Mikä crosstrainer nyt kannattaa valita?

Tällä kertaa hieman kihelmöi ja kutkuttaa lähteä kirjoittamaan artikkelia parhaan crosstrainerin valinnasta kotikäyttöön, koska lopputulos on todella selkeä. Alkaneella kaudella myynnissä olevien crossareiden voittajat ja häviäjät on helppo löytää. Siksi julistankin mielelläni nyt ne voittajat ja autan samalla ehkä sinuakin, jos olet suunnittelemassa crosstrainerin hankintaa.

Valmistajia, tuotemerkkejä ja malleja kun on nykyään niin monia, että monella menee helposti pää pyörälle yksittäisen kuntolaitteen valintaa tehdessä. Antti onkin jo kirjoituksessaan juoksumaton valinnasta sivunnut hyvin yleisiä periaatteita, joita kannattaa kuntolaitetta hankkiessa noudattaa. Näitä ovat muun muassa luotettava valmistaja / tuotemerkki, takuut ja huollettavuus, laitteen käyttötarkoitus jne.

Kun lähdetään hakemaan sinne omaan kotiin parasta crosstraineria vuosiksi eteenpäin, niin otetaan luotettavaksi valmistajaksi suoraan se kaikkein suosituin eli kotikuntolaitteiden markkinajohtaja Suomessa: Tunturi-Hellberg Oy. Tuotemerkkien osalta Tunturi-Hellbergillä on saatavilla crosstrainereita Tunturi ja Bremshey -tuotemerkeillä. Tunturin kattavat takuut, huollot ja varaosapalvelut koskevat siis molempia mallistoja.

Koska palstatila on rajallinen, rajataan valinta jo heti alkuunsa pelkästään etuvetoisiin crosstrainereihin. Takavetoisia crossareita näkee usein kuntosaleilla, mistä joku saattaa erehtyä luulemaan, että se olisi kotikäyttöön se ainut oikea valinta. Kotikäyttöön menee ylivoimaisesti enemmän nimenomaan etuvetoisia crosstrainereita. Syy on yksinkertainen: etuvetoisen crosstrainerin rakenne mahdollistaa vakaan harjoittelutuntuman alhaisemmalla laitteen massalla kuin takavetoisen. Kotikäyttöön tarkoitetut kuntolaitteet eivät ole rakenteeltaan yhtä vahvoja ja painavia kuin ammattikäyttöön tarkoitetut. Useita tuhansia euroja maksavilla kuntosalien crossareilla on niin paljon massaa, että se riittää takaamaan jämäkän harjoittelutuntuman takavetoisellekin crossarille. Mutta nyt valitaan crosstraineria kotikäyttöön, joten tällä perusteella kysymykseen tulevat etuvetoiset crosstrainerit. Aloitetaan vertailu!

Bremsheyn crosstrainer-mallisto

Katso Bremsheyn etuvetoisen crosstrainerin testivideo tästä!

1. Tuntumaltaan vakaa, jämäkkä ja miellyttävä harjoitella. Crosstrainerilla tämä ominaisuus menee mielestäni tärkeysjärjestyksessä kaikkien muiden yläpuolelle. Vakaa harjoittelutuntuma johtuu ennen muuta rakenteesta, joka Bremsheyn crosstrainer-mallistolla on todella vakuuttavaa luokkaa. Samana päivänä ei voi puhua markettien halpis-rimpuloista, joita joku voi crosstrainereiksi kutsua. Kaikista vakain tuntuma on Bremshey CF5 ja CF7 -malleilla, joilla molemmilla on saman rungon lisäksi yhtä suuri vastuksen liikemassa. Bremsheyn etuvetoisilla crossareilla askellus on esimerkiksi Tunturiin verrattuna hiihtävämpää eli korkeussuunnassa ei pompita kovin korkealle. Hiihtävämpi askellus tekee harjoittelusta miellyttävämpää etenkin lyhyelle käyttäjälle ja toisaalta 19 tuumainen askelpituus riittää hyvin myös pidemmälle harrastajalle. Tällä samalla 19 tuuman askelpituudella sekä rungolla jyllätään jo CF3-crosstrainerissa ja kokonaisuudessaan mallistolle voi antaa tuntumasta kunnon plussat +++++!

2. Ohjelmistot ovat koko mallistossa varsin yksinkertaisia käyttää. Bremshey CF3 on ohjelmistoltaan hyvin pelkistetty, sillä harjoitellessa ei paljon harjoitusohjelmilla kikkailla. Toki kaikki perustoiminnot ja vastuksen säätäminen onnistuvat silläkin. Ja jos yksinkertaisesta harjoittelusta tykkää, niin riisutuin versio voi olla jopa kätevin. CF7 on ohjelmistoltaan monipuolisin, mutta CF5 tarjoaa lähes kaikki samat ohjelmat muutamaa valmisohjelmaa lukuunottamatta. Kun ottaa huomioon hintaerot, niin CF5 on ohjelmistojen suhteen järkevin valinta.

3. Luotettavuus on Bremsheyn crossareilla pääasiassa erinomaista luokkaa. Etenkin näin on Bremshey CF3 ja Bremshey CF5 -crossareiden kohdalla, joiden tekniikka on varsin yksinkertaista, varmaa ja toimivaa. Poikkeuksen oikeastaan tekee Bremshey CF7 -crosstrainer, jonka kohdalla on ollut jonkin verran ongelmia sekä mekaniikkaan että itsegeneroivaan tekniikkaan liittyen. CF7 oli syksyllä 2012 jonkin aikaa jopa toimituskiellossa, joten sen osalta neuvoisin odottelemaan, että itsegeneroivan crossarin tekniikka saadaan tulevina vuosina varmempiin kantimiin. Teknisesti yksinkertaisemmat CF3 ja CF5 ovatkin luotettavuudeltaan pomminvarmoja valintoja.

4. Hinta on erittäin edullinen suhteessa laatuun ja ominaisuuksiin. Montaa sataa ei tarvitse maksaa lisää niihin halvimpiin pyyhkeenripustustelineisiin verrattuna, joilla et mitään tee. Vastaavasti moniin kalliimpiin koticrossareihin verrattuna hinta on jopa puolet halvempi. Silti tuntuma hakkaa useat mennen tullen. Käteisellähän tulisi aina ostaa, mutta tässä tapauksessa jopa osamaksua ja rahoituksia voi suositella. Kalliimpiin laitteisiin verrattuna saa samat ja paremmatkin ominaisuudet ja halvempiin laitteisiin verrattuna ero treenaamisessa on niin suuri. Esimerkiksi kertaalleen syötyä ruokaa saa kuulemma ilmaiseksikin, mutta vähän kun viitsii panostaa, niin nyt saa jo todella kunnollista!

Tunturin crosstrainer-mallisto

Nyt on se kerta, kun myyjä joutuu toteamaan, että ei oikein vakuuta. Tunturin crosstrainer-mallisto on selvästi Bremsheyn vastaavaa kalliimpi. Tällä kertaa sekä hinta että laatu puhuvat Bremsheyn malliston puolesta.

1. Tuntumassa uusin Tunturin Pure crosstrainer-mallisto joutuu antautumaan Bremsheylle ratkaisevasti. Mielestäni ei ole hyväksyttävää, että tämän hintaluokan ja ominaisuuksien laitteella harjoitellessa saa varoa jopa kaatuvansa. Sinänsä vastus on miellyttävä ja se keinuminenkin on tavallaan tasaista, mutta tosiaan laitteen rakenteen tukevuus häviää edullisemmille Bremsheyn crosstrainereille niin merkittävästi, että peli on mielestäni tällä selvä.

2, 3 ja 4. Tärkeimmässä yksittäisessä ominaisuudessa eli harjoittelutuntumassa reputtaminen vie mielekkyyttä arvioida mallistoa muillakaan kriteereillä. Etenkin ohjelmistopuolella ja muotoilussa Tunturi Pure -crosstrainerit ovat kieltämättä tätä päivää. Luotettavuudesta sen sijaan ei valitettavasti vielä ole kovin merkittävää kokemusta: mallistohan on uusi. Onhan hinta periaatteessa linjassa siihen mitä kukin crosstrainer ominaisuuksiltaan Pure-mallistossa edustaa, mutta käytännön kokemus jää vajaaksi siitä, mitä kyseisellä hintatasolla olisi lupa odottaa.

Katso alla olevalta videolta testailua kalleimmalla Tunturi Pure 8.0 crosstrainerilla ja totea samat pointit itse.

No mikä crosstrainer nyt kannattaa sitten valita?

Jos treenaat paljon, haluat monipuoliset harjoitusohjelmat ja enemmän vastustasoa, valitse Bremshey CF5 etuvetoinen crosstrainer. Jos harjoittelu on satunnaisempaa, ohjelmistoilla ei ole niin väliä etkä usko myöskään tarvitsevasi kaikkein suurinta vastusta, valitse Bremshey CF3 etuvetoinen crosstrainer. Molemmat ovat rakenteeltaan käytännössä sama laite eli yhtä vankkoja. Erot tulevat CF5:n eduksi vastuksen liikemassan kautta vastuksen voimakkuudessa ja vakaudessa sekä harjoitusohjelmistossa. CF3:n etuna on tietysti alhaisempi hinta, mutta kuten sanottu, molemmat ovat ennen kaikkea harjoittelutuntumaltaan hintaansa nähden ylivoimaisia.

Jos ajat Porsche Cayennella (jolla muuten mielelläni itsekin ajaisin), olet valmis panostamaan crossariin många tusen euroa, haluat tuntuman olevan viimeisen päälle jämäkkä ja vaadit ohjelmistolta sekä vastukselta enemmän, niin suoraan sanottuna unohda silti Tunturi Pure -malliston laitteet. Laita ennemmin Tunturi Platinumin etuvetoinen Platinum Crosstrainer tai Platinum Cross Sprinter. Näistä kummallakin crossailet kuin kuntosalilla, paitsi ettei sinun tarvitse jonotella vuoroasi.

Yritinpähän edes vähän myydä kalliimpaa, kuten kunnon kauppiaan kuuluu… 😉 Ehkä silti paras paras vaihtoehto vauraallekin himocrossailijalle on käyttää rahat järkevästi Bremshey CF5:een ja hankkia ylijäämillä lisäksi vaikka järkevä juoksumatto ja soutulaite, edellyttäen että tilat antavat myöden. Bremshey CF3 ja CF5 etuvetoisia crossareita voin ilomielin suositella lähes jokaiselle!

Julkaistu kategoriassa Crosstrainerit, Kuntolaite-testit, Tunturi crosstrainerit avainsanoilla , , kirjoittanut .

Matias Kukkonen

Matias on Kuntokaupan yksi kolmesta perustajajäsenestä ja nykyisellään luotsaa Kuntokauppaa yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Matiaksen oma urheilutausta pitää sisällään monenlaista harrastelua ja lyhyen jakson kilpaurheilua. Kilpaurheilu alkoi 23 vuotiaana, kun mies löysi tiensä pikajuoksuharjoituksiin syksyllä 2003 ja alitti ensimmäisenä kilpailukautenaan kesällä 2004 maagisen 11 sekunnin rajan ajalla 10,98. Tästä kehitys jatkui SM-tasolla siten, että kesä 2005 toi Kalevan Kisoissa M 100 m välieräpaikan. Kesällä 2006 Kalevan Kisat pidettiin Matiaksen silloisessa kotikaupungissa Jyväskylässä, jossa mies ylsi silloiseen tavoitteeseensa: miesten 100 m finaaliin. Seitsemäs sija Kalevan Kisoissa kolmantena kilpailukautena jäi lopulta viimeiseksi esiintymiseksi SM-kilpailuissa. Kesän 2006 viimeinen kilpailu Lahden Eliittikisoissa toi vielä uuden ennätyksen 10,71 hienoiseen (-0,8) vastatuuleen, mutta seuraavalla harjoituskaudella alkaneet loukkaantumiset päättivät lyhyen pikajuoksu-uran kolmeen kilpailukauteen. Nykyään Matias pitää huolta kunnostaan monenlaisten urheiluharrastusten parissa, jakaa näkemyksiään treenaamisesta ja kehittää Kuntokauppaa auttaakseen sinuakin eteenpäin kohti tavotteitasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *