KUNTOKAUPPA JÄTTÄYTYY PRIDESTA — SUOSII NÖYRYYTTÄ JA MUSTAVALKOISTA

Monet yritykset ovat viime aikoina osallistuneet englanninkielistä termiä PRIDE (suom. ylpeys, ylvästely, ylpeydenaihe, ylimielisyys, kopeus, huippu, kiima) käyttävään vahvasti poliittiselta vaikuttavaan kampanjaan. Mekin Kuntokaupalla puntaroimme osallistumista, mutta päätimme toistaiseksi jättäytyä kampanjan ulkopuolelle.

Miksi? Lähinnä toimitusjohtajana mietin, voimmeko osoittaa vieläkin laajempaa suvaitsevaisuutta siten, että emme sitoudu vain jonkun tietyn järjestön tai poliittisen tahon agendaan. Monet yritykset jättävät vain osallistumatta, mutta miksemme yhtä lailla ajaisi näitä erinomaisia suvaitsevaisuuden ja toisten kunnioittamisen arvoja omalla sitoutumattomalla kampanjallamme. Voit lukea seuraavia perusteluita joko pilke silmäkulmassa tai pipo kireällä valintasi mukaan.

Tähän väliin on hyvä huomioida, että Pride-termillä emme missään nimessä viittaa seksuaalivähemmistöihin kuuluviin ihmisiin yksilöinä. Emme toivo leimaa homofobisuudesta, koska se ei sovi arvoihimme ja on kaukana siitä mitä haluamme sanoa.

No ensinnäkin kampanjan nimi. Emme usko, että ylpeys, ylimielisyys ja kopeus ovat oikeita tapoja rakentaa yhteiskuntaamme. Päinvastoin, me Kuntokaupalla haluamme tavoitella nöyryyttä ja koemme, että meillä ei ole varaa pitää itseämme ketään toista parempana. Kaipaamme kanssaihmisiä kunnioittavaa ilmapiiriä, jossa eri mielipiteitä ja näkemyksiä voidaan tuoda esiin rohkeasti, rakentavasti ja toiset huomioiden. Kyynärpäätaktiikkaa ja toisten alistamista tulisi välttää.

Sitten värit. Nehän selvästi kuvastavat rajoittuneisuutta, valikoivuutta ja ahdasmielisyyttä. Kuten kaikki tiedämme, valkoinen heijastaa sateenkaaren kaikkia värejä tasaisesti. Musta taas ei mitään. Kuitenkin kampanjan tunnusväreiksi on poimittu sateenkaaren skaalasta vain ns. perusvärit sekä muutama muu. Julkisessa viestinnässä liike puhuu suvaitsevaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta, mutta värisymboliikassa on jätetty mielivaltaisesti monia tärkeitä värejä pois. Missä on esimerkiksi ruskea, harmaa tai sisustajien suosima beige?

Koska mustaan ja valkoiseen sisältyy kaikki — koko absoluuttinen väriskaala — pidämme mustavalkoista huomattavasti parempana värimaailmana puhumaan suvaitsevaisuuden, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolesta. Samalla musta ja valkoinen muistuttavat parhaiten monista tärkeimmistä perusasioista ja arvoista. Esimerkiksi siitä, että on olemassa yö ja päivä, valo ja pimeys, valhe ja totuus.

Teot. Viime aikoina yhteiskunnallisessa keskustelussa on ollut aistittavissa mielipiteen, sanan- ja uskonnonvapautta rajoittavaa tunnelmaa. Olemme huolestuneita, jos media ja yleinen ilmapiiri alkavat luopua näistä ihmisoikeuksista ja sivistyksen tukipilareista. Olisiko nykyisessä ilmapiirissä hankala kuvitella tilannetta, jossa Pride-retoriikkaa käyttäen esimerkiksi tunnetun yrityksen lempeästä käytöksestään tunnettu johtaja saisi potkut vakaumukseen perustuvan, syrjivän ajojahdin seurauksena? Entä olisiko kuviteltavissa, että tällaisen tapahtuessa media ja osa kansakuntamme älykköjä vain huutaisivat hurraa-huutoja aivan kuin aikanaan leijonien syödessä gladiaattoreita — kenenkään puuttumatta tilanteeseen?

Yrityksessämme haluamme irtisanoutua kaikesta syrjinnästä. Haluammekin kampanjoida nöyryyden, toisten kunnioituksen ja suvaitsevaisuuden puolesta omalla sitoutumattomalla kampanjallamme. Sen tunnukseksi valikoitui sateenkaaren sijaan seepra — tuo nöyrä afrikkalainen villieläin, joka herättää erityisesti kiekkofanien keskuudessa vihan sekä rakkauden tunteita. Pride-kampanjaan osallistumista voimme harkita jatkossa uudelleen, etenkin jos sen nimeä ja visuaalista ilmettä lähdetään viemään toivomaamme suuntaan.

Tätä kesää koskevan päätöksemme johdosta olemme lanseeranneet alennuskampanjan valikoimasta mustavalkoisia kuntoiluvälineitä (ALE vähintään 20%). Ne ovat käsityksemme mukaan jo valmiiksi hinnan ja laadun suhteeltaan erinomaisia tuotteita, joten tätä tilaisuutta ei kannata missään tapauksessa syrjäyttää! Mustassa ja valkoisessa värissä on hienoa myös, että ne sopivat erinomaisesti useimpaan sisustukseen.

Valoa ja rakkautta aivan jokaisen kesään — ja muistetaanhan pitää itsemme kunnossa!


Kyseessä on Kuntokaupan markkinointikampanja, joka ei ole poliittinen kannanotto. Tämä kirjoitus sisältää kaiken, mitä tällä erää haluamme asiasta sanoa.

Julkaistu kategoriassa Yleinen, kirjoittanut .
Matias Kukkonen

Matias Kukkonen

Matias on Kuntokaupan yksi kolmesta perustajajäsenestä ja nykyisellään luotsaa Kuntokauppaa yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Matiaksen oma urheilutausta pitää sisällään monenlaista harrastelua ja lyhyen jakson kilpaurheilua. Kilpaurheilu alkoi 23 vuotiaana, kun mies löysi tiensä pikajuoksuharjoituksiin syksyllä 2003 ja alitti ensimmäisenä kilpailukautenaan kesällä 2004 maagisen 11 sekunnin rajan ajalla 10,98. Tästä kehitys jatkui SM-tasolla siten, että kesä 2005 toi Kalevan Kisoissa M 100 m välieräpaikan. Kesällä 2006 Kalevan Kisat pidettiin Matiaksen silloisessa kotikaupungissa Jyväskylässä, jossa mies ylsi silloiseen tavoitteeseensa: miesten 100 m finaaliin. Seitsemäs sija Kalevan Kisoissa kolmantena kilpailukautena jäi lopulta viimeiseksi esiintymiseksi SM-kilpailuissa. Kesän 2006 viimeinen kilpailu Lahden Eliittikisoissa toi vielä uuden ennätyksen 10,71 hienoiseen (-0,8) vastatuuleen, mutta seuraavalla harjoituskaudella alkaneet loukkaantumiset päättivät lyhyen pikajuoksu-uran kolmeen kilpailukauteen. Nykyään Matias pitää huolta kunnostaan monenlaisten urheiluharrastusten parissa, jakaa näkemyksiään treenaamisesta ja kehittää Kuntokauppaa auttaakseen sinuakin eteenpäin kohti tavotteitasi.

44 vastausta artikkeliin ”KUNTOKAUPPA JÄTTÄYTYY PRIDESTA — SUOSII NÖYRYYTTÄ JA MUSTAVALKOISTA

 1. Outi Mäki

  Mahtavaa!! Tämä on suvaitsevaisin kannanotto, mitä olen lukenut moneen viikkoon. Itsenäistä, loogista ja analyyttistä ajattelua. Onpa hienoa, että löytyy vielä näin selkärankaisia firmoja, jotka pystyvät rehellisesti kertomaan periaatteistaan eivätkä seuraa sokkoina mitään massahysteriaa.

  Vastaa
 2. Anna

  Kiitos tästä raikkaasta tuulahduksesta kaiken Pride- hömpötyksen keskellä! <3 Mahtavaa että on vielä järkeviä, oikeasti suvaitsevia ja selkärankaisia ihmisiä ja kauppiaita! Kaikkea hyvää yrityksellenne, tämä kirjoitus meni jakoon omalle fb-seinälleni!

  Vastaa
 3. Hannu Heittola

  Kiitos! Todella hieno lukea välillä järkevää tekstiä kaiken tämän pridehullutuksen keskellä!

  Vastaa
 4. Petri Palola

  Ihmisvihamielisempään ja syrjintää kannattavan tekstin perusteella on selvää, että Kuntokaupan väellä on ongelmia suhtautumisessaan ihmisten tasaveroisuuteen ja asialliseen kohteluun. Koska näin on, katson oikeudelseniboikotoida ko. yritystä ja levittää myös sanaa muille, joiden mielestä kaikki kiusaaminen on väärin. Rahani eivät teille ja kaltaisillenne tule.

  Kaikkea hyvää valitsemallanne ihmisviha tiellä.

  Vastaa
 5. Hanna

  Ihana❤ sydäntä lämmittää että teillä rohkeutta ja pokkaa seistä oikeitten arvojen takana!

  Vastaa
 6. Susanna

  Onpa piristävää nähdä tällainen kampanja! Hyvällä maulla ja asenteella tehty. Nykyään tuutataan niin paljon oman agendan edistämistä ja muiden jyräämistä. Onpa mahtavaa huomata, että kaikki yritykset eivät mene massan mukana!

  Vastaa
 7. Karita Salonen

  Hei!

  Tämä blogi kirjoitus oli kyllä aivan vertaansa vailla! Niin yhdyn joka ajatukseen ja sanaan.
  Jaoin tämän linkin myös hyvinvointiyritykseni fb-sivuilla ja mielelläni suosittelen palvelujanne eteenpäin! Elämme hyvin haastavaa aikaa ja arvostan rohkeuttanne.

  Karita Salonen
  High Care Hyvinvointi

  Vastaa
 8. Jouko

  Moi, sainhan jakaa tämän Facebookissa…

  Terv.

  Jouko Siirilä
  Sosiologian opintojaan Jyväskylän yliopistossa viimeistelevä pitkän linjan opiskelija (välillä 30 vuotta toimittajan töissä).

  Vastaa
 9. Joona Ojanen

  Et ehkä ole englanninkielen taitaja sillä termillä “pride” on englannin kielessä monia eri tarkoituksia (ei pelkästään: ylpeys, ylvästely, ylpeydenaihe, ylimielisyys, kopeus, huippu, kiima).

  Pride tässä asiayhteydessä ei tarkoita mitään mainitsemistasi asioita vaan toimii vastakohtana termille “for shame”. Toivottavasti tekemäsi virhe ei ollut tahallinen sanakikkailu vaan erehdys.

  Vastaa
 10. Tapio Jantunen

  Respectit teille! Todella hieno, älykäs ja rohkea ulostulo. Olen itsekin yksilönä ja yrittäjänä kovasti ja huolestuneena pohtinut näitä mielipiteen vapaus yms. arvomaailma-asioita kuluvan vuoden aikana. Itsekin haluan profiloitua yrittäjänä tuohon “seepra-arvomaailmaan”.
  Olette hyvä esimerkki!

  Vastaa
 11. Toodaloo

  Surullista. Pride tarkoittaa ylpeyttä siitä, että uskaltaa olla itsensä. Sateenkaarilipun jokainen väriraita edustaa eri asioita, joten tämä mustan ja valkoisen liputtaminen on hyvin outo logiikka. Punainen raita edustaa elämää, oranssi parantumista, keltainen aurinkoa, vihreä luontoa, sininen rauhaa ja violetti luonnetta. Plus sateenkaarisymbolin politiikka perustuu tasan oppression vastustamiseen. Homot saavat yhä turpaansa, häätöjä taloistaan ja sattumanvaraista haukkumista ihan vain olemassaolonsa vuoksi. Kuinka usein sinä avaat postilaatikkosi facebookissa ja siellä odottaa kertomus aiheesta ” olet iljettävä, kuole”. Sinänsä ihan mukava asia, että ette lähde mukaan pinkwash ilmiöön, kun tasa-arvon ontuvuus ei selkeästi teitä haittaa. Olisi ikävä tuottaa tuloja yksikölle, joka mielummin lakaisee ongelmat maton alle kuin tarttuu härkää sarvista ja muuttaa maailmaa paremmaksi selkä suorana.

  Vastaa
  1. Anomaly

   Ihmisen ei pidä tulla omaksi itsekseen vaan pyrkiä voittamaan itsensä. Tämä on ihan klassinen hengellis-filosofinen ajatus. Se että antaa periksi omalle alhaisuudelleen johtaa yhteiskunnan rappioon. Teema löytyy Nietzschenkin ajatuksista ja muista ei-kristityistä lähteistä, muttta kristillisesti asia on ilmaistu niin, että ihmisen oma itse on perkeleen ja synnin oma ja siksi sen ylittäminen on ihmisen elämän korkein tavoite kurkottaessaan kohti Luojaa niin kuin puutkin kasvavat aurinkoa kohti. Eikö kukaan äitä että aurinko pitäisi sammuttaa vain siksi, että sinne asti ei kukaan yletä. Näin ollen jumalallista ideaalia ei pidä hävittää vain siksi, että sinne ei ihminen omin avuin tavoita.

   Vastaa
 12. Pirjo Hokkanen

  Aivan mahtavaa!!! Olette asian ytimessä, aidon tasa-arvon puolella! Ettekä nosta yhtä kansanryhmää ylitse muiden. Niin sen tulee ollakin. Kiitos!

  Vastaa
 13. Vexi

  Kiitos tästä! Made my day. ? Hyvin sanottu. Kumma että pitää nykyään erikseen selitellä ja perustella.

  Vastaa
 14. Kati Anttila

  Kerrankin yritys, jolla on selkärankaa olla menemättä valtavirran ja ihme-hypetykseen mukaan. Ihan mahtavaa ☺ Toivottavasti tulette saamaan suuren suosion ja menestyksen ?

  Vastaa
 15. Outi Nikkilä

  Hienoa, että vielä löytyy yrittäjä, joka ei syrji ketään vaan on aidosti tasa-arvoinen jokaista kohtaan. Arvostan?

  Vastaa
 16. Mikko Pietilä

  Jos kirjoittajalla olisi historiantuntemusta, hän osaisi tulkita pride-sanan käytön oikein. Kysymys ei suinkaan ole halusta asettautua muiden yläpuolelle, vaan alistetun ja sorretun ryhmän halusta voimautua ja tuntea tervettä ylpeyttä omasta itsestään. Tarpeesta tulla muiden silmissä näkyväksi, ei suinkaan ylempiarvoiseksi vaan samanarvoiseksi.

  Kirjoittaja haluaa antaa vaikutelman siitä, että juttu on kirjoitettu pilke silmäkulmassa ja tällä tavoin jo etukäteen yrittää mitätöidä kritiikin. Tosiasiassa tämä juttu on ainoastaan yksi osa sitä jatkumoa, jolla sukupuolivähemmistöjen oikeuksia on poljettu kautta aikojen.

  Enpä tule rahojani pinkkejä eurojani kuntokauppaan kantamaan ja toivon, etteivät sitä tee muutkaan.

  Vastaa
 17. Ngl

  Kiitos. Huippu kannanotto. Tarvitaan lisää nöyryyttä ja kanssaihmisten kunnioitusta, ei mitään yhden ihmisryhmän erityisasemaan korottamista… ettei käy kohta niin, että ‘toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset’.

  Vastaa
 18. Martti Palomäki

  Nostan hattua mustavalkoisen ja nöyrän asenteenne vuoksi. Se on todellista suvaitsevuutta, ei ahdasmielistä yhden aatteen kannattamista.

  Vastaa
 19. Jorma Sepponen

  Hienoa, että olette poikkeuksellista rohkeutta käyttäen ja näyttäen meidän kaikkien kauppa! Pidämme yrityksenne mielessämme kun tarvitsemme tarjoamianne tuotteita. Toivottavasti vastaavaa suoraselkäisyyttä ja kaukokatseisuutta näemme tulevaisuudessa monilta muiltakin yrityksiltä.

  Vastaa
 20. t.m

  Hienoa! Upeeta! Mahtavaa!

  Kun firmat/tahot tuntuvat lähinnä kilpailevan, kuka ehtii töötätä kaarisadettaan ja kenen tuuttiin, olen miettinyt eikö kellään ole kanttia tehdä asioita hieman toisin, mutta teillä selvästi on.

  Kiitos & kumarrus.

  Vastaa
 21. Hannele Rouhiainen

  Hienoa!Kiitos tästä artikkelista.Juuri näin koen itsekin.Iso hali ja siunaus Kuntokaupalle!Menestystä ja hyvää kesää,terv.Hansu

  Vastaa
 22. E

  Vaikuttaa siltä, että sanan ‘ylpeys’ pointti on mennyt kokonaan ohi. Kyse ei ole ylimielisyydestä, paremmuudesta tai kopeudesta, vaan siitä, että kehtää ylpeästi olla sitä mitä on, huolimatta ympäröivistä vihamielisistä asenteista, jotka epäoikeudenmukaisesti saa marginalisoidut ihmisryhmät häpeämään itseään aivan turhaan. Kyse on ylpeydestä siitä, että uskaltaa uhmata epäoikeudenmukaisia normeja.

  Vastaa
  1. Anomaly

   On ihan oikein hävetä omaa syntistä olemustaan. Siksi meille on luonto/Jumala antanut häpeän kyvyn. Sodoman ja Gomorroan vertaus on osuva. He ovat ihan oikeudenmukaisesti marginalisoitu. Eivät kaikki ihmiset ole samalla viivalla ja tiettyjen asioiden hyväskyminen ja tasa-arvoistaminen johtaa yhteiskunnan rappioon.

   Ihmisen ei pidä tulla omaksi itsekseen vaan pyrkiä voittamaan itsensä. Tämä on ihan klassinen hengellis-filosofinen ajatus. Se että antaa periksi omalle alhaisuudelleen johtaa yhteiskunnan rappioon. Teema löytyy Nietzschenkin ajatuksista ja muista ei-kristityistä lähteistä, muttta kristillisesti asia on ilmaistu niin, että ihmisen oma itse on perkeleen ja synnin oma ja siksi sen ylittäminen on ihmisen elämän korkein tavoite kurkottaessaan kohti Luojaa niin kuin puutkin kasvavat aurinkoa kohti. Eikö kukaan äitä että aurinko pitäisi sammuttaa vain siksi, että sinne asti ei kukaan yletä. Näin ollen jumalallista ideaalia ei pidä hävittää vain siksi, että sinne ei ihminen omin avuin tavoita.

   Vastaa
 23. Tulde

  No kyllähän se nyt on poliittinen kannanotto ja suora viesti olla osallistumatta KAIKILLE suunnattuun “kampanjaan”, jonka arvojen olettaisi olevan tänä päivänä itsestäänselvyys. En ole kertaakaan kuullut kenenkään jättävän osallistumatta esim. roosa nauha -kampanjaan, koska se nyt vaan on väärän värinen. Prideen kannattaa perehtyä, se ei ole pelkkää homorummutusta ja kulkueestakin löytyy jopa oma heteroblokki, jos seksuaalivähemmistöt jännittää jotakuta liikaa. Tapahtuman tarkoitus on kuitenkin yhdenvertaisuus ja samat ihmisoikeudet kaikille.

  Minä ainakin olen ylpeä siitä mitä olen ja toivon tervettä itsekunnioitusta kaikilta muiltakin, seksuaaliseen suuntautumiseen tai mihin tahansa muuhun katsomatta. Minun maailmani ei ole mustavalkoinen.

  Vastaa
  1. Anomaly

   Olet ylpeä siitä, että tulet tekemään geneettisen itsemurhan ja olemaan uhrautumatta esi-isiesi ja tulevien sukpolvien puolesta? Nuo ovat ylpeyden aiheita, ei yksilönvapauden maksimointi.

   Vastaa
 24. Päivi Suovuo

  Silloin kun ei ole tyylikästä sanottavaa, olisi paras jättää sanomattta. Muistan, kun Neuvostoliiton joku Ligatshov otti virallisesti kantaa rock-musiikkiin…

  Vastaa
 25. Mai Allo

  Erinomainen teksti, Matias Kukkonen!

  Yritysten, tiede- ja taidelaitosten, median ja kansalaisten Pride-hehkutus on nykyisessä muodossaan enemmän hyvesignalointia ja trendin harjalla ratsastamista kuin aitoa suvaitsevaisuutta. Kukkosen näkemys ja kampanja eroavat positiivisella tavalla massasta. – Mai Allo, Helsinki

  Vastaa
 26. Paavo Rahti

  meinasin jo ostaa teiltä tuotteita, onneksi luin tämän ensin ja voin nyt käyttää rahani paremmin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *