Vertailussa Tunturi Pure Run 3.1 ja kestosuosikki Tunturi T50 -juoksumatto

Joku voi vähän ihmetellä miksi näin eri hintaisia juoksumattoja kuin Tunturi Pure Run 3.1 (ovh 1 399 euroa) ja pitkään Suomen suosituimman kotikäyttöön tarkoitetun juoksumaton titteliä pitänyttä Tunturi T50 (ovh 2 199 euroa) edes verrataan toisiinsa. Toisaalta vertailu johtuu siitä, että Tunturi ei ole julkaissut kestosuosikki T50:n tilalle täysin ohjelmistoiltaan vastaavaa juoksumattoa ja toisaalta siitä, että uusi Pure Run 3.1 -juoksumatto sisältää huomattavasti edullisemmasta hinnastaan huolimatta hämmästyttävän paljon samoja ominaisuuksia kuin T50. Muun muassa PSC-komponenttitoimittajan lopetettua toimintansa T50-juoksumatto alkaa olla jo lopullisesti menneen talven lumia, joten seuraajaa tuolle kestosuosikille täytyy joka tapauksessa lähteä etsimään.

Lähdetään Pure Run 3.1:n kanssa käytännön kautta liikkeelle ja otetaan pientä testailua videolle…

Ensitunnelmat juoksutuntumasta ovat videolla ja sen ulkopuolella tehtyjen testailujen jälkeen, että juoksualustan joustavuus tuntui oikein hyvältä hitaammilla, keskivauhdeilla ja vähän reippaammillakin vauhdeilla aina noin 16 km/h saakka. Täysillä 20 km/h vauhdeilla vedettäessä olisin kaivannut napakampaa tuntumaa alustalta. Noissa vauhdeissa saa juoksumatolla muutenkin olla aina tarkkana. Jatketaan aiheesta lisää myöhempänä otsikon ”Juoksualusta ja rakenne” yhteydessä ja alla vielä pikatesti manuaalisella ohjelmalla.

Hintaluokka

Aloitetaan tarkempi vertailu tuosta hintaluokasta, johon heti johdannossa viittasinkin. Usein hinnoilla on tapana kohota, joten Tunturin Pure Run 3.1 -lanseerausta yli 36 % edullisemmalla suositushinnalla T50:een verrattuna voidaan pitää yllättävänä vetona. Tunturi Pure Run 3.1:n ovh on laskenut 1 399 euroon Tunturi T50:n 2 199 euron suositushinnasta, joten peräti 800 euroa edullisempi hintaluokka on hyvin selvästi uuden Tunturi Pure Run 3.1:n puolella. T50 on selkeästi edustanut kotikäytössä ”ylempää keskiluokkaa” sekä hinnaltaan että ominaisuuksiltaan. Pure Run 3.1 tunkee ominaisuuksillaan keskiluokkaan, mutta menee hinnaltaan jopa sen alle. Hintaluokka uudella juoksumatolla on niin houkutteleva, että se alkaa olla useimpien juoksuharrastajien ulottuvilla. On selvää, että yli kolmanneksen hinnanpudotus merkitsee väistämättä tinkimistä myös joistakin laitteen ominaisuuksista. Pyritään tarkastelemaan kuinka paljon ja missä suositun Tunturi T50:n ominaisuuksista on tingitty Pure Run 3.1:n kohdalla ja hahmottamaan, mitä se merkitsee käytännössä.

Moottori ja suorituskyky

Moottori on Pure Run 3.1 -juoksumaton ehdoton helmi. Jatkuvalta teholtaan kolmen hevosvoiman ja hetkelliseltä teholtaan jopa viiden hevosvoiman moottori jaksaa vääntää oikeastaan missä tahansa käyttötarkoituksessa, johon sitä tavallisessa kotikäytössä käytetään. Pienempi vetomoottori joutuu kovemmille tehoonsa nähden ja kärähtää aiemmin, joten riittävä vetomoottorin teho heijastuu yleensä suoraan juoksumaton käyttöikään. Tästä juoksumaton tärkeimpiin kuuluvasta ominaisuudesta – vetomoottorin teholukemasta – emme hintaluokan suuresta erosta huolimatta löydä juoksumattojen Pure Run 3.1 ja Tunturi T50 välillä piirunkaan verran eroa. Mitä tulee suorituskykyyn, molemmat juoksumatot pystyvät samaan maksiminopeuteen 20 km/h. Moottorin ja suorituskyvyn osalta vertailussa ollaan täysin samalla viivalla.

Tekniikka, käytettävyys ja ohjelmat

Juoksumaton teknisiin perusominaisuuksiin kuuluu kaltevuuskulman säätö. Sekä T50 että Pure Run 3.1 mahdollistavat juoksemisen tasaisesta aina 12 prosentin kaltevuuskulmaan saakka. Useimmille riittäisi juoksuharjoituksiin pienempikin ylämäki. Tunturi T50:ssä olisi kaivannut sekä nousukulman että nopeuden säätöön pikapainikkeita, jotka olivat selkeä puute. Kyllähän siitä keskellä olevasta säätörullasta sai huidottua juoksun lomassa säätäessään lähinnä nopeutta ja ohjauspaneelissa kyllä portaittainen säätö molemmille löytyi, mutta kunnolliset pikapainikkeet olisivat helpottaneet menoa entisestään. Pure Run 3.1 tarjoaa pikapainikkeet sekä kahvoissa että ohjauspaneelissa nopeuden ja nousukulman säätöön. Kahvoista saa napautettua pykälän isommalle tai pienemmälle ja ohjauspaneelista saa vaihdettua kertapainalluksilla sekä nopeuden että nousukulman aivan uusille taajuuksille. Nousukulman ja perustoimintojen käytettävyyden osalta pisteet kahmii Pure Run 3.1.

Monelle Tunturi T50:n ostaneelle ohjelmistojen monipuolisuus ja hyvä muokattavuus on ollut merkittävä vaikutin ostopäätöksen tekoon. Tällä osastolla Pure Run 3.1 jää T50:lle, vaikka siitäkin löytyy ohjelmistoja jo moneen makuun. Sykeohjattuihin ohjelmiin olisi itsellänikin syytä perehtyä vielä enemmän voidakseni kirjoittaa niiden ominaisuuksista tarkemmin. Mutta omissa ohjelmissa olisin kaivannut mahdollisuutta vaihtaa yhden osion kestoa. Nyt jokainen oma ohjelmisto koostuu kymmenestä osiosta, joista jokainen kestää yhden minuutin. Jokaisen näistä minuutin kestävästä osiosta voi ohjelmoida haluamallaan tavalla ja tätä yhteensä 10 minuuttia kestävää harjoitusta toistetaan niin kauan uudelleen, kunnes juoksija lopettaa harjoituksen painamalla STOP-näppäintä. Mielelläni juoksisin esimerkiksi minuuttivetoja kahden minuutin kävelypalautuksella. Tällaisen harjoituksen kanssa joutuu vähän kikkailemaan, koska jako ei mene ihan tasan. Käytännössä järkevin tapa lienee joko pysäyttää harjoitus neljännen vedon jälkeen ja pitää omaa taukoa välissä tai rytmittää harjoitus uudelleen sopimaan juoksumaton ohjelmistolle.

Ohjelmistojen lisäksi Tunturi T50:ä on markkinoitu PSC-toiminnon (Position Speed Control) avulla. PSC-ohjelma säätää juoksumaton vauhdin sen perusteella, missä osassa mattoa juoksija on. Jos juoksija on maton etuosassa, PSC-ohjelma hidastaa vauhtia ja vastaavasti nopeuttaa vauhtia, jos käyttäjä on maton takaosassa. Voi olla ihan kivakin ohjelma, mutta kuinkahan monelle loppujen lopuksi tarpeellinen. Kyseisen toiminnon kysynnästä kertoo omaa kieltään sekin, että sen komponenttitoimittaja on lopettanut ohjelmiston valmistuksen. Tämän vuoksi Tunturi T50 ei enää sisällä PSC-toimintoa. Uusissa Tunturi T50 -juoksumatoissa ohjelmisto on luullakseni sama kuin ennen, mutta PSC-komponentti on jätetty sieltä pois. Isot pojat ovat puhuneet, että saattaa olla syytä olla huolissaan ohjelmiston vakaudesta tämän vuoden T50-erässä, kun yksi ohjelmistoon tarkoitettu komponentti loistaa poissaolollaan. T50 ei ole enää täysin sama laite kuin ennen, joten päätimme Kuntokaupassa jättää sen historiaan ja siirtyä mallistossa eteenpäin. Jos Tunturi T50:n löytää jostain käytettynä, se voi olla hyväkin hankinta. Ohjelmistojen puolesta etenkin ilman PSC-toiminnon poistamista T50 vie kyllä pisteet Pure 3.1:ltä.

Muotoilu

Tunturi T50 on muotoilultaan ajaton ja klassinen, suomalais-saksalaiseen tyylitajuun sopiva juoksumatto. Myös Pure Run 3.1 on osittain perinteistä klassisesti ja jopa modernisti muotoiltua Tunturia, mutta juoksualustan ja ohjausmoduulin kohdalla on selvästi tyydytty Kaukoidän ”aasian”tuntijoiden designiin. Etenkin ohjausmoduulin muotoilu edustaa 1980-luvun näkemystä vuodesta 2014. Se tuo mieleen Arnold Schwarzeneggerin tähdittämän Terminator-leffan, jossa koneet nousevat kapinaan ihmiskuntaa vastaan. Kornista ohjauspaneelin muotoilusta huolimatta ehkä myös Arnold voisi vetäistä juoksutreenin kyseisellä juoksumatolla ja vieläpä tällä vuosikymmenellä…

Muotoilun positiivisista puolista Pure Run 3.1 herätti huomioni siinä, miten vähän tilaa vieväksi moottorin suojana oleva etukate on saatu suunniteltua. Seuraavan otsikon alla käy ilmi, miten sillä voi olla jopa vetomoottorin käyttöikää nostava vaikutus. Sen lisäksi, että väkevä moottori on saatu sijoitettua tehokkaasti, kate on visuaalisesti muun Pure-sarjan tyyliin linjakas ja moderni. Mielestäni klassikko T50 vie kokonaisuutena visuaalisuuspisteet Pure Run 3.1:n hyvistä puolista huolimatta.

Juoksualusta ja rakenne

Kumpaakaan juoksumattoa ei punnita neuvolassa. T50 täyttää raskaan sarjan mitat helposti 111 kg:n painollaan. Pure Run 3.1 vastaavasti painaa 103 kg eli ylittää myös kunnollisen juoksumaton painon rajapyykkinä pidetyn satasen painorajan. Juoksumaton painavuutta enemmän juoksijaa tietysti kiinnostaa juoksualustan vakaus, joustavuus ja juoksutuntuma.

Pikatesti myymälällä Pure Run 3.1:n ja Tunturi GO Run 20:n välillä osoittaa, että Pure Run 3.1:n juoksualusta joustaa enemmän myös sivuttaissuunnassa. Tämä luettakoon Tunturi GO Run -sarjan (entinen Bremshey RN-sarja) juoksumattojen eduksi. Kyseisestä sarjasta kannattaakin kovempaa ja vakaampaa juoksualustaa arvostavan juoksumattoa vilkuilla, sillä kaikki sarjan matot Tunturi GO Run 20, GO Run 30, GO Run 50 ja GO Run 70 ovat erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltuja ja juoksualustaltaan tukevia. Tunturi GO Run -sarjan juoksumattojen alustasta on paremmin eliminoitu sivuttaisliike, kun taas Tunturi Pure Run -sarjan juoksumattojen pehmeämpi kumityynyvaimennus mahdollistaa enemmän pientä elämistä.

Tunturi Pure Run 3.1 tarjoaa oikein miellyttävän juoksualustan pitempiä matkoja ja kovempia harjoitusmääriä juokseville. Pure Run 3.1:n suhteellisen pehmeää juoksualustaa uskaltaa suositella, jos juoksuvetojen tuntivauhdit eivät pääsääntöisesti ylitä 16 km/h nopeuksia. Kovemmilla nopeuksilla juostessa juoksumatolla saa muutenkin olla aina tarkkana, koska varaa korjaaville sivuaskelille ei ole kovin paljon. Pehmeämmällä juoksualustalla horjahduksien riski kasvaa, joten useasti kovempia 18 km/h ja 20 km/h vauhdeilla juostavia vetoja harrastavan kannattaa mieluummin kallistua vankemmalla alustalla varustettuun Tunturi GO Run 50 tai Tunturi GO Run 70 -juoksumattoon. Suurimmalle osalle juoksuharrastajista Tunturi Pure Run 3.1 on oikein hyvä rasitusvammoja ehkäisevä juoksualusta. Harva juoksee juoksumaton kovimmilla vauhdeilla suuria määriä.

Yleisimpiin harjoittelunopeuksiin ja itsellesi sopivaan harjoitteluvauhtiin saat viitteitä alla olevasta listauksesta, jossa on maratonin loppuaikaa vastaava keskituntinopeus.

  • 6 tuntia: 7 km/h
  • 5 tuntia: 8,4 km/h
  • 4 tuntia: 10,5 km/h
  • 3,5 tuntia: 12 km/h
  • 3 tuntia: 14 km/h
  • 2,5 tuntia: 16,8 km/h

Palatakseni T50:een vertailukohtana, sen etuina olivat vakaa, mutta kuitenkin joustava T-Flex-alusta ja ortopedinen vetohihna. Jälkimmäinen on kyllä vähän kirosanankin maineessa huollon parissa työskentelevien mielissä johtuen siitä, että sitä on hyvin vaikea voidella oikein. Punottu ortopedinen matto imee itseensä herkästi liikaa voiteluainetta ja voiteluaineella kyllästetty vetohihna tulee vetomoottorille liian raskaaksi pyörittää. Tämän riskin realisoitumisen vuoksi on yksi jos toinenkin vetohihna jouduttu T50:een vaihtamaan ennen aikojaan, jottei vetomoottori kärähtäisi tai jaksaisi edes lähteä käyntiin. Juoksutuntumassa T50 tarjosi joustoa ja jämäkkyyttä. Tällä osastolla näkyykin mielestäni selvimmin T50:n kalliimmalla hinnalla saatavat hyödyt Pure Run 3.1:n verrattuna, ellei lasketa mukaan huollettavuutta.

Jos vielä tarkastellaan juoksualustan pinta-alaa, niin Tunturi T50:n osalta juoksualaksi ilmoitetaan 150 x 51 cm ja Pure Run 3.1:n 142 x 51 cm. Muotoilun yhteydessä mainitsinkin jo, että Tunturi Pure Run 3.1 moottorin suojakotelo on tehokkaasti suunniteltu. Vetohihna on käytännössä kokonaan juoksijan käytössä ja hieman lyhyempi vetohihna vähentää osaltaan vetomoottorin kuormitusta. Tuolla kahdeksan senttimetrin erolla Tunturi T50:n ja Pure Run 3.1 juoksualan pituudessa ei olekaan juuri käytännön merkitystä. Merkittävämpi käytännön mukavuustekijä on juoksualan leveys, joka on molemmilla juoksumatoilla täsmälleen sama.

Yhteenveto

Tunturi Pure Run 3.1 on monella tapaa hyvä seuraaja T50:lle etenkin hinta-laatusuhteen näkökulmasta. Täysin se ei kuitenkaan ominaisuuksiltaan T50:ä korvaa ja toisaalta onkin vähän harmi, että Tunturilta ei tällä hetkellä löydy selkeää Tunturi T50 -juoksumaton korvaajaa. Lähinnä ohjelmistojen tason ja muidenkin ominaisuuksien puolesta siellä vajaan parin tonnin hintaluokassa olisi tilaa. Toisaalta monelta kannalta katsottuna on todettava, että Tunturi Pure Run 3.1 pärjää vertailussa T50:lle yllättävän hienosti. Jos Pure 3.1 ei riitä, vaativimman (ja varakkaimman) juoksijan katse kiinnittyy ”ylemmän keskiluokan” puuttuessa jo selvästi kalliimpaan Tunturin Platinum -juoksumattoon. Se on ollut erittäin vahva ja luotettava, minkä vuoksi sitä voinkin suositella lämpimästi, jos olet valmis panostamaan juoksumattoon hieman enemmän.

Tunturi Pure Run 3.1 kannattaa hankkia, jos odotat juoksumatolta seuraavia asioita:
– vahva pitkäikäinen moottori
– pehmeähkö ja joustava juoksualusta
– vankka yli satakiloinen rakenne
– jopa 3 vuoden takuu (2 vuotta + rekisteröimällä 1 lisävuosi)
– huomattavan edullinen hinta

Ei kannata unohtaa myöskään 3.1:n pikkuveljeä, Tunturi Pure Run 2.1 -juoksumattoa. Sekin on raudanluja hinnan ja ominaisuuksien yhdistelmä.

Julkaistu kategoriassa Juoksumatot, Kuntolaite-testit, Tunturi juoksumatot avainsanoilla , kirjoittanut .

Matias Kukkonen

Matias on Kuntokaupan yksi kolmesta perustajajäsenestä ja nykyisellään luotsaa Kuntokauppaa yrittäjänä ja toimitusjohtajana. Matiaksen oma urheilutausta pitää sisällään monenlaista harrastelua ja lyhyen jakson kilpaurheilua. Kilpaurheilu alkoi 23 vuotiaana, kun mies löysi tiensä pikajuoksuharjoituksiin syksyllä 2003 ja alitti ensimmäisenä kilpailukautenaan kesällä 2004 maagisen 11 sekunnin rajan ajalla 10,98. Tästä kehitys jatkui SM-tasolla siten, että kesä 2005 toi Kalevan Kisoissa M 100 m välieräpaikan. Kesällä 2006 Kalevan Kisat pidettiin Matiaksen silloisessa kotikaupungissa Jyväskylässä, jossa mies ylsi silloiseen tavoitteeseensa: miesten 100 m finaaliin. Seitsemäs sija Kalevan Kisoissa kolmantena kilpailukautena jäi lopulta viimeiseksi esiintymiseksi SM-kilpailuissa. Kesän 2006 viimeinen kilpailu Lahden Eliittikisoissa toi vielä uuden ennätyksen 10,71 hienoiseen (-0,8) vastatuuleen, mutta seuraavalla harjoituskaudella alkaneet loukkaantumiset päättivät lyhyen pikajuoksu-uran kolmeen kilpailukauteen. Nykyään Matias pitää huolta kunnostaan monenlaisten urheiluharrastusten parissa, jakaa näkemyksiään treenaamisesta ja kehittää Kuntokauppaa auttaakseen sinuakin eteenpäin kohti tavotteitasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *