Juoksumaton valinta, osa 3: Edullinen juoksumatto hölkkääjälle

Hölkkä on takuuvarmasti yleisin juoksumaton käyttötarkoitus, ja hölkkääjän tavoitteena on usein löytää mahdollisimman helppokäyttöinen ja edullinen juoksumatto. Juoksumaton valinnan kannalta hölkkäily onkin ”helpoin” käyttötarkoitus, sillä hölkkä rasittaa juoksumattoa vähiten ja näin ollen asettaa vähiten kriteerejä valittavalle matolle. Kävely ja aktiivinen juoksu vaativat matolta enemmän suorituskykyä kuin hölkkä. Vaikka satunnainen hölkkäily ei asetakaan tiukkoja vaatimuksia juoksumatolle, käydään ensin läpi muutamia pointteja, joita hölkkääjän kannattaa huomioida juoksumattoa valitessa.

Juoksumatto hölkkään – Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Laatu, huolto ja takuuehdot

Joskus kotikuntoilijat valitettavasti sortuvat edullista juoksumattoa etsiessään hankkimaan sen marketin halvimman härvelin, jolla ei todellisuudessa tee yhtään mitään. Kaikista edullisin halpamalli ei yleensä ole se pitkäikäisin, luotettavin ja laadukkain kuntoilulaite, jolla jaksaisi ja ihan oikeasti haluaisi kuntoilla kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Kunnollinen laite on jämäkkä ja sillä harjoittelu tuntuu turvalliselta ja mukavalta, vaikka toki hikikin saa ja pitää tulla. Kunnollisissa kotikäytön laitteissa on yleensä kahden vuoden takuu ja huoltoa on oikeasti saatavilla tarpeen vaatiessa ympäri Suomen, ei vain rajatuilla alueilla.

Oli käyttö sitten hölkkää, kävelyä tai juoksua, juoksumatto vaatii säännöllistä huoltovoitelua. Katso videolta, miten voitelu käytännössä tapahtuu ja lue kirjalliset ohjeemme täältä!

Helppokäyttöisyys

Laitteen käyttöön vaikuttaa oleellisesti näyttöpaneelin selkeys. Helppokäyttöisessä näyttöpaneelissa on tarpeeksi isot näppäimet ja kaiken näkee ruudulta helposti ja selkeästi. Usein hölkkääjät arvostavat myös vauhdin ja kaltevuuden säätöön tarkoitettuja pikanäppäimiä, joilla pystyy tiputtamaan nopeuden esim. puoleen yhdellä painalluksella. Toiset hölkkääjät säätävät nopeutta mielellään myös käsikahvoista.

FitNord Sprint 200 -juoksumatosta löytyy selkeä ja helppokäyttöinen näyttöpaneeli sekä pikanäppäimet vauhdin ja kaltevuuden säätöön.

FitNord Sprint 200 -juoksumatosta löytyy selkeä ja helppokäyttöinen näyttöpaneeli sekä pikanäppäimet vauhdin ja kaltevuuden säätöön.

Kova vai pehmeä juoksualusta?

Tähän liittyy eri koulukuntia – toiset haluavat asfaltilla juoksemista muistuttavan kovan juoksualustan, joka on usein kovillakin juoksuvauhdeilla vakaa. Toiset taas haluavat pehmeämmän, ei aivan yhtä vakaan mutta esim. nivelvaivaiselle paremmin sopivan alustan. Hölkkäily sinällään ei aseta tiukkoja vaatimuksia juoksualustan iskunvaimennukselle, sillä usein pehmeämmillä alustoilla mahdollisesti esiintyvä sivuttaisliike ilmenee lähinnä kovilla juoksunopeuksilla. Omat mieltymykset ja tarpeet siis ratkaisevat, kuinka kova tai pehmeä juoksualusta kannattaa valita.

Onko käyttö oikeasti pelkkää hölkkää?

Jo juoksumattoa hankkiessa kannattaa miettiä, onko oma käyttö pelkkää hölkkää vai osin vaikkapa kävelyä. Tämä asettaa erilaisia vaatimuksia juoksumatolle ja mm. moottorin on oltava kävelykäytössä tehokkaampi. Kävelijälle sopivista juoksumatoista löydät lisätietoa täältä.

 

Paras juoksumatto hintatietoiselle hölkkääjälle

Mikäli tavoitteena on löytää mahdollisimman edullisella hinnalla mahdollisimman hyvä juoksumatto, voimme lämpimästi suositella hölkkääjälle FitNord Sprint 200-juoksumattoa. Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen Sprint 200 sopii mainiosti joustavasta ja pehmeämmästä juoksualustasta pitävälle hölkkäilijälle. FitNordin matoissa on selkeä käyttöliittymä sekä suuri ja helppokäyttöinen näyttöpaneeli, josta näkee kaiken tarvittavan yhdellä vilkaisulla. Käytön helppoutta lisäävät myös kätevät pikanäppäimet nopeuden ja kaltevuuskulman säätöön. Nopeutta ja kulmaa voi lisäksi säätää myös käsikahvoista.

Jatkuvalta teholtaan 1,75 hevosvoiman moottori (piikkiteho 3hv) soveltuu hyvin juuri hölkkäilyyn, mutta kävelyyn tai aktiiviseen juoksuun suosittelemme hieman tehokkaampaa moottoria. Näppärän kokoinen Sprint 200 mahtuu pienempäänkin tilaan ja lisäksi matto on kokoontaitettava, joten se vie säilytysasennossa hyvin vähän tilaa. Katso videolta, miltä Sprint 200 vaikuttaa tositoimissa!

Samasta edullisesta hintaluokasta hieman napakampaa juoksualustaa tarjoavat Tunturin uusimman malliston Competence T20 ja Competence T40. Näissä molemmissa on hieman FitNord Sprint 200:a pienempi moottori, mutta pienempikin moottori riittää, jos käyttö on vain satunnaista hölkkäilyä. Competence T20 ja T40 ovat niin ikään käyttöliittymältään helppokäyttöisiä ja näppärän kokoisia juoksumattoja. Myös Tunturin matoissa nopeutta ja kaltevuutta voi säätää näyttöpaneelin lisäksi käsikahvoista, mutta nopeuden ja kulman pikanäppäimiä Tunturin uuden malliston juoksumatoista ei valitettavasti löydy. Sekä Tunturin että FitNordin juoksumatoissa on kotikäytössä kahden vuoden takuu ja huoltoverkosto toimii valtakunnan laajuisesti.

Tunturi Competence T40

Jos kuitenkin hölkkäily on erittäin aktiivista, käyttäjiä on useita ja matolla tehdään mahdollisesti myös kävely- ja/tai juoksuharjoituksia, suosittelemme tutustumaan myös FitNordin malliston suosittuun huippumalliin, Sprint 500-juoksumattoon. Tehokkaalla moottorilla varustettu huoltovapaa Sprint 500 on ominaisuuksiltaan hyvin poikkeava kotikäytön kuntolaite, sillä Sprint 500:sta löytyy mm. pitkäaikaista rasitusta huomattavasti paremmin kestävä AC-moottori. Lisäksi tässä mallissa on kestovahattu matto, joten Sprint 500 ei tarvitse lainkaan edellä mainittua huoltovoitelua!

Kaiken kaikkiaan hintaluokkansa, tehonsa ja ominaisuuksiensa puolesta FitNord Sprint 200 on paras vaihtoehto edullista ja helppokäyttöistä juoksumattoa etsivälle hölkkääjälle. Ja kun matto on oikea ja motivaatio kohdillaan, voi parhaimmassa tapauksessa satunnainen hölkkäily innostaa säännöllisempäänkin treeniin ja aktiiviseen juoksuharjoitteluun, johon etsimme sopivinta juoksumattoa seuraavaksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *