Dayron Lester – Ammattinyrkkeilijän tarina ja tunnelmat ennen ottelua

Kuka on Dayron Lester?

Dayron Lester Jiménez (s. 25. kesäkuuta 1986) on kuubalais-suomalainen ammattinyrkkelijä. Oikeakätinen Lester nyrkkeilee ylemmässä keskisarjassa ja miehen kisapaino on alle 80 kg. Suomeen vuonna 2013 muuttanut Lester asuu Tampereella ja harjoittelee perinteikkäässä Nääshallissa.

Lester aloitti nyrkkeilyharrastuksen 8-vuotiaana, ja noin 9-10 vuoden iässä hän alkoi otella lajissaan.  Kuubassa nyrkkeily onkin hyvin suosittu laji ja tavanomainen lasten harrastus, vähän kuin jääkiekko Suomessa.

Ammattilaisuransa Dayron Lester aloitti kesäkuussa 2015 ottelemalla Porvoossa latvialaista Aleksandrs Dvurecenskisiä vastaan. Lester voitti ensimmäisen ammattilaisottelunsa tyrmäyksellä. Ammattilaisuran alkuun Lesterin auttoi Robert Heleniuksen isä, manageri-valmentaja Karl Helenius, joka toimii edelleenkin Lesterin taustajoukoissa. Lesterin nyrkkeilyvalmentajana toimii Osmo Laine.

Nyrkkeilyuralla Lesterin tavoitteena on päästä ottelemaan Englantiin, jossa areenat ovat isompia ja myös palkkiot suurempia kuin Suomessa. Ammattilaisotteluiden palkkiot ovat Suomessa muutamia tuhansia, ulkomailla paljon enemmän.

Ammattinyrkkeilijän harjoittelu

Otteluita Lesterille kertyy vaihtelevasti 2-3 vuodessa. Joka ottelua kohden tehdään oma harjoittelusuunnitelma vastustajasta ja ottelun ajankohdasta riippuen. Treenit eivät siis ole aina samanlaisia, vaan vaihtelevat vastustajan mukaan.

Seuraavan kerran Lester ottelee Saksassa sunnuntaina 17.2. Nyt ottelun ollessa hyvin lähellä Lester harjoittelee päivittäin: Aamuisin hän tekee noin tunnin juoksulenkin, iltaisin hänellä on nyrkkeilytreenit. Kuntosaliharjoittelu painottuu otteluun valmistautuessa viikonlopuille.

Lisäpainona nyrkkeilytreeneissä Lester käyttää mm. nilkkapainoja. Myös painavammat nyrkkeilyhanskat tuovat lisävastusta ja painoa harjoitteluun. Ammattinyrkkeilijän mielestä FitNord-nyrkkeilyhanskat sopivat loistavasti treenihanskoiksi ja eri kokovaihtoehdot toimivat eri käyttötarkoituksissa: Lesterin omaan makuun sopii kevyempi (10 oz) hanska otteluissa, kun taas painavampi (16 oz) hanska sopii treenihanskaksi.

Lester saa treenivinkkejä kavereiltaan ympäri maailmaa, ja hänellä on käytössä loistavia keinoja motivoida ja potkia itseään treenaamaan: Lester on mm. käskenyt kavereitaan soittamaan hänelle aina tiettyyn aikaan päivästä ja tsemppaamaan salille/lenkille. Tässä aika toimiva vinkki ihan tavallisillekin kuntoilijoille! 🙂

Ruokavaliotaan Lester ei tarkkaile sen suuremmin, vaan syö pääosin normaalisti. Hän haluaa keskittää voimansa treeniin, eikä halua käyttää energiaa ruokavalion tarkkailuun ja orjalliseen noudattamiseen. Vasta noin viikkoa ennen ottelua hän alkaa pudottaa painoa, jota hänellä on yleensä noin 5-6 kg ottelupainoa enemmän.

Nyrkkeilyä tukeva kotitreeni

Dayron Lester treenaa mielellään myös kotioloissa. Tulevaisuudessa Lester aikoo rakentaa kotiinsa kunnon treenipaikan tukemaan nyrkkeilytreeniä. Hankintalistalla on ainakin pieneen tilaan mahtuva crosstrainer, kuten FitNord Hiker 300F. Crossarilla saa hyvin liikettä koko vartalolle, mikä on oleellista nyrkkeilyn kannalta.

Lesterin suunnitelmissa on hankkia kotiinsa myös leuanvetotanko, lisää nilkkapainoja, käsipainot, nyrkkeilysäkki ja hyppynaru tukemaan nyrkkeilytreenejä. Näillä välineillä pääsekin toteuttamaan jo todella monipuolisen kotitreenin lenkkien, nyrkkeilyharjoitusten ja kuntosalin lisäksi!

Tunnelmat ennen matsia: Kehä puhuu!

Dayron Lester ottelee seuraavan kerran Saksassa sunnuntaina 17.2. Tulevaan otteluun valmistautuminen on sujunut hyvin, ja sovittu ottelu kannustaakin miestä treenaamaan tunnollisesti – ilman sovittua ottelua on vaikea löytää motivaatiota ja viimeistä puristusta treeneihin.

Vaikka tulevan ottelun armenialainen vastustaja on kova ja kokenut, ei Lester halua ottaa liikaa paineita. ”Kehä puhuu” onkin miehen motto: ennen ottelua voi spekuloida mitä tahansa, mutta todellisuudessa ottelu alkaa vasta kehässä, kun katsotaan vastustajaa silmästä silmään. Nyrkkeilyyn liittyy myös paljon muuttujia ja kaikkea voi tapahtua ennen ottelua.

Myös kunnon show kuuluu nyrkkeilyyn, ja Lester taitaakin nyrkkeilyn ohella myös tämän puolen erinomaisesti: Hän on aiemmin hämmentänyt vastustajiaan mm. syömällä hampurilaista kesken punnituksen. Nähtäväksi jää, millaisen spektaakkelin Lester järjestää viikonlopun ottelussaan. Hän ei ota vielä kantaa siihen, aikooko syödä hampurilaista vai kenties tamperelaisittain siipiä (joka Kuntokaupan epävirallinen suositus).

Kuntokauppa on mukana sponsoroimassa Dayron Lesterin viikonlopun ottelua ja olemme muutenkin tiivissä yhteistyössä tämän nyrkkeilyn supertähden kanssa. Jäämme suurella mielenkiinnolla jännittämään ottelua ja seuraamaan miehen nousujohteista uraa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *