Juoksumaton valinta, osa 4: Paras juoksumatto aktiiviselle juoksijalle

Tänä vuonna kesä yllätti kaikki auringolla ja lämmöllä, joten juoksumatolla hikoilu kotioloissa ei varmasti ollut monien mielessä. Nyt syksyn viiletessä ja räntäsateen yllättäessä moni sitkeinkin juoksija joutuu nöyrtymään ja hankkimaan kotiinsa juoksumaton, jos mielii jatkaa harrastustaan säännöllisesti läpi talven.

Aiemmin blogissa on käyty läpi juoksumaton valintaa yleisesti sekä etsitty sopivinta juoksumattoa kävelijälle ja hölkkääjälle. Nyt otetaan esille muutamia asioita aiemmin esille tulleiden lisäksi ja nimenomaan aktiivisen juoksijan näkökulmasta. Millaisia ominaisuuksia siis aktiivijuoksijan juoksumatosta on löydyttävä?

Tehokas vetomoottori

Aktiivinen juoksu rasittaa juoksumaton moottoria huomattavasti enemmän kuin vaikkapa satunnainen hölkkäily: juoksijan juoksumatossa tulisi olla jatkuvaa tehoa vähintään 2,5 hv ja vetomoottorilla täytyy tietysti olla myös asianmukainen tuuletus. Moottorin teho vaikuttaa oleellisesti juoksumaton käyttöikään, varsinkin kun käyttö on säännöllistä ja käyttötunteja kertyy useita viikossa. Käyttömäärää lisää luonnollisesti se, jos taloudessa useampi henkilö käyttää juoksumattoa säännöllisesti.

Teholukemia tarkastellessa on aina erotettava toisistaan jatkuva ja hetkellinen teho (ns. piikkiteho), joista jatkuva teho on se oleellisempi tieto laitteen käytön kannalta. Moottorien teholukemien vertailu ei ole kuitenkaan yksinkertaista, sillä eri valmistajien teholukemien ilmoituskäytännöt poikkeavat toisistaan, aiheesta lisää mm. täällä.

Tukeva runko ja jämäkkä alusta

Kovemmissa juoksuvauhdeissa on oleellista, että laitteen runko on tukeva ja alusta iskunvaimennettu siten, että laite pysyy vakaana myös kovemmilla juoksunopeuksilla.  Pehmeämmillä alustoilla kovaa juostessa saattaa joskus esiintyä sivuttaisliikettä, mikä tekee tuntumasta epävakaan ja jopa huteran. Sopivan jämäkkä ja napakka alusta on siis kaikista turvallisin vaihtoehto juostessa. Suurilla nopeuksilla myös juoksualaa on hyvä olla riittävästi, jolloin juokseminen on miellyttävämpää ja turvallisempaa.

Nopeuden ja kaltevuuskulman pikanäppäimet

Usein kovemmilla juoksunopeuksilla on mukavampi juosta, jos kädet saa pidettyä vapaana, eikä näyttöä tarvitse näpytellä jatkuvasti. Näppärät nopeuden ja kaltevuuskulman pikanäppäimet ovatkin erinomainen ominaisuus juoksumatolle etenkin kovilla vauhdeilla juostessa. On kätevää, jos yhdellä painalluksella nopeuden voi pudottaa esim. 6 km tuntivauhtiin ja kiihdyttää vaikkapa 15 km/h vauhtiin. Pikanäppäimet lisäävät käyttömukavuutta ja ennen kaikkea turvallisuutta varsinkin kovemmissa juoksunopeuksissa.

Nopeuden ja kaltevuuden pikanäppäimet löytyvät FitNord Sprint 500 -juoksumatossa näyttöpaneelin sivuilta.

Kuten arvata saattaa, ominaisuuksien parantuessa myös juoksumaton hinta yleensä kasvaa ja etenkin vetomoottorin teho, juoksuala ja myös juoksuhihnan paksuus kasvavat useimmiten hintalapun mukana. Aktiivijuoksijan ei siis kannata hankkia sitä kaikista edullisinta halpamallia, sillä usein edullisimpien mallien ominaisuudet eivät yksinkertaisesti riitä aktiivijuoksijan tarpeisiin. Esimerkiksi tehokkaaseen moottoriin kannattaa panostaa jo siitäkin syystä, että matto kestää tällöin huomattavasti kauemmin, eikä uutta tarvitse lähteä hankkimaan heti vuoden päästä.

Paras juoksumatto aktiiviselle juoksijalle

Aktiivijuoksijalle suosituksemme on ehdottomasti FitNord Sprint 500, jonka hinta-laatusuhdetta ei voi kuin hehkuttaa! Sprint 500:ssa yhdistyvät ammatti- ja kotikäytön laitteiden parhaat puolet: Ammattikäytön puolelta tehokas ja erittäin kestävä AC-moottori ja kestovahattu matto; kotikäytön puolelta taas kohtuullinen hinta sekä kokoontaitto- ja siirtomahdollisuus.

Sprint 500 on myös kiireisen juoksijan valinta, sillä kestovahattua mattoa ei tarvitse huoltovoidella lainkaan, joten tämäkin aika jää itse juoksutreeneihin. Myös juoksualaa löytyy mukavasti (52×141 cm) ja alusta on sopivan jämäkkä mutta kuitenkin joustava. 150 kg:n enimmäiskäyttäjäpaino kertoo, että Sprint 500:n puoliammattilaisrunko on hyvin tukeva. Katso videolta, miltä Sprint 500 vaikuttaa huippunopeudella (20km/h) juostessa ja miltä juoksumaton alusta näyttää!

Jos ei laske arvoa huoltovapaudelle ja muistaa voidella juoksumattoa säännöllisesti, FitNord Sprint 300 on myös harkinnan arvoinen matto. Tämä hinnaltaan hieman huokeampi juoksumatto on muuten vastaava laite kuin Sprint 500, mutta tässä mallissa ei ole kestovahattua mattoa eikä vaihtovirtamoottoria. Myös Sprint 300:n jatkuvalta teholtaan 2,5 hevosvoiman DC-moottori soveltuu erinomaisesti aktiiviseen juoksuun ja runko on vastaava jämäkkä puoliammattilaisrunko kuin Sprint 500:ssa. Kaikista FitNordin juoksumatoista löytyy kätevät nopeuden ja kaltevuuden pikanäppäimet.

Tunturin 2017-mallistosta aktiivijuoksijalle suosittelemme Endurance T80-juoksumattoa, josta löytyy niin ikään aktiivijuoksijalle sopivan tehokas, jatkuvalta teholtaan 3 hevosvoiman DC-moottori. Myös juoksualaa löytyy reilusti (50x149cm) ja paksu juoksuhihna kestää hyvin aktiivista käyttöä. Juoksutuntuma on joustava, mutta vakaa kovissakin vauhdeissa. Hifistelijöille T80-mallista löytyy myös mielenkiintoisia ohjelmia ja mm. maisemareittejä, joita pääsee kurkkaamaan seuraavalta videolta!

Nämä kaikki kolme juoksumattoa sopivat hyvin aktiiviseen käyttöön ja ovat erinomaisia valintoja tasokasta juoksumattoa etsivälle juoksijalle. Sekä FitNordin että Tunturin matoissa on kotikäytössä 2 vuoden takuu ja huoltoverkosto palvelee kaikkialla Suomessa.

Pistähän juoksumatto tilaukseen ennen kuin talvi yllättää! Tarkempia tietoja laitteista löytyy seuraavista linkeistä:

FitNord Sprint 500
FitNord Sprint 300
Tunturi Endurance T80

Jos tarvitset lisää vinkkejä juoksumaton valintaan, ota yhteyttä asiakaspalveluumme! Meidät tavoittaa niin puhelimitse numerosta 045 2780 820, sähköpostitse asiakaspalvelu@kuntokauppa.fi kuin chatistakin aukiolon puitteissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *