Miksi hankkia juoksumatto, kun ulkonakin voi juosta?

Ulkona voi juosta ilmaiseksi, joten miksi ihmeessä hankkisin juoksumaton? Hyvä kysymys! Mikäpä sen hienompaa kuin juosta kauniina kesäpäivänä raikkaassa ulkoilmassa linnunlaulusta nauttien. Valitettavaa on, että tämä mielikuva käy toteen keskimäärin muutamana päivänä vuodessa ja muulloin kelit ovat suhteellisen ankeita.

Tässä muutamia syitä hankkia juoksumatto:

Heikot juoksukelit

Kotona juoksumatolla voi luonnollisesti juosta säällä kuin säällä, eikä loska, myrsky, räntäsade tai kylmyys häiritse juoksua tai kävelyä. Kotiin ei myöskään tarvitse hankkia eri keliolosuhteisiin sopivia treenivarusteita, vaan juosta voi ympäri vuoden samoissa vetimissä. Tässä mielessä kotona juokseminen säästää myös rahaa! ?

Katupöly ja allergiat

Katupöly aiheuttaa monille ärsytysoireita, eikä kyseessä ole vain suurten kaupunkien ongelma. Katupölyongelmat ovat pahimmillaan keväisin kuivalla kelillä, eikä tällöin ole kenellekään kovin miellyttävää lenkkeillä ulkona – puhumattakaan astmaatikoista tai muista erityisryhmistä, joille katupöly voi aiheuttaa todella voimakkaita oireita.

Myös siitepöly aiheuttaa monille allergisia reaktioita keväisin ja kesäisin, jolloin herkimpien allergikkojen on miellyttävämpi lenkkeillä juoksumatolla sisätiloissa.

Turvallisuus

Juoksumatolla on huomattavasti turvallisempaa juosta kuin vaikkapa liukkaalla jäisellä asfaltilla. Jäätiköllä liukastellessa voi käydä huonostikin, eivätkä nastakengät ole ne kaikista miellyttävimmät juoksulenkkarit.

Kuntokaupan kotikulmilla Tampereen Tesomalla liikkuessa tulee mieleen myös toisenlainen turvallisuusnäkökulma: uskaltaako omalla asuinalueella liikkua esim. myöhään illalla? Tällöin voi olla mukava ja turvallinen vaihtoehto jäädä kotiin juoksemaan juoksumatolla.

Jos taas pelkää juoksumatolla kaatumista, kannattaa käyttää turva-avainta/ hätäkatkaisijaa, joka pysäyttää maton tarvittaessa nopeasti.

Nopeus ja helppous

Kaikki eivät asu loistavien lenkkeilymahdollisuuksien äärellä ja esim. keskusta-alueella asuva voi joutua siirtymään pitkänkin matkan ja odottelemaan liikennevaloissa ja ruuhkissa ennen kunnon lenkkibaanalle pääsyä. Maaseudulla taas juoksuharrastusta saattaa hankaloittaa lenkkipolkujen puute, eikä maantien reunassa ole kovin mukavaa tai edes turvallista lenkkeillä.

Juoksumatolla lenkin voi tehdä helposti ja nopeasti juuri silloin, kun itse haluaa. Myös lempisarjojen katselu TV:stä tai tabletilta sujuu kotona juoksumatolla huomattavasti helpommin kuin lenkkipolulla.

Loistava ratkaisu perheelliselle

Lasten leikkiessä tai katsellessa Pikku Kakkosta ei ole suotavaa (tai oikein laillistakaan) jättää lapsia yksin ja lähteä itse ulos lenkille. Tällöin voi kuitenkin juosta juoksumatolla kotona (mikäli lapset antavat tähän mahdollisuuden). Muutenkin kotikuntoilu on perheellisille erinomainen ratkaisu!

Isommat lapset saattavat itsekin innostua juoksumatolla liikkumisesta, jos sellainen kotoa löytyy. Kokemuksemme perusteella juoksumatto on ollut erittäin suosittu kuntolaite koululaisten keskuudessa. Aiheesta mm. täällä.

Treenin optimointi

Varsinkin tavoitteellisesti esim. maratonille treenaavat juoksijat haluavat usein seurata tarkasti omaa kehitystään ja juosta kussakin harjoituksessa tarkalleen määriteltyä vauhtia.

Juoksumatolla juoksukulman ja nopeuden saa säädettyä optimaaliseksi, eli matolla pääsee juoksemaan juuri tiettyä vauhtia ja joko aivan tasamaalla tai pienessä kulmassa. Tietyn tarkan vauhdin löytäminen voi olla haastavaa ulkona juostessa, eikä lenkkipolun kaltevuuskulmaa voi säädellä mielensä mukaan.

Kun käytössä on sykevyö, pääsee myös seuraamaan sykettä näppärästi juoksumaton näytöltä. Joissakin juoksumatoissa (kuten Tunturi T80) on myös mahdollista käyttää sykeohjelmia, eli määrittää tietty syketaso ja matto säätää vauhtia tämän mukaan.

Tässä muutamia hyviä syitä hankkia juoksumatto! Kuntokaupan juoksumattovalikoimaan pääset tutustumaan täällä.

Ja on myös muistettava, että vaikka juoksumaton hankinta mahdollistaa lenkkeilyn kotioloissa, se ei tietenkään estä lenkkeilyä ulkoilmassa silloin kun sää sen sallii. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *