Juoksumaton valinta, osa 2: Paras juoksumatto kävelijälle

Juoksumaton valinta -artikkelisarja alkoi viimeksi oman käyttötarpeen ja eri ominaisuuksien kartoituksella. Jatkossa ruodimme juoksumattoja erilaisten käyttötarkoitusten näkökulmasta. Kaikkien kävelijöiden kannattaa olla nyt hereillä, sillä tällä kertaa etsitään hinta-laatusuhteeltaan parasta juoksumattoa kävelyyn ja kuntoutukseen kotioloissa – kaikki tietävät, että hirmupakkasilla tai Suomen tyypillisessä kesäsäässä on joskus vain mukavampi jäädä kotiin kuntoilemaan kuin lähteä ulos kävelylenkille. Ensin listaamme muutamia pointteja, joihin kävelijän kannattaa kiinnittää huomiota teknisiä ominaisuuksia tarkastellessaan ja mitkä seikat taas eivät tuo kävelijöille merkittävää lisäarvoa. 

Mitä ominaisuuksia juoksumatolta vaaditaan, kun harjoittelu on pääasiassa kävelyä?

Riittävän tehokas vetomoottori
Tiesitkö, että kävely rasittaa juoksumaton moottoria hölkkäämistä tai juoksemista enemmän? Tämä johtuu kävelyn aiheuttamasta kitkasta: kävellessä kehon paino on lähes koko ajan maton päällä painaen mattoa alustaa vasten. Mitä painavampi kävelijä on kyseessä, sitä kovemmalle vetomoottori joutuu. Moottoritehoja vertaillessa kannattaa huomioida, että tehojen ilmoittelukäytännöissä on eroja eri valmistajien välillä (aiheesta voit lukea lisää täältä). Oleellista on tarkastella moottorin jatkuvaa tehoa, jonka kävelykäytössä olisi hyvä olla vähintään 2,25 hevosvoiman luokkaa. Riittävän tehokas moottori onkin kävelykäyttöön hankittavan juoksumaton oleellisin ominaisuus, sillä teholtaan alimitoitettu vetomoottori saattaa kärähtää ennen aikojaan.

Selkeä hallintapaneeli ja yksinkertainen käytettävyys
Kävelyharjoitukset ovat usein yksinkertaisia, joten helppokäyttöisyys menee useimmiten monipuolisten ohjelmistojen edelle. Selkeä hallintapaneeli tekee harjoittelusta miellyttävää ja turvallista myös iäkkäämmille käyttäjille, joille vaikeaselkoisen ja monimutkaisen hallintapaneelin käyttö harjoittelun aikana voisi aiheuttaa hämmennystä.

fitnord-sprint-500-naytto

FitNord Sprint 300 ja 500 -juoksumattojen näyttöpaneeli on selkeä ja helppokäyttöinen.

Kaltevuuskulman säätö
Nostamalla kaltevuuskulmaa kävelijä voi vaihdella harjoittelun tehoa samallakin kävelynopeudella, mikä tuo vaihtelua harjoitteluun. Tämä helpottaa myös vetomoottorin taakkaa. Kaltevuuskulman maksiminousu on yleensä mallista riippuen 10–15%.

Sykkeen seuranta
Kunnon kehitystä ja sopivaa rasitustasoa on helppo seurata sykemittarin avulla. Useimpien juoksumattojen käsikahvoissa on vakiona mahdollisuus sykemittaukseen, mikä yksinään ei ole kovinkaan käytännöllinen tai luotettava tapa mitata sykettä. Kannattaakin tarkistaa, että hankittavaan juoksumattoon on mahdollista kytkeä lisävarusteena myytävä sykevyö, joka antaa luotettavaa tietoa omasta sykkeestä harjoittelun aikana. Kätevä ja edullinen tapa hankkia sykevyö on tilata juoksumatto ALL-IN-pakettina, jolloin mukana tulee myös suojamatto ja voiteluaine.

Langaton sykevyö on erinomainen lisävaruste.

Langaton sykevyö on erinomainen lisävaruste.

Mitkä juoksumaton ominaisuudet eivät ole oleellisia kävelijälle?

Monipuoliset ohjelmistot
Kuten sanottu, harva kävelijä kaipaa kovinkaan erikoisia ohjelmistoja. Näin ollen kävelijän ei kannata tuijottaa juoksumaton ohjelmien määrää – vaikkakin on hyvä, jos harjoituksen pituus voidaan säätää helposti ja tehdä esim. ohjelma, joka vaihtaa kaltevuuskulmaa ja siten harjoituksen tehoa säännöllisin väliajoin.

Juoksumaton paksuus
Kävellessä kilometrimäärät jäävät usein sen verran alhaisiksi, että maton käyttöiän kannalta paksuudella ei ole niin suurta merkitystä kuin kovempaa juostessa. Ennemminkin ohuempi matto on vetomoottorille hieman kevyempi pyörittää paksumpaan verrattuna.

Juoksualustan leveys
Alustan koolla ei useinkaan ole kävelijöille suurta merkitystä.

Hinta-laatusuhteeltaan parhaat juoksumatot kävelyyn

Monelle kotikuntoilijalle myös hinta on oleellinen kriteeri juoksumaton hankinnassa. Vaikka kaikista halvimpiin markettilaitteisiin ei kannata haksahtaa, kuluttajan kannattaa tietenkin olla hintatietoinen ja tarkastella nimenomaan hinta-laatusuhdetta – mitä tietyllä euromäärällä saa ja mistä ominaisuuksista kannattaa maksaa. Moottorin koko on kävelykäytössä se ominaisuus, josta todellakin kannattaa maksaa hieman ekstraa, sillä se vaikuttaa oleellisesti laitteen käyttöikään.

Edullisen ja tehokkaan juoksumaton metsästäjälle:

Yksi parhaimmista ja edullisimmista kävelijän kriteerit täyttävistä juoksumatoista on kesäkuussa Kuntokauppaan saapuva uutuusmatto FitNord Sprint 300. Tästä juoksumatosta löytyy jatkuvalta teholtaan 2,5 hevosvoiman DC-moottori, joten Sprint 300 sopii moottoritehonsa puolesta erinomaisesti kävelyyn. Jämäkkä runko kestää jopa 150 kg:n käyttäjäpainon. FitNordin juoksumatoissa on panostettu selkeään näyttöpaneeliin ja suurikokoisiin näppäimiin, jotka helpottavat laitteen käyttöä. Näyttöpaneeli on suunniteltu siten, että yhdellä vilkaisulla näkee kaiken tarpeellisen, joten näyttöä ei tarvitse räpeltää jatkuvasti harjoittelun aikana. FitNordin matoissa kaltevuuskulman maksiminousu on jopa 15%, mikä on markkinoiden suurimpia nousukulmia. Sekä nousukulmaa että nopeutta voi säätää kätevästi myös käsikahvoista. Sprint 300-juoksumattoon on saatavilla myös yhteensopiva langaton sykevyö.

FitNord Sprint 300 juoksumatto

FitNord Sprint 300 on loistava juoksumatto kävelyyn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samasta hintaluokasta kävelijälle sopii myös Tunturi Performance T60, josta löytyy jatkuvalta teholtaan 2,25 hevosvoiman DC-moottori. Kuten Tunturin muissakin juoksumatoissa, myös T60:ssä kaltevuuskulman maksimi on 12%. Myös Tunturin mattoihin on saatavilla yhteensopiva sykevyö.

Erittäin aktiiviselle kävelijälle tai kuntoutujalle:

Hyvin aktiiviselle kävelijälle hinta-laatusuhteeltaan paras valinta on FitNord Sprint 500-juoksumatto, joka on varustettu pitkäkestoista rasitusta DC-moottoria paremmin kestävällä 2,5 hevosvoiman AC-moottorilla. Lisäksi Sprint 500:ssa on kestovahattu matto, mikä tekee siitä käytännössä huoltovapaan juoksumaton. Kyseessä on tehoiltaan, ominaisuuksiltaan ja ulkomuodoltaan sama matto kuin Sprint 300, mutta erona siis vaihtovirtamoottori ja kestovahattu matto. Nämä ovat tämän hintaluokan juoksumatolle todella harvinaisia ominaisuuksia – alle 2000 eurolla saa siis jopa yhteisökäyttöön soveltuvan maton!

FitNord Sprint 500-juoksumaton ominaisuuksia ruoditaan tarkemmin täällä. Katso myös alla olevalta videolta, mitä mieltä Kuntokaupan Matias on kyseisestä laitteesta!

Muista erittäin aktiiviseen kävelyyn mainioista juoksumatoista mainittakoon Tunturin 2017-malliston järein matto Endurance T80, josta löytyy niin ikään hyvin tehokas moottori ja suuri näyttöpaneeli. Tähän juoksumattoon on mahdollista hankkia lisävarusteena myös kaiteet, joten T80 sopii erinomaisesti kuntoutuskäyttöön. Tarkempi katsaus Endurance T80 -juoksumattoon löytyy täältä. Katso myös alla oleva testivideo!

Kaiken kaikkiaan kävelyn vaatimat ominaisuudet yhdistyvät edullisimmin FitNord Sprint 300:ssa. Jos taas käyttötarve on hieman vaativampi ja harjoittelu hyvin aktiivista, kannattaa pistää harkintaan Sprint 500, jonka AC-moottori ja kestovahattu matto maksavat taatusti itsensä takaisin kestävyydellä ja huoltovapaudella. Kuntoutuskäyttöön suosittelemme Tunturi Endurance T80-juoksumattoa.

Juoksumattojen lisäksi on olemassa erityisesti toimisto-olosuhteisiin ja työpistekäyttöön kehitettyjä erittäin kevytrakenteisia kävelymattoja, joista kerromme myös Kuntoblogissa lähiaikoina lisää.

Näillä eväillä kaikki kävelijät Kuntokauppaan ostoksille! Seuraavassa osassa etsimme parasta juoksumattoa hölkkääjälle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *