Kestääkö juoksumatto painosi – käyttäjän fyysinen koko ja paino juoksumaton valinnassa

Juoksumaton valinnassa on monia seikkoja, joita on hyvä huomioida. Olemme kirjoittaneet useampiakin artikkeleita helpottamaan päätöstä, mutta erästä asiaa valintaoppaissa ei olla kovin paljoa sivuttu: kuinka juoksijan koko ja paino vaikuttavat juoksumaton valintaan?

Päätimme laittaa eri kokoiset juoksumatot testiin ja omasta kööristä löytyikin sopivasti kaksi testihenkilöä – 65 kg ja 110 kg. Testiin pääsivät (tai joutuivat) FitNordin mallistosta kolme eri kokoista juoksumattoa: Sprint 200, Sprint 300 ja Sprint 1000. Testattavat juoksumatot on kaikki todettu kokoonsa suhteutettuna tukeviksi tapauksiksi, mutta faktahan on, ettei 70 kg painava höyhensarjalainen pärjää tukevuudessa millään yli 150 kg painavalle ”köriläälle”. Katsotaan sitten videopätkiltä, kuinka koville juoksumatot joutuvat!

Sprint 200 – pienikokoinen kotikäytön juoksumatto

FitNord Sprint 200 on näppärän kokoinen ja kompakti juoksumatto kotiin. Kaikista heppoisimmasta päästä se ei ole ja onkin kokoonsa nähden erittäin tukeva, 65 kg juoksijan alla ei heilu rivakassa 15 km/h vauhdissakaan.

110 kg juoksijan hypätessä kyytiin tilanne ei ole kuitenkaan enää ihan optimaalinen ja laite näytää olevan aika kovilla. 70 kg painava juoksumatto 120 kg maksimikäyttäjäpainorajalla suoriutuu kyllä tehtävästään, mutta jokainen voi sitten itse pohtia onko näin suurikokoiselle käyttäjälle pienimmästä/kevyimmästä päästä oleva juoksumatto se järkevin vaihtoehto. Kuvitellaanpa hetki tämä kyseinen juoksija päristelemässä kaikkien tuntemalla pikkumopo Honda Monkeylla…

  • Sprint 200 on oiva valinta keskiverron kokoiselle ja painoiselle harrastelijalle hölkkä- ja juoksutreeneihin.
  • Vaativaan käyttöön (kovat treenit, paljon käyttöä, painava käyttäjä) suosittelemme suurempaa ja tehokkaampaa mallia.

FitNord Sprint 300 – tukeva kotikäytön juoksumatto

Lähes 100 kg kunnioitettavaan painorajaan yltävä juoksumatto FitNord Sprint 300 suoriutuu testissä hyvin. Painavalla juoksijalla kovassa vauhdissa laite taipuu jonkin verran, mutta huomattavasti edellistä Sprint 200:a vähemmän. Sprint 300 pitää siis pintansa ja läpäisee testin, tosin voiteluaineesta liukkaalla lattialla se lähtee hiukan liikkumaan kovemmalla vauhdilla juostaessa. (toim. huom. mikäli voiteluainetta pääsee tippumaan lattialle, kannattaa se pyyhkiä heti pois, ettei pääse leviämään. Juoksumattojen alle on myös mahdollista hankkia suojamatto). 

Maksimikäyttäjäpaino 150 kg rittää suuremmallekin käyttäjälle, tosin mikäli näin painava henkilö aikoo tehdä runsaasti kovavauhtisia treenejä, suosittelemme silti valitsemaan vieläkin jämerämmän laitteen. Tällaiset henkilöt tosin alkavat olla aika harvassa, joten oletusarvoisesti Sprint 300 on rungoltaan oikein käypä laite suurimalle osalle kotikuntoilijoista.

  • Tukevarunkoinen Sprint 300 on hyvä ”joka perheen” juoksumatto aktiiviseen kotikäyttöön
  • Erittäin kovaan harjoitteluun ja erittäin painaville juoksijoille suosittelemme suurempaa ja tehokkaampaa mallia.

Sprint 1000 – suurehko juoksumatto yhteisökäyttöön

Kun juoksumatolla on painoa 157 kg, niin kyllä sen huomaa. FitNord Sprint 1000 on yhteisökäyttöön ja kevyeen ammattikäyttöön suunnitetu suurikokoinen juoksumatto. Runko on huomattavasti testin kahta edellistä laitetta painavampi ja jykevämpi, eikä siinä ole myöskään kotikäytön juoksumatoille tyypillistä ”kokoontaitto”-ominaisuutta.

Kuten videolta selvästi nähdään, runko ja juoksualusta eivät taivu taikka nitise edes painavalla juoksijalla lainkaan. Maksimikäyttjäpaino onkin jopa 170 kg ja siinä on erittäin tehokas 3,5 hevosvoiman AC-moottori, joten Sprint 1000 on erinomainen valinta esimerkiksi kuntoutukseen ja kävelyyn myös painaville käyttäjille.

  • Sopii käytännössä kaiken kokoisille käyttäjille ja koviinkin treeneihin
  • Tukeva vaihtoehto yhteisökäytössä ja kuntoutuksessa
  • Kotikäytössä vie paljon tilaa, koska juoksualustaa ei pysty nostamaan säilytysasentoon

Suhteuta käyttöaste sekä käyttäjien koko juoksumaton kokoon

Juoksumattojen hinta, ominaisuudet ja koko monesti kulkevat käsi kädessä, ja tämä kannattaa muistaa laitetta hankkiessa. Jos on kookas ex-urheilija ja treenaa ensi kevään puolimaratonille pistellen sivussa pari HIIT-treeniä viikossa, niin silloin ei tietenkään kannata ostaa sitä kaikista heppoisinta ja edullisinta mallia. Samainen kevyt malli toimii kuitenkin erinomaisesti ”Pirkko Perus”-sunnuntailenkkeilijän käytössä, jolle 150 kg painava ja suurikokoinen laite on mahdollisesti ylimitoitettu tarkoitukseensa, vieden näin turhaan tilaa kotoa ja tehden siirtämisestä hankalaa.

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä juoksumaton valinnasta, ota ihmeessä yhteyttä asiakaspalveluumme – autamme mielellämme! Myös kommentit ovat tervetulleita, vastailemme niihin yleensä vuorokauden sisällä. Suuren ja kattavan juoksumattovalikoimamme josta löydät laitteen jokaiseen käyttötarkoitukseen löydät TÄÄLTÄ!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *