Pikaopas: Juoksumaton puhdistus ja huolto

Juoksumatto vaatii säännöllistä puhdistusta, huoltoa ja voitelua, jos haluaa laitteen kestävän vuosia. Kestovahatut matot poikkeavat tästä voitelun osalta, mutta nekin vaativat yhtä lailla säännöllistä puhdistusta ja ajoittain myös huoltoa. Suurin osa juoksumatoissa esiintyvistä vioista johtuu joko virheellisestä asennuksesta tai huollon puutteesta. Hyvällä huolenpidolla varmistetaan, ettei laite rikkoudu ennenaikaisesti tai käyttöikä lyhene turhaan. On myös muistettava, että useimmissa tapauksissa valmistajan takuu ei korvaa laitteen laiminlyönnistä johtuvia vaurioita, kuten moottorin ylikuumenemista pölyn tai vaikkapa liian vähäisen tai liiallisen voitelun takia.

Laadimme tämän hyvin yksinkertaisen oppaan juoksumaton voiteluun, puhdistukseen ja huoltoon. Nämä puhdistus- ja huoltotoimet koskevat siis kaikkia juoksumattoja. Kestovahattujen mattojen kohdalla puhutaan usein huoltovapaudesta, mutta tällä tarkoitetaan voiteluvapautta, eli voitelua lukuunottamatta puhdistus- ja huoltotoimet on tehtävä kaikille juoksumatoille.

Juoksumaton voitelu (koskee huoltovoideltavia juoksumattoja)

Suositellaan tarkistamaan juoksumaton voiteluntarve kerran kuukaudessa

Juoksumaton voiteluntarve tarkistetaan kokeilemalla maton alustaa. Jos matto on selvästi rasvaisen oloinen, ei voitelua tarvita. Jos matto liikkuu nihkeästi ja sen pinta tuntuu kuivalta, on matto syytä voidella. On huomioitava, että liiallinen voitelu on jopa huonompi asia kuin liian vähäinen voitelu, eli suosittelemme varovaisuutta voitelun suhteen. 

Näin voitelet juoksumaton:

 1. Työnnä voiteluainepullon suutinosa varovasti pohjalevyn ja maton väliin mahdollisimman lähelle pituussuunnassa maton keskiosaa.
 2. Paina pullon suutinta VAIN puolen sekunnin ajan.
 3. Irrota suutinputki varovasti voiteluainepullosta siten, että suutinputki jää vielä maton alle paikalleen pariksi minuutiksi. Näin putkeen jäänyt voiteluaine saadaan rauhassa valutettua maton väliin. Putken päässä oleva liitososa kannattaa nostaa hieman ylös ja suojata talouspyyhkeellä, ettei silikonia valu lattialle.
 4. Vedä suutinputki pois maton ja pohjalevyn välistä ja siisti mahdolliset ylimääräiset voiteluaineroiskeet vedellä kostutetulla pyyhkeellä.
 5. Voitelun jälkeen ota matto normaalisti käyttöön ja tee vähintään 15 minuutin harjoitus, jotta voiteluaine leviää kaikkialle.

Juoksumaton puhdistus

Suositellaan kaikille juoksumatoille noin puolen vuoden välein

Juoksumaton puhdistuksen voi suorittaa kuka tahansa seuraavien ohjeiden mukaisesti, kuitenkin erityistä varovaisuutta noudattaen:

 • Irrota johto seinästä ja poista moottorin suojakate.
 • Imuroi moottori ja muut ”sisuskalut” huolellisesti, mutta kuitenkin varovasti.
 • Kiinnitä suojakate takaisin paikoilleen.
 • Näkyvät osat ja laitteen ympäristö kannattaa imuroida viikoittain muun siivouksen yhteydessä.

Juoksumattoa ei kannata säilyttää pölyisessä tilassa tai esimerkiksi autotallissa, sillä tällöin moottoritilaan kertyy huomattavasti siistejä sisätiloja enemmän pölyä ja roskaa.

Katso videolta, miten puhdistus hoituu käytännössä!

Juoksumaton vuosihuolto

Suositellaan kaikille juoksumatoille kerran vuodessa

Vuosihuollon suorittaa yleensä juoksumattojen huoltoon perehtynyt ammattilainen. Vuosihuollon yhteydessä käydään läpi mm. seuraavat toimenpiteet:

 • Moottoritilan puhdistus paineilmalla
 • Vetohihnan kiristys
 • Matto-osan kiristys ja kohdistus
 • Muut tapauskohtaiset huoltotoimet

Huollon yhteydessä kuntolaitehuollon ammattilainen tarkistaa, että laitteen osat ovat kunnossa ja laitteen käyttö on turvallista.

Mikäli epäröit asennus- tai huoltotaitojasi, kannattaa kysyä asiantuntijoiltamme tarjous asennuksen ja huollon kattavaan huoltosopimukseen. Näin juoksumatto palvelee mahdollisimman pitkään ja rahoilleen saa parhaan mahdollisen vastineen. Asennuksen yhteydessä ammattilainen tarjoaa myös käyttöperehdytyksen, joka ennaltaehkäisee mahdollisia tulevia ongelmia.

Muita huomioitavia seikkoja:

 • Juoksumattoa tulee käyttää huoneenlämmössä. Alle 15 asteen lämpötilassa matto-osa alkaa jäykistyä, mikä rasittaa myös moottoria huomattavasti.
 • Vanhemmissa rakennuksissa on huomioitava, että juoksumatto tulee kytkeä maadoitettuun pistorasiaan.
 • Pienitehoisilla (teho alle 2 hv) juoksumatoilla ei ole suositeltavaa kävellä paljoa, sillä kävely rasittaa moottoria hölkkää ja juoksua enemmän. Kävellessä moottori joutuu ”työntämään” kävelijän painoa, mikä on moottorille raskaampaa. Parinkin asteen nousukulma helpottaa moottorin työtä, joten tätä kannattaa hyödyntää kävellessä. Ylämäkikävely on lisäksi tehokasta!
 • Kun juoksumatto käynnistetään, kannattaa seistä laitteen laidoilla ja antaa maton rauhassa kiihdyttää vauhtinsa lähelle haluttua nopeutta. Jos seisoo käynnistysvaiheessa maton päällä, joutuu moottori tekemään ison työn ja kertarysäyksellä laittamaan liikkeelle kymmeniä kiloja ihmispainoa.
 • Jos matto tuntuu pysähtelevän, on tarkistettava onko a.) juoksuhihna kiristyksen tarpeessa b.) voiteluainetta joutunut vetohihnan ja moottorin väliin.

Jos juoksumaton voitelu, puhdistus tai huolto mietityttää tai kaipaat ammattilaista toteuttamaan vuosihuoltoa, ota yhteyttä asiakaspalveluumme joko sähköpostilla [email protected], puhelimitse 045 2780 820 tai chatissa.

Kuntokaupan juoksumattovalikoimaan pääset tutustumaan tästä!

Yksi vastaus artikkeliin ”Pikaopas: Juoksumaton puhdistus ja huolto

 1. petripaavo

  Hei, itselläni on pieneen yksiöön sopiva juoksu-/kävelymatto – joka on muuten mainio, mutta siinä ei tullut mitään muuta ohjetta voitelusta kuin että ” se pitää tehdä 50-100 tunnin välein” ja ”käytä silikoniöljyä”. – Joten kiitos paljon tästä yleisestä palveluksesta että olette laittaneet nämä selkeät yleisohjeet juoksumattojen hoitamiseksi kaikkien saataville nettiin!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *