Crosstrainerin valinta: Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Mitä eroa on etuvetoisella ja takavetoisella crosstrainerilla? Entä millainen vastustyyppi sopii tarkkojen kuntotestien tekoon ja millainen taas hyvin yksinkertaista crossaria etsivälle? Crosstrainereiden ominaisuuksiin ja eroihin kannattaa perehtyä ennen ostopäätöstä, jotta laite on varmasti paras mahdollinen omaan kokoon, käyttötarkoitukseen ja tilaan nähden.

Millaiseen käyttöön ja kenelle crosstrainer sopii?

Crosstrainer on erinomainen kuntolaite kokonaisvaltaiseen harjoitteluun. Crosstrainerilla harjoittelu kuluttaa kaloreita, polttaa rasvaa ja pistää sekä ylä- että alavartalon lihakset töihin. Crosstrainer sopii monenlaiseen treeniin: lämmittelyyn ennen lihaskuntoharjoittelua, pitkäkestoiseen aerobiseen harjoitteluun, intervallivetohin ja HIIT-treeniin.

Crosstrainerilla harjoittelu sopii suurimmalle osalle kuntoilijoista, ja myös niille, joille vaikkapa juoksu ei sovi. Crosstrainer on myös nivelystävällinen kuntoilulaite, sillä elliptinen hallittu liikerata ei aiheuta tärähdystä. Suurikokoisten käyttäjien on huomioitava crosstraineria valitessaan valmistajan ilmoittama enimmäiskäyttäjäpaino, joka vaihtelee yleensä laitteesta riippuen n. 120 kg – 150 kg välillä.

Crosstrainerin ominaisuudet

Etuvetoiset crosstrainerit

Etuvetoisissa crosstrainereissa vauhtipyörä sijaitsee laitteen etuosassa, mikä tekee laitteesta vakaamman ja jämäkämmän takavetoisiin malleihin verrattuna. Kotikäytön etuvetoiset crosstrainerit ovat yleensä myös pidempiä kuin kotikäyttöön tarkoitetut takavetoiset crosstrainerit. Etuvetoisten crosstrainerien mitat vaihtelevat pituudeltaan 170-220 cm:n ja painoltaan noin 70 – 100 kg:n välillä. Tästä poikkeuksena voidaan nostaa esiin FitNord Hiker 300F, joka on etuvetoiseksi crosstraineriksi hyvinkin lyhyt ja mahtuu näin ollen pieneenkin tilaan.

FitNord Hiker 300F on rakenteeltaan poikkeuksellisen lyhyt (n. 159 cm) etuvetoinen crosstrainer, joten se mahtuu pienempään tilaan kuin useimmat etuvetoiset mallit.

Takavetoiset crosstrainerit

Takavetoisessa crosstrainerissa vauhtipyörä sijaitsee laitteen takaosassa, mikä heikentää laitteen tukevuutta: kotikäytön takavetoiset crossarit ovatkin usein huterampia kuin etuvetoiset mallit. Takavetoiset crosstrainerit ovat kooltaan pieniä, keskimäärin noin 140-160 cm pitkiä ja painoltaan noin 50-60 kg laitteita. Takavetoisten crosstrainerien liikerata on usein hieman lyhempi ja askeltavampi kuin etuvetoisten. Kaupallisilla kuntosaleilla näkee useimmiten takavetoisia crosstrainereita, mutta nämä edustavat täysin eri koko-, hinta- ja jykevyysluokkaa kuin kotikäytön takavetoiset crosstrainerit.

Tunturi Competence C20 -crosstrainerissa painopiste on taakse sijoitetun vauhtipyörän vuoksi takana, jolloin laitteen etupää jää hieman huterammaksi.

Vastustyypit

Manuaalisäätöinen kestomagneettivastus löytyy yleensä edullisimman hintaluokan laitteista.  Tällöin yksinkertaisesta säätönupista säädetään esim. 8-portaista kestomagneettivastusta, eikä laite tarvitse toimiakseen verkkovirtaa. Tällainen vastuksensäätö sopii aloittelijoille ja hyvin yksinkertaista ja pelkistettyä crosstraineria arvostaville kuntoilijoille.

Kestomagneettivastus toimii siten, että magneettikaari liikkuu vastusta säädettäessä kauemmaksi tai lähemmäksi vauhtipyörää. Magneettikaaren etäisyys vauhtipyörästä vaikuttaa siis siihen, kuinka paljon magneetti vastustaa vauhtipyörän liikettä, eli kuinka raskas vastus on.

Servosäätöinen kestomagneettivastus on crosstrainerien yleisin vastustyyppi, jossa vastuksensäätö tapahtuu magneettikaarta liikuttavan servomoottorin avulla. Tällöin vastusta säädetään näyttöpaneelista, mikä on usein miellyttävämpi ja sujuvampi tapa vastuksensäätöön kuin manuaalinen säätönuppi. Myös vastustasoja on usein enemmän kuin manuaalisäätöisissä laitteissa. Servomoottori mahdollistaa myös erilaiset vastustasoa automaattisesti säätävät harjoitusohjelmat.

Sähkömagneettivastus on kaikista kallein ja edistynein vastustyyppi. Näyttöpaneelista säädettävä sähkömagneettivastus mahdollistaa enemmän vastustasoja ja erittäin sulavan vastuksensäädön. Sähkömagneettivastuksella varustetulla laitteella myös luotettavammat kuntotestit ovat mahdollisia.

Vauhtipyörä

Usein laitteita vertaillessa huomioidaan vauhtipyörän massa. Painavampi vauhtipyörä tekee liikkeestä jatkuvamman ja mahdollistaa myös kovemmat vastustasot. Usein kotikäytön crosstrainereista löytyy n. 5 – 10-kiloinen vauhtipyörä ja parhaimmista malleista suurempikin. Vauhtipyörän massaa ei kuitenkaan kannata tuijottaa liikaa; laitteen rakenne ja vauhtipyörän välityssuhde vaikuttavat niin ikään liikkeen sujuvuuteen.

Jotkut valmistajat ilmoittavat vauhtipyörän massan sijasta vauhtipyörän liikemassan, joka on luonnollisesti paljon suurempi lukema kuin vauhtipyörän varsinainen massa.

Askelpituus ja liikerata

Tasokkaissa crosstrainereissa on laaja ja hiihtävä liikerata, jolloin koko vartalon saa hyvin aktivoitua. Takavetoisten crosstrainereiden lyhyempi liikerata muistuttaa enemmän stepperiä, jonka porrasmaisessa askelluksessa lonkankoukistajat saattavat jumiutua. Crosstrainereiden askelpituus vaihtelee usein n. 40 – 50  cm välillä. Esim. FitNord Hiker 300F-crossarissa on hyvinkin pitkä, n. 51 cm askelpituus.

Ohjelmistot ja näyttöpaneeli

Crosstrainereissa ohjelmien määrä kasvaa yleensä hintaluokan mukana. Osa kokee motivoivaksi ohjelmoida omia treeniohjelmia tai käyttää valmiita ohjelmia, toiset taas eivät laske niille painoarvoa. Ohjelmat tuovat kuitenkin usein vaihtelua harjoitteluun ja myös helpottavat kehityksen seurantaa. Monipuolisten ohjelmistojen kanssa on tosin se vaara, että ne tekevät käyttöliittymästä monimutkaisen ja vaikeaselkoisen. Suosittelemmekin kaikkien kuntolaitteiden valinnassa kiinnittämään huomiota laitteen helppokäyttöisyyteen ja selkeään näyttöpaneelin.

Crosstrainerit hintaluokan mukaan

Alle 600 euron laitteet – Aloittelijalle ja lämmittelyyn

Kaikista edullisimmat, lähinnä marketeista tutut crosstrainerit ovat yleensä takavetoisia ja rakenteeltaan hyvin kevyitä laitteita, kuten Gymstick Indoor Cross 4.0. Tämän hintaluokan crosstrainerit sopivat lähinnä aloittelijoille ja satunnaiseen kotikäyttöön silloin, kun crossarilta ei vaadita tukevuutta tai pitkää liikerataa ja käyttäjä ei ole kovin painava.

600-800 euron laitteet – Helppokäyttöistä crosstraineria etsivälle

Tämän hintaluokan crosstrainerit, kuten Tunturi Competence C20 ovat vielä melko kevytrakenteisia, useimmiten takavetoisia crosstrainereita. Yleensä tämän hintaluokan laitteista löytyy manuaalisäätöinen kestomagneettivastus, joka tekee laitteesta erittäin simppelin ja helppokäyttöisen. Erona kaikista edullisimpiin “markettimalleihin” on mm. se, että tämän hintaluokan laitteissa on usein mahdollisuus sykevyöliitäntään, mitä kaikista edullisimmista malleista ei löydy.

800 – 1000 euron laitteet – Säännölliseen kotikäyttöön

Keskihintainen crosstrainer täyttää jo useimpien kotikuntoiljoiden tarpeet ja mahdollistaa monipuolisen harjoittelun. Tavallisesti keskihintaisissa crosstrainereissa on servosäätöinen kestomagneettivastus, eli vastustasoja säädetään näyttöpaneelista. 1000 euron hintaluokasta löytyy jo hyvin tukevarakenteisia etuvetoisia crossareita, jotka sopivat isommillekin käyttäjille, kuten Tunturi Performance C55 ja FitNord Hiker 300F.

1000 – 2000 euron laitteetVaativalle aktiivikäyttäjälle

Yli 1000 euron laitteet ovat jo hyvinkin järeitä ja sopivat vaativallekin kuntoilijalle ja tavoitteelliseen treeniin. Tästä hintaluokasta löytyy edistyksellisellä sähkömagneettivastuksella varustettuja crosstrainereita, kuten etuvetoinen Tunturi Endurance C85. Tämän hintaluokan laitteissa on useimmiten myös ergometri, joka mittaa tehonkulutusta watteina ja mahdollistaa tarkemmat kuntotestit.

Yli 2000 euron laitteet – Yhteisökäyttöön

Järeimmän luokan crosstrainerit ovat laitteinaan jo erittäin suuria ja jykeviä, ja tällöin hintakin kasvaa. Tämän hintaluokan lippulaivamallina voidaan pitää yhteisökäyttöön suunnattua Tunturi Platinum Pro -crosstraineria. Yhteisökäyttöön hankittavan laitteen kohdalla on huomioitava, tarjoaako valmistaja laitteelle takuun yhteisökäytössä.

Tunturi Platinum PRO on järeä crosstrainer yhteisökäyttöön.

Tässä muutamia nostoja crosstrainerien ominaisuuksista ja eroista, joihin kannattaa kiinnittää huomiota sopivaa laitetta valitessa. Jos näillä eväillä ei vielä sopivaa laitetta löydy, kannattaa kääntyä osaavien tuoteasiantuntijoidemme puoleen joko sähköpostilla, puhelimitse 045 2780 820 tai chatissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *