Vertailussa paras juoksumatto hölkkääjälle – Juoksumaton valinta OSA 2.2

Eiköhän se ole se kaikkein yleisin käyttötarkoitus, kun meiltä kysytään juoksumattoa satunnaiseen hölkkäilyyn kotioloissa. Ja rahat on tottakai monesti tiukilla. 😉 Jos ei niin tiukilla olekaan, niin aika hyvin nykyisin ollaan tietoisia hintatasosta kotimaisia ja jopa ulkomaisia nettikauppoja myöten. Tämä onkin hyvä haaste meille ja pakottaa olemaan kriittinen niin valikoimamme kuin asiantuntemuksemme puolesta. Nyt otetaan vertailu siitä, mikä on paras juoksumatto satunnaiseen hölkkään kotona.

Mikä on aiemminkin tullut todettua, niin käyttötuntuma on kuntolaitteen merkittävimpiä ominaisuuksia. Surkealla laitteella kun ei juokse se suomalainen mieshenkilökään, jonka nimi jääköön tällä kertaa mainitsematta. Juoksumatolla tuntuma liittyy pitkälti laitteen rakenteeseen. Jos tarkemmin haluat perehtyä juoksumaton valintaan liittyviin kriteereihin, suosittelen lukemaan myös aikaisemmat kirjoituksemme aiheesta:
Paras juoksumatto hinta minimoiden – Juoksumaton valinta OSA 2.1. Kävelijä / kuntoutuja
Juoksumaton valinta: Millainen on minulle sopiva juoksumatto? OSA 1

Kävin hiljattain myös lukaisemassa vähän netin keskustelupalstoilta löytyviä näkemyksiä aiheesta. Laitetaanpa tässä linkki juoksufoorumille, jossa on ainakin osittain ihan hyvää pohdintaa. Juoksutuntuma, vetomoottorin teho ja huollettavuus ovat sielläkin keskeisiä teemoja, jotka nousevat esille sen ainaisen hinnan lisäksi.
http://www.juoksufoorumi.fi/vb/archive/index.php/t-22270-p-2.html

Uskallan sanoa, että keskeisimmillä ominaisuuksilla mitattuna Bremsheyn RN-sarja nousee selvästi aina hintaluokassaan yli muiden. Bremsheyn juoksumatot on kehitetty käyttötarkoitus ja kestävyys edellä. Olen tehnyt jonkin verran vertailua eri toimittajien kesken ja olen aika haltioissani. Etenkin yksi tärkeimmistä ominaisuuksista – vetomoottorin teho – on Bremsheyn mallistolla kilpailijoihin nähden kovaa luokkaa. Muun muassa tunnettu juoksumattojen valmistaja Kettler näyttää olevan tällä saralla paperia Bremshey-mallistoon verrattuna.

Tämä on makuasia, mutta ulkonäön puolesta itse en modernihkoa valko-musta-oranssia värimaailmaa lähtisi kovin kehumaan. Kyllähän Bremsheyn ulkonäkökin ihan menee ja kauneus on katsojan silmässä, mutta tällä saralla on omasta mielestäni Bremshey-malliston heikoin osa-alue. Jos muotoilulla on enempi merkitystä, niin siinä kyllä esimerksiksi Tunturin mallisto on askeleen pari edellä.

Tärkeimpiä kriteereitä onnistuneelle juoksumaton valinnalle ovat kuitenkin ilman muuta itse käyttöön ja kestävyyteen liittyvät asiat. Näillä perusteilla mielestäni satunnaisen hölkkääjän tulisi valita seuraavasti.

Jos hinta on yksi ratkaisevimmista valintakriteereistä:
1) Bremshey RN2 -juoksumatto
– Vetomoottori 2,25 hv on hintaluokkaan nähden erittäin tehokas
– Juoksualustan koko 46 x 137 cm
2) Bremshey RN3 -juoksumatto
– Vetomoottori 2,5 hv… hintaluokkaan nähden poikkeuksellisen tehokas
– Juoksualustan koko 46 x 137 cm

Tämä video osoittaa, että Bremshey RN-sarjan edullisinkaan RN2-juoksumatto ei häpeä yhtään perusominaisuuksillaan. Se on kunnollinen. Ihan halvimman Bremshey B-Run:in myymisen sen sijaan olemme lopettaneet kokonaan, koska mielestämme aina on syytä panostaa sen verran, että laite on oikeasti tarkoitettu käytettäväksi. Jos olet eri mieltä, voit hankkia sen B-Runin tai muun vastaavan muualta.

Valinta näiden RN2 ja RN3 -mallien välillä riippuu oikeastaan siitä, kuinka tiukassa rahat ovat hankintaa tehdessä. Jos käyttäjän paino on hyvin suuri (yli 120 kg), voi sen vuoksi olla syytä tehdä valinta alemman listan mukaan (Bremshey RN5 – Tunturi T50). Hölkkääminen on vetomoottoria selvästi vähemmän rasittavaa kuin kävely, joten etenkin satunnaisempaan hölkkäämiseen voi olla ihan järkevä ratkaisu ostaa näinkin edullinen, mutta kuitenkin kunnollinen juoksumatto. Bremsheyn juoksumatoissa vetomoottorin tehot ovat hintaluokkaan nähden varsin ylivoimaisia. Juoksualustan koko on molemmissa (RN2 ja RN3) malleissa 46 x 137 cm, joka on käyttötarkoitukseen useimmille hyvin riittävä. Molemmissa vetomoottori, juoksualusta ja juoksutuntuma ovat edullisesta hinnasta huolimatta hyvää tasoa, mikä tarkoittaa että kumpi tahansa juoksumatto on loistava hankinta!

Jos hinta ei ole ratkaisevin tekijä, vaan yksi muiden joukossa, niin sitten neuvoisin valitsemaan jonkin näistä:
1) Bremshey RN5
– Vetomoottori 2,75 hv on hintaluokkaan nähden erittäin tehokas
– Juoksualustan koko 50 x 148 cm
– 1,5 kg vaille 100 kg laitteen paino on jo hyvin vakaa juosta
2) Bremshey RN7
– Vahva 3 hv vetomoottori
– Juoksualustan koko 50 x 148 cm
– Jämäkkä 100 kg laitteen kokonaispaino, vakaa juoksutuntuma
3) Tunturi T50
– Vahva vetomoottori 3 hv
– Juoksualustan koko 51 x 150 cm
– Laitteen kokonaispaino 111 kg takaa jämäkkyyden

Tässä vielä testivideo Bremshey RN5 -juoksumatolla.

Jos käyttö on satunnaisempaa ja painottuu hölkkäilyyn, niin valinta ylemmän edullisen listan mukaan (Bremshey RN2 / Bremshey RN3) on perusteltu. Oikeastaan Bremshey RN5 on jo aivan loistava juoksumatto satunnaiseen hölkkäilyyn, mutta hinta silläkin jää erittäin kohtuulliseksi. Panostus tätä enemmän (Bremshey RN7 tai Tunturi T50) ei satunnaiselle hölkkäilijälle ole enää tarpeellista, mutta toki tehdyn lisäpanostuksen saa takaisin aina vain paremmassa juoksutuntumassa. Tämähän voi parhaimmillaan saada aikaan myös sen, että se käyttökin muuttuu satunnaisesta säännölliseksi!

Julkaistu kategoriassa FitNord-juoksumatot, Gymstick juoksumatot, Juoksumatot, Kuntolaite-testit, Titan juoksumatot, Tunturi juoksumatot avainsanoilla , , kirjoittanut .

Matias Kukkonen

Matias on Kuntokaupan yksi kolmesta perustajajäsenestä ja nykyisellään luotsaa Kuntokauppaa yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Matiaksen oma urheilutausta pitää sisällään monenlaista harrastelua ja lyhyen jakson kilpaurheilua. Kilpaurheilu alkoi 23 vuotiaana, kun mies löysi tiensä pikajuoksuharjoituksiin syksyllä 2003 ja alitti ensimmäisenä kilpailukautenaan kesällä 2004 maagisen 11 sekunnin rajan ajalla 10,98. Tästä kehitys jatkui SM-tasolla siten, että kesä 2005 toi Kalevan Kisoissa M 100 m välieräpaikan. Kesällä 2006 Kalevan Kisat pidettiin Matiaksen silloisessa kotikaupungissa Jyväskylässä, jossa mies ylsi silloiseen tavoitteeseensa: miesten 100 m finaaliin. Seitsemäs sija Kalevan Kisoissa kolmantena kilpailukautena jäi lopulta viimeiseksi esiintymiseksi SM-kilpailuissa. Kesän 2006 viimeinen kilpailu Lahden Eliittikisoissa toi vielä uuden ennätyksen 10,71 hienoiseen (-0,8) vastatuuleen, mutta seuraavalla harjoituskaudella alkaneet loukkaantumiset päättivät lyhyen pikajuoksu-uran kolmeen kilpailukauteen. Nykyään Matias pitää huolta kunnostaan monenlaisten urheiluharrastusten parissa, jakaa näkemyksiään treenaamisesta ja kehittää Kuntokauppaa auttaakseen sinuakin eteenpäin kohti tavotteitasi.

2 vastausta artikkeliin ”Vertailussa paras juoksumatto hölkkääjälle – Juoksumaton valinta OSA 2.2

 1. Juha

  Bremsheyn 46cm mattoleveys kuulostaa kauhean vähältä. Minkä verran lasket leveälle matolle arvoa?

  Vastaa
  1. Milla Korhonen

   Hei Juha,

   Kiitokset viestistä! Tuo mattoleveys 46 cm on hyvin yleinen leveys kotikäyttöön tarkoitetuissa juoksumatoissa, ja onkin hyvinkin riittävä useimmille juoksijoille. Yleensä juoksualustan keskellä pysyy ihan huomaamattaankin, sillä maton sivuilla olevat käsituet alitajuisesti ohjaavat juoksijaa. Isokokoiset ja huolettomat juoksijat voivat toki hyötyä hieman leveämmästä alustasta, jolloin juoksemista ei tarvitse jännittää. Leveämpi alusta löytyy mm. FitNord Sprint 500 (52 cm), Tunturi Pure Run (51cm) ja Tunturi Competence ja Performance (50cm) matoista.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *