Helsingin yliopiston tutkimus: Painollinen hulavanne kaventaa vyötäröä yli neljä kertaa tehokkaammin kuin kävely

Painollisen hulavanteen pyörittäminen on hauska, tehokas ja edullinen liikuntamuoto, joka kehittää erityisesti syviä vatsa- ja selkälihaksia, mutta aktivoi myös reisiä ja pakaroita.  Nyt hulavanteen teho on todistettu myös tieteellisesti.

Helsingin yliopiston sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvisen  rasvamaksatutkimusryhmän toteuttamassa tutkimuksessa (2019) hulavanteen pyörittämisen todettiin olevan erityisesti vyötäröä kaventava liikuntamuoto. Tutkimustulos on mielenkiintoinen ja merkittävä, sillä yleensä rasvanpolton kohdistaminen paikallisesti on vaikeaa. Esimerkiksi tehokkaana rasvanpolttomenetelmänä pidetty kävely ei polta rasvaa yhtä tehokkaasti juuri keskivartalosta.

Tutkimuksessa verrattiin kävelyllä ja hulavanteen pyörittämisellä saavutettuja tuloksia keskenään.  Tutkimuksen perusteella hulavanteen pyörittäminen kavensi vyötäröä kuuden viikon tarkastelujaksolla huomattavasti kävelyä enemmän: Päivittäinen 13 minuutin hulavanteen pyöritys pienensi keskivartaloa keskimäärin 3 cm, kun taas päivittäisen 10 000 askeleen kävely 0,7cm. Hulavannetta pyörittämällä keskivartalon rasvamäärä pieneni ja lihasmassa kasvoi merkittävästi. Hulavanteen pyöritys pienensi huomattavasti myös huonon LDL-kolesterolin määrää.

Tulokset saavutettu 1,5 kg:n hulavanteella

Tutkimuksessa käytettiin 1,5 kg:n painoista hulavannetta, joka aktivoi keskivartaloa huomattavasti tavallista painotonta lasten hulavannetta enemmän. Painollinen hulavanne koostuu yhteen kytkettävistä pehmustetuista osista, joten painollisen vanteen voi tarvittaessa myös purkaa osiin. Tehokkaiden painollisten vanteiden sisäpinnassa on aaltomainen kohokuvio, joka aktivoi keskivartaloa pyörityksen aikana ja tehostaa näin paikallista rasvanpolttoa.

Parantaa terveyttä ja elämänlaatua

Painollisella hulavanteella saavutettu keskivartalon rasvan väheneminen ei ole vain esteettinen kysymys, vaan myös terveyden kannalta merkittävä muutos, joka vähentää mm. diabetesriskiä. Hulavanteen pyörittämisellä voidaan siis sanoa olevan merkittäviä terveysvaikutuksia.

Hulavanteella saavutettavat terveyshyödyt ovat paitsi yksilön itsensä elämänlaatua parantavia, myös kansanterveydellisesti kiinnostavia – keskivartalolihavuus on merkittävä ja yleistyvä ongelma, joka edesauttaa sairauksien syntymistä ja kuormittaa terveydenhuoltoa. 

Tutkimuksessa painollisella hulavanteella saavutetut tulokset olivat hyvin merkittäviä juuri keskivartalon rasvanpolton kannalta. On vaikea nimetä muita paikallisesti juuri keskivartaloon näin selkeästi kohdistuvia liikuntamuotoja, joiden teho olisi tieteellisesti todistettu.

Painollisia hulavanteita on saatavilla Kuntokaupassa: hulavanne 1,2 kg ja hulavanne 1,5 kg.

Lähde:Helsingin yliopisto, LL Mari Lahelma ja lääketieteen professori Hannele Yki-Järvinen, 2019: Effects of Weighted Hula-Hooping Compared to Walking on Abdominal Fat, Trunk Muscularity, and Metabolic Parameters in Overweight Subjects: A Randomized Controlled Study

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *