoreita, joiden antamien lahjoitusten avulla autettaisiin pakolaisnuoria ja -lapsia Kreikassa, Italiassa ja Serbiassa. Heidän parissaan työskentelee vapaaehtoisia tarjoamalla teetä/kahvia, yksinkertaisia pelejä, aktiviteetteja sekä pyykinpesua.  Kerätyillä varoilla voidaan hankkia reppuja, kirjoitusvälineitä, kirjoja sekä tarjota paikallisen kielen opetusta, uusia liikunta- ja taidevälineitä sekä turvallisia paikkoja niiden käyttöön sekä mahdollistaa heille evankeliumin kuulemista.

Ennen tapahtumaa olin harjoitellut mm. Kuntokaupan FitNord Sprint 500 -juoksumatolla Jyväskylän kristillisellä koululla, missä oppilaat olivat sen ansainneet leuanvedoillaan. Juoksumatolla oli hyvä harjoitella spurtteja ja vaihdella sekä maton nopeutta että juoksukulmaa. Kesän alettua ja koulun loputtua harjoitukset siirtyivät maastoon pururadalle ja maantielle. Lisäksi olin käyttänyt FitWood-voimapyörää ja FitNord-voimakuminauhoja keskikehon lihasten vahvistamiseen.

Tänä vuonna juoksijoita oli yhteensä 800, joista 400 oli hankkinut sponsoreita. Eniten sponsoreita hankkineet saivat vihreän liivin ja etuoikeuden käyttää kierrosten välillä sujuvampaa leimauspistettä. Kaksi suomalaista sai liivin, ja minä olin se toinen.

Juoksupäivä oli helteinen. Radalle oli järjestetty kaksi suihkua, jotka olivat koko ajan päällä. Lisäksi oli katsojia vesipulloineen. He joko antoivat juotavaa tai kaatoivat vettä päälle. Olin järjestänyt tyttäreni huoltojoukkoihin, joten vesisuihkujen lisäksi hän kumosi lähes joka kierroksella päälleni pönikällisen vettä. Välillä annoin omat pulloni hänelle täytettäväksi ja nappasin sen sitten seuraavalla kierroksella. Musiikki soi koko ajan. Osan juoksijoista oli marssi -tai tanssilinjalla ja pukeutunut hauskasti. Erityisen hieno porukka oli suomalaisten poikien joukko pukeutuneina ananaksiksi. Kahden tunnin ajan he lauloivat raikuvasti Maamme -laulua sekä muita suomalaisia kappaleita ja pitivät huolen tunnelman keventämisestä.

Märkänä juoksemisessa oli puolensa: jaksoi hyvin, mutta lenkkarit hiersivät tuskallisesti. Tuloksena oli 26 kierrosta, jolla olin paras nainen ja jaetulla parhaalla tilalla toisen suomaisen kanssa. Koko juoksun paras tulos oli 29 kierrosta ja muutama sai tulokseksi 28 ja 27, joten olin kaiken kaikkiaan kymmenen parhaan joukossa.

Juoksua seuraavat päivät olivat kovia. Asfaltilla juostu kisa tuntui lantiossa, pohkeissa, reisissä, ja oikeastaan koko kehossa.  Melkoisia iskuja tuli joka askeleella. RAG -tapahtumassa kerättiin sponsoreilta yhteensä yli 56000 euroa. Kyllä kannatti juosta. Suuret kiitokset Kuntokaupalle mukanaolosta!

Teksti ja kuvat: Marita Harju

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *