Juoksumaton puhdistus ja huoltovoitelu

Puhdista käsituet ja käyttöliittymä pölystä ja liasta säännöllisesti kosteahkolla kankaalla. Älä käytä liuottimia. Puhdista juoksumaton rungon näkyvät osat (mm. matto, pohjalevy, reunalevyt) pienisuuttimisella imurilla säännöllisesti. Laitteen pohjapuolen puhdistusta varten nosta juoksumatto säilytysasentoon. Pidä myös juoksumaton ympäristö puhtaana. Ilman puhdistusta juoksumatto kerää ajan myötä pölyä, joka voi aiheuttaa ongelmia laitteen toiminnassa.

Varmista onko laitteesi huoltovoideltava vai kestovahattu juoksumatto

On äärimmäisen tärkeää, että ennen mahdollisia voitelutoimenpiteitä varmistut siitä, että juoksumattosi matto on tyypiltään sellainen, joka vaatii säännöllistä huoltovoitelua silikonipohjaisella voiteluaineella. Jos juoksumattosi on varusteltu kestovahatulla matolla, voit olla iloinen, ettei sinun tarvitse huolehtia huoltovoitelusta. Tärkeintä kuitenkin on se, ettei kestovahattuun mattoon mennä koskaan vahingossa suorittamaan voitelua.

Kestovahatun maton käyttöikä on n. 3 000 – 5 000 km, jonka jälkeen matto tulisi vaihtaa uuteen.
Normaalin huoltovoideltavan maton kestoikä oikein voideltuna ja käytettynä on suunnilleen samaa luokkaa. Huoltoliikkeet, jotka suorittavat mattojen vaihtoja ja asennuksia tiedottavat asiakkaitaan maton tyypistä ja siitä minkälaisia huoltotoimenpiteitä kukin mattotyyppi kaipaa.
Huomioi myös se, että pohjalevykin on juoksumaton kuluva osa, joka tulee tarkastaa maton vaihtamisen yhteydessä. Tällöin myös pohjalevy on vaihdettava ja uusittava, mikäli huoltomies näkee asian tarpeelliseksi.

Milloin on tarpeellista suorittaa huoltovoitelu

Juoksumaton voitelun tarve riippuu sen käytöstä ja käyttöympäristöstä. Esimerkiksi pelkästään juoksukäytössä olevaa mattoa tarvitsee huoltovoidella harvemmin kuin mattoa, jolla tehdään pääasiassa kävelyä tai hölkkää. Joka tapauksessa, mieluummin voitelun tarvetta tulisi tarkastaa useammin ja laittaa ainetta vähän kerrallaan, kuin harvemmin ja paljon kerrallaan. Onkin suositeltavaa tarkastaa asiaa mieluummin viikoittain, kuin kuukausittain ja suorittaa voitelu silloin, kun se on omalle laitteelle tarpeen. Tavanomaisessa kotikäytössä (enimmäiskäyttöaika 1 tunti / päivä) juoksumaton voitelu tulee tehdä kuitenkin vähintään kerran kuukaudessa. Voitelun tarkastus ja huoltovoitelu tulee tehdä myös silloin, jos laite on ollut pidemmän ajan käyttämättä (yli kuukauden) ennen uudelleen käyttöönottoa. Helpointa tämä on tehdä ennen harjoituksen aloittamista.

Tarkista voitelun tarve seuraavasti:

 1. Käynnistä juoksumatto ja säädä nostomoottorilla juoksualusta maksimi juoksukulmaan. Pysäytä laite ja astu seisomaan tukevasti keskelle juoksumattoa.
 2. Tartu käsitukiin ja työnnä mattoa jaloillasi edestakaisin hyödyntäen kohonpainoasi. Maton tulee liukua pehmeän tasaisesti, ilman häiritsevää hankausääntä.
 3. Mikäli matto liikkuu nykivästi tai ei lainkaan, tarkista onko pohjalevyn pinnassa voiteluainetta työntämällä kätesi maton ja pohjalevyn väliin. Tällä tavalla kokeiltaessa sormenpäiden tulee tuntua liukkaalta, mutta ei märiltä voiteluaineesta.

Voitele juoksualusta seuraavasti:

 1. Kiinnitä T-Lube S -purkin mukana tuleva suutinputki (pitkän pillin näköinen) purkin nokkaan kiinni. Varo painamasta suutinta. Ota lähettyvillesi myös pala talouspyyhettä apuvälineeksi, ettei voiteluainetta vahingossa roiskuisi tai valuisi väärään paikkaan.
 2. Säädä matto 0-juoksukulmaan (HUOM! Matto ei saa olla käynnissä voitelun aikana).
 3. Nosta maton reunaa käsin niin paljon, että saat työnnettyä T-Lube S voiteluainepullon suutinosan pohjalevyn ja maton väliin varovasti. Yritä saada suutinputki työnnettyä suunnilleen maton keskiosaan, siihen kohtaan jossa matolla juostaan.
 4. Kun oikea paikka on löydetty, paina pullon suutinta VAIN puolen sekunnin ajan.
 5. Tämän jälkeen nosta voiteluainepurkkia hieman ylös ja irrota suutinputki varovasti irti voiteluainepullosta siten, että suutinputki jää vielä maton alle paikalleen noin 1-2 minuutiksi. Putken päässä oleva liitososa nostetaan hieman ylös ja suojataan talouspyyhkeellä, ettei silikonia valu lattialle. Näin putkeen jäänyt voiteluaine saadaan rauhassa valutettua maton väliin.
 6. Vedä suutinputki pois maton ja pohjalevyn välistä ja siisti mahdolliset ylimääräiset voiteluaineroiskeet vedellä kostutetulla pyyhkeellä.
 7. Laita juoksumatto päälle ja pyörimään 10 km/h nopeudella 15 min ajaksi, jotta voiteluaine leviää koko maton pituudelle.

TÄRKEITÄ HUOMIOITA HUOLTOVOITELUA TEHDESSÄ:

 1. Käytä voiteluun vain valmistajan hyväksymää T-Lube S -voiteluainetta. T-Lube S -voiteluainetta sekä neuvoja juoksumaton huollosta ja voitelusta saat laitteesi myyjältä.
 2. Varo, ettet ruiskuta voiteluainetta maton päälipinnalle. Mikäli voiteluainetta kuitenkin roiskuu muuallekin kuin maton sisäpinnalle, voit pyyhkiä ylimääräiset aineet pois kostealla pyyhkeellä, johon on lisätty pieni ripaus astianpesuainetta.
 3. Älä käytä voiteluainetta liikaa kerralla, liika voiteluaine voi aiheuttaa laitteeseesi häiriöitä.
 4. Huoltovoitelun jälkeen, älä nosta juoksumattoa ylös säilytysasentoon seuraavaan pariin päivään. Imeytymätön voiteluaine voi valua muuten moottoritilaan ja aiheuttaa laitteeseen vikaa.
 5. Voiteluaine reagoi myös ilman kosteuden kanssa ja tästä syystä juoksumatot on tarkoitettu käytettäviksi normaalin asuinhuoneen lämpötilassa, jossa ilman suhteellinen kosteus ei laske alle 35% eikä nouse yli 80%.

Maton pakkauksessa mahdollisesti mukana oleva 15 ml pieni näytepullo ei riitä normaaliin huoltovoiteluun, mutta on suositeltavaa, että käytät näytepullon sisällön heti ensivoiteluun ennen maton varsinaista käyttöönottoa (tämä vain jos mattosi on ollut käyttämättömänä esim. varastossa yli kuukauden ajan). Näytepullon voit käyttää samalla periaatteella, kuin T-Lube S voiteluainepullon. Nostat toisella kädellä maton reunaa ja avaat pullon korkkiosan ja työnnät pullon mahdollisimman keskelle pohjalevyn ja maton väliin ja puristat pullon tyhjäksi. Laita tämän jälkeen matto pyörimään itsekseen n. 15 min ajaksi, jonka jälkeen voit aloittaa harjoituksen.

 

Artikkeli on laadittu yhteistyössä Tunturin huolto-organisaation kanssa.

Julkaistu kategoriassa Kuntolaitteiden huolto- ja käyttöohjeet, Yleinen, kirjoittanut .
Matias Kukkonen

Matias Kukkonen

Matias on Kuntokaupan yksi kolmesta perustajajäsenestä ja nykyisellään luotsaa Kuntokauppaa yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Matiaksen oma urheilutausta pitää sisällään monenlaista harrastelua ja lyhyen jakson kilpaurheilua. Kilpaurheilu alkoi 23 vuotiaana, kun mies löysi tiensä pikajuoksuharjoituksiin syksyllä 2003 ja alitti ensimmäisenä kilpailukautenaan kesällä 2004 maagisen 11 sekunnin rajan ajalla 10,98. Tästä kehitys jatkui SM-tasolla siten, että kesä 2005 toi Kalevan Kisoissa M 100 m välieräpaikan. Kesällä 2006 Kalevan Kisat pidettiin Matiaksen silloisessa kotikaupungissa Jyväskylässä, jossa mies ylsi silloiseen tavoitteeseensa: miesten 100 m finaaliin. Seitsemäs sija Kalevan Kisoissa kolmantena kilpailukautena jäi lopulta viimeiseksi esiintymiseksi SM-kilpailuissa. Kesän 2006 viimeinen kilpailu Lahden Eliittikisoissa toi vielä uuden ennätyksen 10,71 hienoiseen (-0,8) vastatuuleen, mutta seuraavalla harjoituskaudella alkaneet loukkaantumiset päättivät lyhyen pikajuoksu-uran kolmeen kilpailukauteen. Nykyään Matias pitää huolta kunnostaan monenlaisten urheiluharrastusten parissa, jakaa näkemyksiään treenaamisesta ja kehittää Kuntokauppaa auttaakseen sinuakin eteenpäin kohti tavotteitasi.

3 vastausta artikkeliin ”Juoksumaton puhdistus ja huoltovoitelu

 1. Christoffer Wiik

  Moi. Ostin teiltä äskettäin Tunturi T40 maton joka on meidän lasitetulla verannalla. Tila on kuiva mutta talvella voi jopa olla miinusasteita. Kuinka kylmällä uskaltaa käyttää mattoa?
  Minulla oli ennen toinen matto samassa tilassa joka ei kärsinyt kylmyydestä, en toki juossut sillä oikein kylmällä.
  Mitäs sanotte ?

  Vastaa
  1. Milla Korhonen

   Moikka Cristoffer ja kiitos viestistäsi!
   Kylmässä juoksumaton matto-osa kangistuu ja rasittaa moottoria enemmän, eli kylmällä kelillä emme missään nimessä suosittele juoksumaton käyttöä. Juoksumatot ovat tehty käytettäväksi suunilleen huoneenlämmössä, ja jos esimerkiksi laite hajoaisi kylmällä kelillä juostessa, niin valmistajat voivat olla nihkeitä takuuhuollon suhteen. 🙂 Suosittelemme siis laitteen käyttöä sisätiloissa normaalissa lämpötilassa, mutta toki omalla vastuulla voit käyttää laitetta terassilla. Olemme itse asiassa tästä aiheesta kirjoittaneet artikkelinkin, jossa on havainnollistava kuva tuosta maton jäykistymisestä: https://www.kuntokauppa.fi/kuntoblogi/juoksumatto-parvekkeelle-terassille-autotalliin-tai-muuhun-ulkotilaan/

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *