Leuanveto- ja punnerrushaaste (OSA 2) – hierontaa ja kehonhuoltoa kipeille lihaksille

Innokkaan startin jälkeen tuli huomattua, että lisääntyneen ja monipuolistuneen treenin ansiosta lihakset ovat menneet aivan jumiin! Oma kroppa kyllä kertoo, että on tullut rasitettua sellaisia lihaksia, mitkä yleensä eivät ole niin kovassa rasituksessa. Jopa hiusten pesu treenin jälkeen tuntuu liian raskaalta, koska käsiä pitäisi nostaa ylöspäin. 😀

Lihaskipuja on ojentajissa, rintalihaksissa, selässä, vatsalihaksissa, reisissä… Mikähän kohta kropasta ei ole jumissa? Kovaan treenaamiseen kuuluu myöskin oleellisena osana kehonhuolto. Juttelin myöskin Milla Vahtilan kanssa aiheesta, ja hän oli aivan samoilla linjoilla minun kanssani. Parempi pitää kroppa kunnossa ja välttää turhat rasitusvammat. Päätinkin siis pyhittää yhden päivän treenien sijaan pelkästään kehonhuollolle. Erilaisia apuvälineitä omatoimiseen hierontaan löytyy, joten nyt on aika hyödyntää niitä.

Lukuisia kehonhuolto- ja hierontavälineitä on helposti saatavilla.

Lukuisia kehonhuolto- ja hierontavälineitä on helposti saatavilla. (Kuvassa: Hierontarulla Tube Roller, Blackroll Groove Pro, Blackroll Mini Hierova terapiapallo 9cm, Rentouttava hierontapallo 6cm)

Hierontapalloista apua kipupisteisiin

Hierontapallo on kätevä ja näppärän kokoinen apu kipeytyneille lihaksille, jolla saa kohdennettua hieronnan tiettyihin kipupisteisiin. Ojentaja- ja rintalihaskipuihin otin avuksi hierovan terapiapallon. Pallossa olevat joustavat, tylpät nystyrät laittavat verenkiertoa liikkeelle ja pureutuvat hyvin lihasten kipeisiin kohtiin. Mikäli kaipaa enemmän tuntumaa, voisi käyttää myös rentouttavaa hierontapalloa, siinä nystyrät ovat tiheämmät ja kovemmat kuin terapiapallossa. Lihasten ollessa hieman arkana, käytin itse mielummin hierovaa terapiapalloa. Palloa on helppo käyttää joko makaamalla jumppamatolla tai miksei myös seinää tai tuolinnojaa vasten.

Hierovalla terapiapallolla on hyvä hieroa ojentajia.

Hierovalla terapiapallolla on hyvä hieroa ojentajia.

Niska- ja hartiakivut ovat minulla ainainen vaiva. Hierontapalloilla saa helpotettua kipuja, mutta kokeilemisen arvoinen tuote on myös Blackroll Duoball. Duoballissa on nimensä mukaisesti kaksi palloa yhdessä tuotteessa, jonka ansioista sillä saa hierottua kallonpohjaa, niskaa ja hartioita erinomaisesti. Hieronta onnistuu kivasti vaikka selin makuulla jumppamatolla.

Helpotusta niskakipuihin löytyi Triggerpallosta (Blackroll, Duoball).

Helpotusta niskakipuihin löytyi Triggerpallosta (Blackroll, Duoball).

Hierontarullista apua omatoimiseen hierontaan

Hierontarullista saa hyvin apua isompien lihasten, kuten selän, reisien ja pakaroiden hierontaan. Mitä rullaa sitten kannattaa käyttää, se riippuu ihan käyttäjästä. Hierontarullia löytyy joka lähtöön, on sileää, kuvioitua, nystyräpintaista, kovaa, pehmeää, pitkää, lyhyttä… Varmasti löytyy jokaiselle se paras mahdollinen.

Lähdin testaamaan erilaisia rullia ja kartoittamaan, mistä minä saan eniten apua. Olen jonkin verran rullausta harrastanut perinteisellä foam rollerilla, joka on toiminut kivasti peruslihashuoltoon. Lähdin hakemaan lisätuntumaa hieman kuvioidulla tube rollerilla. Laitoin rullan seinän ja itseni väliin ja lähdin rullaamaan pitkin selkää. Tube rollerin pinnassa olevan muotoilu antaa hieman periksi rullatessa, joten sen kanssa hieronta tuntui olevan sopivan kovuista. Mikäli kaipaa vielä enemmän tuntumaa, kannattaa koittaa syvähierontarullaa. Rulla on Tube Rolleriin verrattuna huomattavasti kovempi, eikä siinä olevat nystyrät anna juuri periksi. Jos vain kroppa kestää saa syvähierontarullalla lihakset ja lihaskalvot auki ja veren kiertämään. Itse käytin syvähierontarullaa alaselän hierontaan, koko selän rullaus olisi ollut liian rajua.

Seuraavaksi koitin samoja rullia myös reisien ja pakaroiden hierontaan. Tube roller antoi kivaa vaihtelua tavalliseen foam rolleriin, siitä sai hieman enemmän lisätuntumaa lihaksiin. Syvähierontarullaa testasin etureisiin, sieltä löytyikin ihan erilailla kipeitä kohtia kun laski kehonpainoa rullan päälle!

Syvähierontarullalla saa hyvin hierottua alaselkää esimerkiksi seinää vasten.

Syvähierontarullalla saa hyvin hierottua alaselkää esimerkiksi seinää vasten.

Etureisissä lähtee verenkierto toimimaan syvähierontarullan avulla.

Etureisissä lähtee verenkierto toimimaan syvähierontarullan avulla.

Mikäli rullaus ei ole tuttua tai lihakset ovat todella kipeät, voi olla hyvä aloittaa pehmeämmällä rullalla. Itse otin pehmeän rullan käyttöön kaikista kipeimpien kohtien hierontaan. Minulta, kuten myös useilta muilta naisilta, löytyy kipeitä kohtia reisien sivuosista läheltä lonkkaa. En voisi ajatellakaan hierovani näitä kipupisteitä triggerpallolla tai kovemmalla rullalla, joten otin testiin Blackroll Medical hierontarullan. Se on 20 % pehmeämpi kuin esimerkiksi Blackrollin perusmalli, Blackroll Standard. Tällä rullalla hieronta alkoi tuntumaan siedettävältä! 😉

Pehmeämpää hierontarullaa on hyvä käyttää kipeissä kohdissa.

Pehmeämpää hierontarullaa on hyvä käyttää kipeissä kohdissa.

Seuraavassa kirjoituksessa pääsette mukaan mun treeneihin. Katsotaan minkälaisia harjoituksia kuuluu mun treeniohjelmaan. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *